Мобилно меню

Със специални инициативи: СУ Неофит Бозвели отбелязва Световния ден на рециклирането и Световния ден на водата

Учениците ще се включат в различни активности, които насърчават устойчивото разходване на ресурсите
Със специални инициативи: СУ Неофит Бозвели отбелязва Световния ден на рециклирането и Световния ден на водата

С поредица от прояви варненското училище "Неофит Бозвели" отбелязва Световния ден на рециклирането - 18 март, и Световния ден на водата - 22 март. Инициативите са на клуб "Добросторници" към училището, чийто ръководител е Елица Бъчварова. Традиционни партньори на клуб "Добросторници" са Ученическият съвет към СУ "Неофит Бозвели" и Място Езерец.

По повод Световния ден на рециклирането специален "Шишеяд" ще събере използвани пластмасови бутилки, които ще бъдат предадени за рециклиране. Специално информационно табло в училището ще напомня на всички за предимствата на разделното събиране на отпадъците и важността на рециклирането за устойчивото разходване на ресурсите на планетата.

Световният ден на рециклирането се отбелязва за шеста поредна година. Целта на проявата е различни обществени организации, в това число училища и детски градини, да направят демонстрации във връзка с ползите от рециклирането.

Световният ден на водата - 22 март, също ще бъде отбелязан подобаващо в СУ "Неофит Бозвели", по инициатива на клуб "Добросторници". Ще бъдат проведени беседи с ученици за начините на пестене на вода, а целта е чрез тях да се повиши информираността за справяне с един от глобалните проблеми, какъвто е изчерпването на водните ресурси на планетата и какво можем да направим за да го предотвратим. По повод Световния ден на водата, освен информационен постер, ще бъдат изработени и оригами-колибри, с които да бъдат украсени класните стаи. Това ще се случи по време на специалната творческа работилница, озаглавена "Последвай колибрито".

Древните истории, които се разказват за колибрито олицетворяват по най-добрия начин Световния ден на водата. Те са свързани с мотото на инициативата - "Бъдете промяната, която искате да видите в света!".  

Древната централноамериканска цивилизация на маите е почитала колибрито като магическо същество. Те вярвали, че птицата всъщност е прикритото слънце, което се появява като колибри, за да ухажва красива жена, която е луната.

Инките вярвали, че колибрито е пратеник от небето. Колибрито се разглежда като ключ към следващия етап от развитието на човешкото съзнание.

Индианска легенда разказва за време, когато земята била безплодна и настъпил глад. Родителите на едно момче и едно момиче тръгнали да търсят храна. Момчето направило играчка колибри, а момичето я хвърлило във въздуха и тя оживяла. Колибрито всеки ден носело царевица на момчето и момичето. В знак на благодарност за живота си птицата отлетяла до центъра на земята, за да помоли бога на плодородието да възстанови земята. Богът се съгласил и възстановил земята с дъжд и растителност, което позволило на родителите да се върнат при децата си.

Друго поверие разказва за древни времена, когато всички хора живеели под земята в тъмнина. Едно колибри било изпратено да търси светлина и намерило път към горния свят, където живеем сега.

Всички легенди са свързани с вярата, че колибрито помага за решаването на всеки проблем с търпение и постоянство - капка по капка. В контекста на Световния ден на водата, преданията създават увереност, че всички ние можем да бъдем колибри с действията, които предприемаме - независимо колко малки са те, ще помогнат за разрешаването на водната криза.

Трите най-популярни действия, които можем да направим, за да пестим вода са следните:

  • Пестете вода: Вземам по-кратки душове и не оставям кранчето да тече, когато си мия зъбите, мия чиниите и приготвям храната.
  • Да спра да замърсявам: Не изхвърлям хранителни отпадъци, масла, лекарства и химикали в тоалетната или канализацията.
  • Да се храня съобразно сезона: Купувайте местни, сезонни храни и търсете продукти, произведени с по-малко вода.

Световен ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Първото му официално честване е през 1993 година. Целта на инициативата е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

2023 © Варна е

Ново решение на кмета: Онлайн обучение в понеделник

Коцев изпратил официално искане до МОН
Ново решение на кмета: Онлайн обучение в понеделник

Решение за преминаване в онлайн режим на обучение на училищата във Варна в понеделник, 20 ноември, обяви кметът Благомир Коцев. Изпратил официално искане до МОН за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна, като предложеният режим трябва да засяга както класните, така и извънкласните дейности.

"Условията в града са опасни за децата. Тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван. Затова смятам, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември да остане учебен, но само в онлайн режим."

Коцев изтъква, че взел решение след анализ и консултации с кризисния щаб и МОН.

"Решението ми е взето въз основа на представена информация за нанесените щети на образователната инфраструктура, във връзка с обявеното бедствено положение и с оглед разчистването на подстъпите към училищата и необходимостта от инспекция на щетите."

Предложението за онлайн обучение засяга всички училища на територията на община Варна на 20 ноември 2023 г., а четирите училища с увредена инфраструктура – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – допълнително на 21 ноември. и 22 ноември 2023 г.

Решението за преминаване в онлайн режим на обучение е потвърдено устно и ще бъде обявено официално от МОН до броени часове, уточнява Коцев.

Припомняме, че аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО работят активно по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа, но много населени места все още остават без ток.

2023 © Варна е