Мобилно меню

Обучение за климатичните промени ще преминат над 200 ученици във Варна

Занятията ще се проведат с помощта на специално разработен онлайн симулатор
Обучение за климатичните промени ще преминат над 200 ученици във Варна

Над 200 ученици между 8 и 12 клас във Варна ще преминат през обучение за климатичните промени през учебната 2023/2024 г. Заниманията са организирани от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

С помощта на специално разработения глобален онлайн симулатор – EnROADS, учениците ще се запознаят с влиянието на човешката дейност върху климата.

„Мисията ни е да въведем онлайн симулатора в учебните програми в училищата във Варна. Ще обучим над 20 учители да работят с образователния софтуер, който след това ще приложат в преподавателската си практика в часовете по география, химия, биология или в часа на класния ръководител“, заяви Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

"За да разберат повече ученици как решенията им влияят върху ефектите от глобалното затопляне, ще подготвим видео учебно съдържание по темата и допълнителни онлайн информационни материали“

Всяко варненско училище, което желае да включи свои ученици в инициативата, може да направи заявка до 15 септември на info@ecovarna.info.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие има дългогодишен опит в работата и обучението на местни общности и младежи по проблемите на опазването на околната среда.

2023 © Варна е

Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

София Петева от ГПЧЕ “Йоан Екзарх” се представи най-добре в ниво А2
Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

Над 250 ученици от 72 училища от цялата страна премериха знанията си по немски език в националния кръг на състезанието, организирано от издателство Клет България за тринадесета поредна година. Надпреварата следва модела на сертификатните изпити, като включва нивата от А1 до С1 за владеене на езика. Отредени бяха 20 призови места.

Първи места в различните нива заслужиха:

  • C1 - Едис Наим - ЕГ “Христо Ботев”, гр. Кърджали и Елена Иванова - ПГПЗЕ “Захарий Стоянов”, гр. Сливен;
  • B1 - Теодор Кишов - ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик;
  • B2 - Иван Атанасов - СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София;
  • А1 - Мария Димитрова - ПМГ “Атанас Радев”, гр. Ямбол;
  • А2 - София Петева - ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, гр. Варна

Сред образователните заведения, чиито младежи са показали отлични резултати и завоювали повече от един медал са ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик, ЕГ “Акад Людмил Стоянов”, гр. Благоевград и СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София. 

Победителите ще бъдат наградени на официална церемония на 13 април 2024 година в гр. София. Освен награди за призовите места, всички явили се на националния кръг ще получат сертификат за участие.

2024 © Варна е