Мобилно меню

Отличиха 15 млади учители във Варна

Награди от общината получиха и 13 студенти от варненски висши училища, заели призови места в студентски олимпиади, международни и национални състезания и конкурси
Отличиха 15 млади учители във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев и председателят на Общинския съвет Христо Димитров връчиха награди на 15 млади учители за мотивиран старт в учителската професия. Отличия получиха и 13 студенти от варненски висши училища, класирани на І, ІІ или ІІІ място на студентски олимпиади, международни и национални състезания и конкурси.

"Приветствам учителите, че са избрали да тръгнат по този труден път, защото учителската професия е призвание", каза по време на награждаването кметът Благомир Коцев.

Той поздрави за постиженията и пожела успех на студентите.

Наградените учители се предлагат от директори и педагогически колективи. Тази година носители на отличието са: Виктор Балев – учител по икономическа информатика във ВТГ „Георги Стойков Раковски“, Филип Александров – учител по английски език в ОУ „Добри Чинтулов“, Вероника Кръстева-Димитрова - учител в начален етап в ОУ „Константин Арабаджиев“, Невена Недялкова – учител по история и география в IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, Екатерина Транова – учител в СУ за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“, Радина Станкова – учител по практическо обучение в Гимназията по дървообработване „Н. Хайтов“, Пламена Калъчева – учител по български език и литература в IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, Борил Атанасов – учител по специалността „Ударни инструменти“ в НУИ „Добри Христов“, Миглена Стефанова – учител по английски език в ЧСУ „Монтесори Варна“, Сияна Николова – учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“. Наградени бяха и три учителки от ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ - Габриела Минчева, Жани-Мария Борисова и Ванеса Йорданова, както и Исабел Илиева и Деница Москова – учители в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Наградените студенти са номинирани от студентските съвети към съответните висши училища. Те получават грамота и парична награда. Отличените са: Жак Семизов - студент 4 курс, специалност „Счетоводство и одит“ в Икономически университет – Варна, Ивайло Петров - студент 6 курс, специалност „Киберсигурност“ в Техническия университет, Ванеса Събкова - студентка 3 курс, специалност „Графичен дизайн“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ и Мила Петрова - студентка 5 курс, специалност „Право“ в същия университет. Отличени са още студентите от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” - Васил Консулов - студент 5 курс, специалност „Медицина“,  Павло Славов – също студент 5 курс, специалност „Медицина“, Петя Стоянова - студент 5 курс, специалност „Дентална медицина“, Кристина Куцарова - студентка 4 курс, специалност „Медицина“. Отличени са и студентите от ВВМУ „Н. „Вапцаров“ - Филотея Димитрова - студентка 5 курс, специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“, Димитър Димитров - студент 4 курс, специалност „Киберсигурност“,  Павлина Георгиева – студентка 3 курс, специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“, Антон Антонов - студент 2 курс, специалност „Корабоводене“ и Антон Атанасов - студент 3 курс, специалност „Киберсигурност“.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна