Мобилно меню

Иван Портних: Варна е град с отлични учебни заведения

Предлагаме богат избор за образование, обобщи кметът
Иван Портних: Варна е град с отлични учебни заведения

Кметът на Варна Иван Портних бе гост на откриването на Панорамата на средното образование, която се провежда в Юнашкия салон. Форумът събира на едно място около 30 професионални, профилирани и средни училища в морската столица, две професионални гимназии от Добрич и Белослав и за първа година фирма-работодател. Целта е седмокласниците и техните родители да се запознаят с възможностите на учебните заведения за прием. Организатор е Центърът за кариерно ориентиране (ЦКО) и дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

"Варна е град, който предлага широка палитра от отлични учебни заведения, предлагащи богат избор за образование. Благодаря на организаторите на форума от Центъра за кариерно развитие, на ръководствата на училищата, на учителите, както и на представителите на бизнеса, затово това е връзката, която изпълва със съдържание нашата кауза "Варна – Град на знанието"

 Приветствие по време на откриването на форума отправи и Дияна Янева, директор на ЦКО. Панорамата на варненските училища ще е отворена за посещение и утре - 11 май от 10 до 16 часа.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Според директора Ивелина Петкова ремонтните дейности няма да попречат на провеждане на учебните занятия
Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Оглед на материалната база на училища, в които от години не е правен основен ремонт, стартираха експерти от община Варна. Целта е Общината да има необходимата проектна готовност за финансиране по различни европейски и национални програми, които предстоят.

В първия ден от лятната ваканция заместник-кметът по образованието Павел Попов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Антоанета Хинева и началникът на отдел "Образование" Елена Кенарова посетиха Средно училище "Неофит Бозвели" в район „Младост“. Директорът Ивелина Петкова ги запозна с настоящото състояние на материалната база.

Училището е открито през 1981 година и оттогава основен ремонт не е правен.

Със средства от родители са освежени занималните на подготвителните групи. През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има нужда от ремонт, санитарните помещения в едното крило – също, както и покривът, на места - дограмата, а обзавеждането трябва да се подмени, разказа директорът на училището Ивелина Петкова. Физкултурният салон е също със сериозни течове по тавана, а столовата не може да се използва.

Общината мобилизира ресурс да се подготви ремонт на сградата на училището и постигане на безопасната ѝ експлоатация, в това число въвеждане на мерки за енергийна ефективност, достъпност и благоустрояване на дворни пространства и др.

По думите на директора Ивелина Петкова училището може да организира учебния процес така, че евентуален ремонт да не попречи на провеждането на занятията. В СУ "Неофит Бозвели" учат деца от 1 до 12 клас в общо 34 паралелки в едносменен режим на обучение. Общият брой на служителите е 93, а на децата и учениците - 776, като броят им спрямо 2022/2023 год. бележи увеличение с 80 ученици.

2024 © Варна е