Мобилно меню

Изграждат ново крило на СУ "Найден Геров" за 16 класни стаи

Това е част от мерките, които предприемаме за осигуряване на условия за преминаване към едносменен учебен процес в общинските училища, поясни кметът на Варна Иван Портних
Изграждат ново крило на СУ "Найден Геров" за 16 класни стаи
167

В ход е изграждането на нова пристройка на VII СУ "Найден Геров" във Варна, като проектът предвижда строителството на 4-етажна сграда с 16 класни стаи. Това е част от мерките за осигуряване на условия за преминаване към едносменен учебен процес в общинските училища, обясни кметът Иван Портних.

Той отбеляза също, че общината ще търси съдействие за решаване на проблема с незавършения физкултурен салон в училището.

"Проектът е на Министерството на спорта, при смяната на различни министри започна прехвърляне на отговорността, но в крайна сметка не може една почти готова сграда да бъде зарязана! СУ "Найден Геров" е едно от най-големите училища и няма физкултурен салон, затова този проект трябва да бъде изпълнен окончателно"

Кметът припомни, че Община Варна кандидатства по Плана за възстановяване за осигуряване на средства за цялостен ремонт на шест учебни заведения - четири училища: ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", ОУ "Добри Чинтулов",  ОУ "Йордан Йовков", IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" , и две детски градини: ДГ №17 "Д-р Петър Берон" и ДГ №18 "Чайка". По програма на МОН са изграждат четири спортни площадки в ОУ "Черноризец Храбър", ОУ "Патриарх Евтимий", ОУ "Стефан Караджа" и ОУ "Васил Априлов". 

2023 © Варна е

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
85

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна