Мобилно меню

Ремонтират 23 училища и 17 детски градини във Варна през лятото

Очаква се ремонтните дейности да приключат до началото на учебната година
Ремонтират 23 училища и 17 детски градини във Варна през лятото

През летните месеци строително-ремонтни дейности се извършват в 23 общински училища и 17 детски градини, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

В училищата се извършват текущи ремонти, които включват боядисване на класни стаи и коридори, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази, циклене и лакиране на паркет, пребоядисване на санитарни помещения и други. Такива дейности се извършват в ІІІ ОУ "А. Кънчев", ОУ "Захари Стоянов", ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Св. Кл. Охридски", ОУ "П. Р. Славейков", ОУ "Стоян Михайловски", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Христо Смирненски", СУ "Димчо Дебелянов", ІІ СУ Неофит Бозвели, III ПМГ "Акад. М. Попов", ІV ЕГ "Фредерик Жолио - Кюри" и други. В три училища  - ОУ "Васил Априлов", ОУ "Св. Патриарх Евтимий", СУ "Гео Милев" се извършва ремонт на отоплителна инсталация. В СУ "Св. Климент Охридски" се подменя старата дограма с нова PVC дограма. В ОУ "Христо Ботев"  се извършва частичен ремонт на покрива. В професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване се извършва ремонт на оградата към ул. „Флора“ и ремонт на физкултурна площадка.

В седемнадесет общински детски градини също се извършват текущи ремонти: боядисване на занимални, санитарни помещения и коридори. В ДГ 17 "Д-р П. Берон" ще бъде направено преустройство на съществуваща газова инсталация, в ДГ 29 "Звънче" се ремонтират пейките в дворното пространство и се ремонтира козирката. В ДГ 11 "Незабравка" е извършен ремонт на подземна канализация. ДГ 42 "Българче", която има и яслени групи, се полага настилка, пребоядисва се и се подменя парапет на стълбищата и предверията.

Общата сума на ремонтите дейности е малко над 1 милион лева, осигурени от бюджетите на съответните учебни заведения и детски градини. По информация на директорите, ремонтните дейности ще приключат до началото на учебната година.

2023 © Варна е

Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 г., а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на Фондация „Шанс за децата и природата на България”
Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

За тринадесета поредна година даровити българчета ще могат да кандидатстват за парични награди за талантливи деца и младежи, постигнали особени успехи в областта на науката, изкуството и спорта през 2023 г. и 2024 г., както и за големия приз „Шанс за млади таланти 2024“.  

От началото на програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. 

И тази година даровитите ни българчета ще могат да кандидатстват за две парични награди в размер до 600 лв. за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на науката или изкуството през учебната 2023/2024. Фондацията отпуска и две индивидуални парични награди в размер до 550 лева за отлично представяне на национални или международни олимпиади, конкурси, състезания и други през учебната 2023/2024., както и Приз „Шанс за млади таланти” за 2024 г., който се връчва еднократно за календарна година за постигнати особено високи успехи в областта на науката и/или изкуството през учебната 2023/2024. 

От 2023 г. бе учредена и индивидуална награда в размер на 550 лв. за особени успехи в сферата на музикалното изкуство - „Мирела Буюклиева“, в памет на една от най-талантливите възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас. 

Крайният срок за кандидатстване е 26.04.2024 г., а пълните условия ще намерите ТУК.

 

 

2024 © Варна е / снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“