Мобилно меню

Избират проектант за новата сграда на Математическата гимназия във Варна

Одобрено е изграждането на пристройки на Хуманитарната гимназия „Константин Преславски“ и на Основното училище „Добри Чинтулов“ – това са сериозни крачки за преминаването към едносменен режим на обучение във Варна, подчерта кметът Портних
Избират проектант за новата сграда на Математическата гимназия във Варна

Обявена е обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране на новата сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, съобщи пред журналисти кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че е готово заданиeто, което отговарят на всички съвременни изисквания.

„Факт е и идейната концепция, разработена в сътрудничество с австрийско архитектурно студио и финансирана от Фондация „МГ Д-р Петър Берон-Варна“, за което им благодаря“, каза още кметът.

Новият математически кампус ще има модерна визия и ще отговаря на всички съвременни изисквания за броя, размера и разположението на класните стаи, многофункционалните кабинети и общите пространства. Базата на Математическата гимназия ще е с разгърната застроена площ до 31 000 квадратни метра. След избора на изпълнител, срокът за разработване на идеен проект е до 45 календарни дни, а на техническия проект до 60 календарни дни.

Кметът Иван Портних съобщи още, че има финално одобрение на проекта за изграждане на пристройките на Хуманитарната гимназия „Константин Преславски“ и на Основното училище „Добри Чинтулов“ по Плана за възстановяване и устойчивост. За двете училища ще бъде отпусната сумата от 13 млн. лв., предстоят процедури по избор на изпълнители. Изграждането на пристройките е сериозна крачка напред за преминаването към едносменен режим на обучение, каза кметът.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 г., а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на Фондация „Шанс за децата и природата на България”
Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

За тринадесета поредна година даровити българчета ще могат да кандидатстват за парични награди за талантливи деца и младежи, постигнали особени успехи в областта на науката, изкуството и спорта през 2023 г. и 2024 г., както и за големия приз „Шанс за млади таланти 2024“.  

От началото на програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. 

И тази година даровитите ни българчета ще могат да кандидатстват за две парични награди в размер до 600 лв. за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на науката или изкуството през учебната 2023/2024. Фондацията отпуска и две индивидуални парични награди в размер до 550 лева за отлично представяне на национални или международни олимпиади, конкурси, състезания и други през учебната 2023/2024., както и Приз „Шанс за млади таланти” за 2024 г., който се връчва еднократно за календарна година за постигнати особено високи успехи в областта на науката и/или изкуството през учебната 2023/2024. 

От 2023 г. бе учредена и индивидуална награда в размер на 550 лв. за особени успехи в сферата на музикалното изкуство - „Мирела Буюклиева“, в памет на една от най-талантливите възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас. 

Крайният срок за кандидатстване е 26.04.2024 г., а пълните условия ще намерите ТУК.

 

 

2024 © Варна е / снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“