Мобилно меню

Над 250 деца от Девня се включиха в програмата "Бързи герои 112"

Децата бяха обучени как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат бързо, за да помогнат на своите близки
Над 250 деца от Девня се включиха в програмата "Бързи герои 112"
43

Над 250 деца от Девня на възраст от 6 до 10 години преминаха обучение по програмата "Бързи герои 112". По повод успешното завършване всички малки участници получиха сертификати и демонстрираха част от наученото, съобщи кметът на общината Свилен Шитов в официалния си профил в социалните мрежи.

Радвам се, че децата вече се чувстват уверени, че могат да спасят живота на своите близки.

Програмата "Бързи герои 112" е ценна с това, че по достъпен и иновативен начин учи децата под формата на игра на доста ценни и важни умения - как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност, за да помогнат на своите близки.

Впечатлен съм как в толкова ранна възраст малките ни ученици успяха да възприемат една толкова сериозна тема.

Кметът на Девня Свилен Шитов благодари и на преподавателите, на екипа от координатори и на партньорите от девненските заводи, с подкрепата на които инициативата бе реализирана на територията на община Девня.

Вярвам, че този и бъдещи подобни проекти са изключително полезни както за децата, така и за нас възрастните.

Свилен Шитов изрази радостта си, че Девня е една от първите общини в България, в която се провежда обучението.

2023 © Варна е / снимка: Община Девня

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
85

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна