Мобилно меню

По първо желание са приети 80% от първокласниците във Варна

Родителите трябва да потвърдят приема на детето на място в съответното училище в дните от 3 до 5 юни
По първо желание са приети 80% от първокласниците във Варна

 

80% от първокласниците във Варна са приети по първо желание. Това стана ясно днес, след като приключи първият етап за прием в общинските училища. 3 082 деца са кандидатствали за 3 159 свободни места в паралелките. Класирани са 2 790 деца, което представлява 88% от всички  кандидатствали.

По първо желание са приети 80% или 2 536 деца. Други 5% (169 деца) са класирани по второ, а 3% - по трето и следващо желание, съобщават от пресцентъра на общината. Миналата година по първо желание бях приети 91% от децата.

Община Варна напомня на родителите, че е необходимо да потвърдят приема на детето на място в съответното училище в дните от 3 до 5 юни.  

Некласирани остават 226 кандидат-първокласници, като от тях с адрес в района на училището са 68 деца, а те са с по-малко от 1 година уседналост в прилежащия на училището район. В останалите случаи са посочени училища, за които децата са били без адресна регистрация в района на съответното училище.

Следващата седмица предстои втори етап на класиране. Подаването на заявления започва на 7 юни и приключва на 12 юни. За втори етап се посочват само училищата, за които има обявени свободни места. Класирането ще бъде обявено на 14 юни.  

В случаите на възникване на неточности или непълна информация при регистрацията на данни при подаване на електронните заявления на детето, необходимо е родител да се свърже със служител от отдел „Образование“ на тел. 052/820 267. 

При необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, родителите имат възможност да посетят на място училището, за което желаят да кандидатстват като първо желание и да получат съдействие.

2024 © Варна е

Основен ремонт ще бъде извършен в четири училища във Варна

Търсят се най-добрите варианти за преместване на учениците по време на строително-монтажните дейности
Основен ремонт ще бъде извършен в четири училища във Варна

Основен ремонт ще бъде извършен в четири варненски училища, включени в Националната програма на МОН и Националния план за възстановяване и устойчивост. Това са ОУ "Васил Друмев", ОУ "Добри Чинтулов", ОУ "Йордан Йовков" и ОУ "Св. Св Кирил и Методий". Предстои обявяване на възлагателните процедури за строително-монтажните дейности, като прогнозите са до началото на учебната година да бъдат сключени договори с изпълнителите.

На работна среща в община Варна бяха обсъдени готовността и възможностите на други варненски училища да предоставят материална база за учениците, които предстои да бъдат преместени по време на ремонтните дейности. Дванадесет образователни институции в града заявиха готовност да предоставят класните си стаи за учебни занятия по време на ремонтите. Ще бъдат утвърдени най-рационалните и удобни за учениците варианти, увериха от община Варна.

2024 © Варна е