Мобилно меню

Сензорна стая откриха в Центъра за специална образователна подкрепа

Тя разполага със специално оборудване, което стимулира концентрацията и общуването с децата
Сензорна стая откриха в Центъра за специална образователна подкрепа
46

Нова сензорна стая бе открита официално в общинския Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП-Варна) във Варна. Гост на събитието бе кметът на Варна Иван Портних.

"Новата придобивка разполага със специално оборудване, което стимулира концентрацията и общуването с децата", подчерта директорът на ЦСОП Светлана Иванова. По думите й пространството е специално проектирано да осигури завладяващо сетивно изживяване за деца с различни потребности, тъй като светлините, звуците, цветовете и други сензорни стимулации успокояват, ангажират и им помагат да се развиват емоционално и когнитивно.

В стаята са монтирани интерактивен стенен панел Рапсодия, фиброоптична завеса, водно виброакустично легло и интерактивна водна кула.

"Чрез сензорната терапия очакваме да се повиши сензорната чувствителност, да се подобри вниманието и интереса на нашите възпитаници към заобикалящата среда", обясни Иванова.

2023 © Варна е / Снимки: Пресцентър Община Варна

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
85

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна