Мобилно меню

Представиха рекорден брой проекти в Националния ученически конкурс за историческа памет "Будител"

Отличени са 57 от участващите разработки, излъчени сред общо 200, дело на над 250 деца от 40 населени места в страната
Представиха рекорден брой проекти в Националния ученически конкурс за историческа памет "Будител"

57 проекта бяха отличени в седмото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет "Будител". Конкурсът се провежда по инициатива на Първа езикова гимназия и Регионалното управление на образованието във Варна.

Над 250 деца от 40 населени места в страната взеха участие с рекорден брой индивидуални и колективни проекти – общо 200, в шест категории: доклад, есе, видео есе, презентация, видеофилм и драматизация. Ученически разработки от конкурса, посветен на 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев, 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 години от освобождението на България, бяха наградени на официална церемония в Юнашкия салон, в рамките на Националната ученическа конференция на тема „Завещаната ни свобода”.

2023 © Варна е / снимки: Регионален исторически музей - Варна

Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Според директора Ивелина Петкова ремонтните дейности няма да попречат на провеждане на учебните занятия
Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Оглед на материалната база на училища, в които от години не е правен основен ремонт, стартираха експерти от община Варна. Целта е Общината да има необходимата проектна готовност за финансиране по различни европейски и национални програми, които предстоят.

В първия ден от лятната ваканция заместник-кметът по образованието Павел Попов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Антоанета Хинева и началникът на отдел "Образование" Елена Кенарова посетиха Средно училище "Неофит Бозвели" в район „Младост“. Директорът Ивелина Петкова ги запозна с настоящото състояние на материалната база.

Училището е открито през 1981 година и оттогава основен ремонт не е правен.

Със средства от родители са освежени занималните на подготвителните групи. През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има нужда от ремонт, санитарните помещения в едното крило – също, както и покривът, на места - дограмата, а обзавеждането трябва да се подмени, разказа директорът на училището Ивелина Петкова. Физкултурният салон е също със сериозни течове по тавана, а столовата не може да се използва.

Общината мобилизира ресурс да се подготви ремонт на сградата на училището и постигане на безопасната ѝ експлоатация, в това число въвеждане на мерки за енергийна ефективност, достъпност и благоустрояване на дворни пространства и др.

По думите на директора Ивелина Петкова училището може да организира учебния процес така, че евентуален ремонт да не попречи на провеждането на занятията. В СУ "Неофит Бозвели" учат деца от 1 до 12 клас в общо 34 паралелки в едносменен режим на обучение. Общият брой на служителите е 93, а на децата и учениците - 776, като броят им спрямо 2022/2023 год. бележи увеличение с 80 ученици.

2024 © Варна е