Мобилно меню

Ново решение на кмета: Онлайн обучение в понеделник

Коцев изпратил официално искане до МОН
Ново решение на кмета: Онлайн обучение в понеделник

Решение за преминаване в онлайн режим на обучение на училищата във Варна в понеделник, 20 ноември, обяви кметът Благомир Коцев. Изпратил официално искане до МОН за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна, като предложеният режим трябва да засяга както класните, така и извънкласните дейности.

"Условията в града са опасни за децата. Тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван. Затова смятам, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември да остане учебен, но само в онлайн режим."

Коцев изтъква, че взел решение след анализ и консултации с кризисния щаб и МОН.

"Решението ми е взето въз основа на представена информация за нанесените щети на образователната инфраструктура, във връзка с обявеното бедствено положение и с оглед разчистването на подстъпите към училищата и необходимостта от инспекция на щетите."

Предложението за онлайн обучение засяга всички училища на територията на община Варна на 20 ноември 2023 г., а четирите училища с увредена инфраструктура – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – допълнително на 21 ноември. и 22 ноември 2023 г.

Решението за преминаване в онлайн режим на обучение е потвърдено устно и ще бъде обявено официално от МОН до броени часове, уточнява Коцев.

Припомняме, че аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО работят активно по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа, но много населени места все още остават без ток.

2023 © Варна е

Отличиха млади учители във Варна по повод Деня на народните будители

Около 100 са новопостъпилите кадри в образователната система в областта, отчита се недостиг на преподаватели в областта на природните науки, започва да се наблюдава тревожен дефицит и при учителите по математика и български език
Отличиха млади учители във Варна по повод Деня на народните будители

Млади учители, постъпили в училища и детски градини във Варненска област от началото на тази учебна година, бяха отличени на специална церемония по повод Деня на народните будители. Те получиха своеобразен ключ с грамота, а признанието бе присъдено от Регионалното управление по образованието и дирекция "Образование" в община Варна.

Около 100 са новопостъпилите учители в образователната система във Варненско. 

"Сравнително отскоро е тенденцията все повече млади хора да се насочват към професията на учителя. Голяма част от тези новопостъпващи учители се задържат много малко в образователната система, така че за нас беше много важно да ги мотивираме, да им покажем, че средата е подкрепяща и всички институции и колегите им са готови да ги подкрепят в тази нелека професия", коментира в интервю за Радио Варна началникът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева.

Въпреки значителния приток на нови учители, се наблюдава недостиг на преподаватели по природни науки – физика, химия, биология. Започва да се наблюдава и дефицит и при учителите по математика и български език, което е тревожно, коментира Ирена Радева. Тя подчерта, че се търсят различни начини за справяне с проблема. 

"Директори на училища мотивират свои възпитаници да преминат през съответното педагогическо висше образование и да се върнат в училищата, вече имаме няколко такива добри примери."

Според Ирена Радева ситуацията в образователната система в област Варна е по-добра в сравнение с много други области на страната. 

"Демографската картина при нас е малко по-добра, има и поток от много млади хора към Варна, което прави и изборът на кадри по-добър."

На въпрос дали образователната система у нас е консервативна, Ирена Радева отговаря, че понякога това е здравословно и тъй като резултатите са доказано добри не е необходимо да се правят кардинални промени. "Разбира се трябва да се съобразяваме с новостите, но когато нещо работи добре, трябва да пипаме внимателно", обобщи Радева.

2023 © Варна е