Мобилно меню

Сензорна стая откриха в Центъра за специална образователна подкрепа

Тя разполага със специално оборудване, което стимулира концентрацията и общуването с децата
Сензорна стая откриха в Центъра за специална образователна подкрепа

Нова сензорна стая бе открита официално в общинския Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП-Варна) във Варна. Гост на събитието бе кметът на Варна Иван Портних.

"Новата придобивка разполага със специално оборудване, което стимулира концентрацията и общуването с децата", подчерта директорът на ЦСОП Светлана Иванова. По думите й пространството е специално проектирано да осигури завладяващо сетивно изживяване за деца с различни потребности, тъй като светлините, звуците, цветовете и други сензорни стимулации успокояват, ангажират и им помагат да се развиват емоционално и когнитивно.

В стаята са монтирани интерактивен стенен панел Рапсодия, фиброоптична завеса, водно виброакустично легло и интерактивна водна кула.

"Чрез сензорната терапия очакваме да се повиши сензорната чувствителност, да се подобри вниманието и интереса на нашите възпитаници към заобикалящата среда", обясни Иванова.

2023 © Варна е / Снимки: Пресцентър Община Варна

505 са свободните места за първокласници във Варна

Заявления може да се подават на 24 и 25 юни
505 са свободните места за първокласници във Варна

 

505 свободни места за първокласници са обявени на трето класиране в общинските училища във Варна за учебната 2024/2025 година. Днес електронната система за прием отвори за регистрация на нови и за редакция на заявленията за децата, които не са класирани до момента.

Два са дните – 24 и 25 юни (понеделник и вторник), в които системата е активна. Заявления могат да подават родители на деца, които не са кандидатствали до момента, както и на деца, които са били класирани, но не са записани в училище.

Кандидатства се само за училища, за които са обявени свободни места. Припомняме, че след класиране, е необходимо детето да бъде записано в училището. В противен случай не се счита за записано и мястото остава свободно.

Министерството на образованието и науката разреши увеличаване на броя на децата в паралелките за училища, където има неприети деца с адресна регистрация в прилежащия район на обхват на училището.

С това класиране приключва кампанията по електронния прием за първи клас за предстоящата учебна 2024/2025 година.

2024 © Варна е