Мобилно меню

Панорама на средното образование ще се проведе във Варна на 10 и 11 май

За първа година в изложението ще участва и фирма-работодател
Панорама на средното образование ще се проведе във Варна на 10 и 11 май

Панорама на средното образование ще се проведе на 10.05. от 10 до 18 ч. и на 11.05. - от 10 до 16 ч. в Юнашкия салон във Варна. Форумът ще събере всички професионални, профилирани и средни училища в морската столица и две професионални гимназии от Добрич и Белослав. За първа година в изложението ще участва и фирма-работодател. Организатори са Центърът за кариерно ориентиране (ЦКО) и дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Актуалните профили и професии в средното образование за предстоящата учебна 2023/2024 година ще бъдат представени пред кандидат-гимназисти и техните родители. Целта на събитието е подпомагане на кариерното ориентиране на учениците от седми клас чрез предоставяне на информация за възможностите за продължаване на образованието в гимназиална степен.

Представители на училищата, съвместно с кариерните консултанти от общинския Център за кариерно ориентиране, ще бъдат на място за консултации на ученици от 6, 7 и 8 клас. Презентации, изделия от практическото обучение, макети, модели, демонстрации, информационни материали и танци очакват всички ученици, родители и гости на панорамата.

Дейностите по предстоящия прием след седми и осми клас ще представят:

Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“; Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Акад. Благовест Сендов“; Професионална гимназия по текстил и моден дизайн; Професионална гимназия по туризъм „Професор д-р Асен Златаров“; Средно училище „Димчо Дебелянов“; Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Дм. Ив. Менделеев“; Средно училище „Елин Пелин“; Първа езикова гимназия; Средно училище „П. Кр. Яворов”; Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“; Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов“; Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“; Средно училище „Гео Милев“; Спортно училище „Георги Бенковски“; Средно училище „Неофит Бозвели“; Професионална гимназия по електротехника; Частно средно училище „Монтесори Варна“; Средно училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин”; Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“; Професионална техническа гимназия; Седмо средно училище „Найден Геров“; Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“; Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“; Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“; ІV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“; Средно училище „Любен Каравелов”; Национално училище по изкуствата „Добри Христов“; Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“; Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“; Частно средно училище „Аз съм българче“; Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Георги Павлов", гр. Добрич; Професионална гимназия „Свети Димитър Солунски”, гр. Белослав; Кораборемонтен и корабостроителен завод МТГ-Делфин АД 

2023 © Варна е

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна