Мобилно меню

Представиха рекорден брой проекти в Националния ученически конкурс за историческа памет "Будител"

Отличени са 57 от участващите разработки, излъчени сред общо 200, дело на над 250 деца от 40 населени места в страната
Представиха рекорден брой проекти в Националния ученически конкурс за историческа памет "Будител"

57 проекта бяха отличени в седмото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет "Будител". Конкурсът се провежда по инициатива на Първа езикова гимназия и Регионалното управление на образованието във Варна.

Над 250 деца от 40 населени места в страната взеха участие с рекорден брой индивидуални и колективни проекти – общо 200, в шест категории: доклад, есе, видео есе, презентация, видеофилм и драматизация. Ученически разработки от конкурса, посветен на 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев, 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 години от освобождението на България, бяха наградени на официална церемония в Юнашкия салон, в рамките на Националната ученическа конференция на тема „Завещаната ни свобода”.

2023 © Варна е / снимки: Регионален исторически музей - Варна

Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 г., а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на Фондация „Шанс за децата и природата на България”
Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

За тринадесета поредна година даровити българчета ще могат да кандидатстват за парични награди за талантливи деца и младежи, постигнали особени успехи в областта на науката, изкуството и спорта през 2023 г. и 2024 г., както и за големия приз „Шанс за млади таланти 2024“.  

От началото на програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. 

И тази година даровитите ни българчета ще могат да кандидатстват за две парични награди в размер до 600 лв. за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на науката или изкуството през учебната 2023/2024. Фондацията отпуска и две индивидуални парични награди в размер до 550 лева за отлично представяне на национални или международни олимпиади, конкурси, състезания и други през учебната 2023/2024., както и Приз „Шанс за млади таланти” за 2024 г., който се връчва еднократно за календарна година за постигнати особено високи успехи в областта на науката и/или изкуството през учебната 2023/2024. 

От 2023 г. бе учредена и индивидуална награда в размер на 550 лв. за особени успехи в сферата на музикалното изкуство - „Мирела Буюклиева“, в памет на една от най-талантливите възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас. 

Крайният срок за кандидатстване е 26.04.2024 г., а пълните условия ще намерите ТУК.

 

 

2024 © Варна е / снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“