Мобилно меню

Омбудсманът настоява да се облекчи процедурата по отпускане на социални помощи за ученици

При Диана Ковачева са постъпили десетки жалби от родители на деца от II до IV клас
Омбудсманът настоява да се облекчи процедурата по отпускане на социални помощи за ученици

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова, в която настоява да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на ученици от II, III и IV клас да предоставят удостоверение за записването им в съответното училище през новата 2023-2024 година, срещу което да получат еднократната държавна помощ от 300 лева.

Поводът за препоръката са постъпващите десетки жалби до омбудсмана, в които родители подчертават, че искат да се възползват от тази социална подкрепа, но посочват като проблем, че Агенцията за социално подпомагане изисква от тях удостоверение, че детето им е записано като ученик за II, III или IV клас, издадено от съответното училище, при положение, че обучението в тези класове е задължително и децата не подлежат на отделно записване, каквото е за учениците в I и VIII клас. 


„Считам, че задължението за родителите да се снабдят от училището с такова удостоверение, за да го приложат към заявлението-декларация до дирекция „Социално подпомагане“, трябва да бъде преразгледано и премахнато. При положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните, кое дете къде е записано са налични в информационна система на Министерството на образованието и науката, смятам че Агенцията за социално подпомагане следва да извърши тази проверка служебно, съгласно изискванията на Закона за електронното управление и не би следвало да я иска от гражданите, още повече, че децата от втори, трети и четвърти клас не се записват за първи път в съответните учебни заведения“, категорична е Диана Ковачева.

Тя подчертава, че държавната администрация трябва точно да прилага чл. 2, ал. 1 от Закона за електронното управление, т.е. административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, които предоставят обществени услуги да не изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече набрани или създадени данни, а да ги съберат служебно от първичния администратор.

Проф. Ковачева допълва, че възможността за обмен на данни е създадена именно, за да облекчи административната тежест за гражданите.

„Вярвам във Вашата социална ангажираност и желание за намаляване на бюрокрацията и административната тежест за гражданите. Очаквам в разумен срок да ме информирате за предприетите от Вас действия по поставения проблем“, завършва омбудсманът.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Омбудсман на Република България

С огромен национален трибагреник и народни хора започнаха честванията за 3 март в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“

Инициативата е традиционна
С огромен национален трибагреник и народни хора започнаха честванията за 3 март в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“

Честванията на националния празник 3 март във варненската гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ започнаха с традиционна инициатива. И тази година 900 ученици и техните преподаватели участваха в честванията с огромен национален трибагреник и народни хора.

Започнало като инициатива на Интеракт клуб „Варна – Галатея“ през 2017 г., събитието е традиция за училището. В днешния ден, ученици и учители отбелязаха предстоящия национален празник и отдадоха почитта си към хилядите герои, дали живота си за свободата на родината ни.

2024 © Варна е