Мобилно меню

Конкурс за рисунка “Водата е живот“ организира Басейнова дирекция

В творческата надпревара може да се включат деца от I до IV клас от областите Варна, Добрич и Бургас, те трябва да изпратят произведенията си до 20 март
Конкурс за рисунка “Водата е живот“ организира Басейнова дирекция
437

Конкурс за детска рисунка на тема „Водата е живот“ организира Басейнова дирекция "Черноморски район" по повод Световния ден на водата 22 март.

В арт надпреварата може да се включат деца от I до IV клас от областите Варна, Добрич и Бургас. Младите творци трябва да изпратят картините си до 20 март на адрес: гр. Варна, ул. „Александър Дякович“ № 33.

Няма ограничения относно техниката на изработка на картините. Форматът на рисунките трябва да бъде 35/50 см. Задължително изискване е творбите да са свързани с темата на конкурса.

Едно дете може да участва само с една рисунка, която задължително трябва да бъде придружена с точна информация за автора – име, възраст, учебно заведение, адрес за контакт и телефонен номер за обратна връзка. Необходимо е заедно с творбата да се изпрати и попълнена декларация, която е публикувана на интернет страницата на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Комисия от представители на организаторите ще класира трите най-добри творби на младите художници. Класирането ще бъде обявено в Деня на водата – 22 март, 2023 г. на електронната страница на Басейнова дирекция "Черноморски район". Класираните на първите три места ще получат грамоти и награди, с помощта на които ще продължат да развиват своя талант в областта на изобразителното изкуство.

Рисунките ще бъдат изложени в информационния център на дирекцията.

2023 © Варна е

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
85

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна