Мобилно меню

Отличиха млади учители във Варна по повод Деня на народните будители

Около 100 са новопостъпилите кадри в образователната система в областта, отчита се недостиг на преподаватели в областта на природните науки, започва да се наблюдава тревожен дефицит и при учителите по математика и български език
Отличиха млади учители във Варна по повод Деня на народните будители

Млади учители, постъпили в училища и детски градини във Варненска област от началото на тази учебна година, бяха отличени на специална церемония по повод Деня на народните будители. Те получиха своеобразен ключ с грамота, а признанието бе присъдено от Регионалното управление по образованието и дирекция "Образование" в община Варна.

Около 100 са новопостъпилите учители в образователната система във Варненско. 

"Сравнително отскоро е тенденцията все повече млади хора да се насочват към професията на учителя. Голяма част от тези новопостъпващи учители се задържат много малко в образователната система, така че за нас беше много важно да ги мотивираме, да им покажем, че средата е подкрепяща и всички институции и колегите им са готови да ги подкрепят в тази нелека професия", коментира в интервю за Радио Варна началникът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева.

Въпреки значителния приток на нови учители, се наблюдава недостиг на преподаватели по природни науки – физика, химия, биология. Започва да се наблюдава и дефицит и при учителите по математика и български език, което е тревожно, коментира Ирена Радева. Тя подчерта, че се търсят различни начини за справяне с проблема. 

"Директори на училища мотивират свои възпитаници да преминат през съответното педагогическо висше образование и да се върнат в училищата, вече имаме няколко такива добри примери."

Според Ирена Радева ситуацията в образователната система в област Варна е по-добра в сравнение с много други области на страната. 

"Демографската картина при нас е малко по-добра, има и поток от много млади хора към Варна, което прави и изборът на кадри по-добър."

На въпрос дали образователната система у нас е консервативна, Ирена Радева отговаря, че понякога това е здравословно и тъй като резултатите са доказано добри не е необходимо да се правят кардинални промени. "Разбира се трябва да се съобразяваме с новостите, но когато нещо работи добре, трябва да пипаме внимателно", обобщи Радева.

2023 © Варна е

Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 г., а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на Фондация „Шанс за децата и природата на България”
Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

За тринадесета поредна година даровити българчета ще могат да кандидатстват за парични награди за талантливи деца и младежи, постигнали особени успехи в областта на науката, изкуството и спорта през 2023 г. и 2024 г., както и за големия приз „Шанс за млади таланти 2024“.  

От началото на програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. 

И тази година даровитите ни българчета ще могат да кандидатстват за две парични награди в размер до 600 лв. за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на науката или изкуството през учебната 2023/2024. Фондацията отпуска и две индивидуални парични награди в размер до 550 лева за отлично представяне на национални или международни олимпиади, конкурси, състезания и други през учебната 2023/2024., както и Приз „Шанс за млади таланти” за 2024 г., който се връчва еднократно за календарна година за постигнати особено високи успехи в областта на науката и/или изкуството през учебната 2023/2024. 

От 2023 г. бе учредена и индивидуална награда в размер на 550 лв. за особени успехи в сферата на музикалното изкуство - „Мирела Буюклиева“, в памет на една от най-талантливите възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас. 

Крайният срок за кандидатстване е 26.04.2024 г., а пълните условия ще намерите ТУК.

 

 

2024 © Варна е / снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“