Мобилно меню

С възможностите на детското правосъдие се запознаха варненски седмокласници

Подрастващите научиха кога може да бъде търсена наказателна отговорност от непълнолетните, какви са последиците и начините за прилагане на възпитателни мерки за деца при противообществени прояви.
С възможностите на детското правосъдие се запознаха варненски седмокласници
126

Съдиите Виолета Кожухарова и Теодора Шишкова от Варненския районен съд се срещнаха със Седмокласници от Второ основно училище "Никола Вапцаров". По време на събитието в актовата зала на училището беше обсъдена темата за детското правосъдие. Магистратите обясниха в какви случаи е възможно малолетни и непълнолетни лица да участват в съдебни процедури като свидетели, жертви или извършители на престъпление. Те запознаха учениците как се провеждат изслушванията в "Синя стая", кога може да бъде търсена наказателна отговорност от непълнолетните, какви са последиците и начините за прилагане на възпитателни мерки за деца при противообществени прояви. Засегната бе и темата за домашното насилие и органите, които могат да окажат съдействие, подкрепа и защита.

Друга група ученици от СУ "Пейо Яворов" посетиха съдебната палата в рамките на образователната програма "Час по правосъдие" и се срещнаха със съдия Христо Минев от Наказателно отделение на Варненския районен съд. Те се запознаха с правилата за достъп и пропускателния режим в съдебната палата, като преминаха през метал-детектора и задължителната проверка от служители на "Съдебна охрана". От съдия Минев те поискаха да разберат какво означава условно наказание, какво представляват мерките за неотклонение, как се определя размера на наказанието за различни престъпления, какви права и задължения имат, ако бъдат призовани да се явят в съда като свидетели. Поради многото въпроси и големия интерес от страна на учениците, „часът по правосъдие“ продължи повече от обичайното, с уговорката и през втория срок да имат възможност за подобни срещи или посещение в съда.

2023 © Варна е / Снимки: ВРС, Пресцентър

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
27

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна