Мобилно меню

Избират проектант за новата сграда на Математическата гимназия във Варна

Одобрено е изграждането на пристройки на Хуманитарната гимназия „Константин Преславски“ и на Основното училище „Добри Чинтулов“ – това са сериозни крачки за преминаването към едносменен режим на обучение във Варна, подчерта кметът Портних
Избират проектант за новата сграда на Математическата гимназия във Варна

Обявена е обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране на новата сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, съобщи пред журналисти кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че е готово заданиeто, което отговарят на всички съвременни изисквания.

„Факт е и идейната концепция, разработена в сътрудничество с австрийско архитектурно студио и финансирана от Фондация „МГ Д-р Петър Берон-Варна“, за което им благодаря“, каза още кметът.

Новият математически кампус ще има модерна визия и ще отговаря на всички съвременни изисквания за броя, размера и разположението на класните стаи, многофункционалните кабинети и общите пространства. Базата на Математическата гимназия ще е с разгърната застроена площ до 31 000 квадратни метра. След избора на изпълнител, срокът за разработване на идеен проект е до 45 календарни дни, а на техническия проект до 60 календарни дни.

Кметът Иван Портних съобщи още, че има финално одобрение на проекта за изграждане на пристройките на Хуманитарната гимназия „Константин Преславски“ и на Основното училище „Добри Чинтулов“ по Плана за възстановяване и устойчивост. За двете училища ще бъде отпусната сумата от 13 млн. лв., предстоят процедури по избор на изпълнители. Изграждането на пристройките е сериозна крачка напред за преминаването към едносменен режим на обучение, каза кметът.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Според директора Ивелина Петкова ремонтните дейности няма да попречат на провеждане на учебните занятия
Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Оглед на материалната база на училища, в които от години не е правен основен ремонт, стартираха експерти от община Варна. Целта е Общината да има необходимата проектна готовност за финансиране по различни европейски и национални програми, които предстоят.

В първия ден от лятната ваканция заместник-кметът по образованието Павел Попов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Антоанета Хинева и началникът на отдел "Образование" Елена Кенарова посетиха Средно училище "Неофит Бозвели" в район „Младост“. Директорът Ивелина Петкова ги запозна с настоящото състояние на материалната база.

Училището е открито през 1981 година и оттогава основен ремонт не е правен.

Със средства от родители са освежени занималните на подготвителните групи. През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има нужда от ремонт, санитарните помещения в едното крило – също, както и покривът, на места - дограмата, а обзавеждането трябва да се подмени, разказа директорът на училището Ивелина Петкова. Физкултурният салон е също със сериозни течове по тавана, а столовата не може да се използва.

Общината мобилизира ресурс да се подготви ремонт на сградата на училището и постигане на безопасната ѝ експлоатация, в това число въвеждане на мерки за енергийна ефективност, достъпност и благоустрояване на дворни пространства и др.

По думите на директора Ивелина Петкова училището може да организира учебния процес така, че евентуален ремонт да не попречи на провеждането на занятията. В СУ "Неофит Бозвели" учат деца от 1 до 12 клас в общо 34 паралелки в едносменен режим на обучение. Общият брой на служителите е 93, а на децата и учениците - 776, като броят им спрямо 2022/2023 год. бележи увеличение с 80 ученици.

2024 © Варна е