Мобилно меню

Със специални инициативи: СУ Неофит Бозвели отбелязва Световния ден на рециклирането и Световния ден на водата

Учениците ще се включат в различни активности, които насърчават устойчивото разходване на ресурсите
Със специални инициативи: СУ Неофит Бозвели отбелязва Световния ден на рециклирането и Световния ден на водата
166

С поредица от прояви варненското училище "Неофит Бозвели" отбелязва Световния ден на рециклирането - 18 март, и Световния ден на водата - 22 март. Инициативите са на клуб "Добросторници" към училището, чийто ръководител е Елица Бъчварова. Традиционни партньори на клуб "Добросторници" са Ученическият съвет към СУ "Неофит Бозвели" и Място Езерец.

По повод Световния ден на рециклирането специален "Шишеяд" ще събере използвани пластмасови бутилки, които ще бъдат предадени за рециклиране. Специално информационно табло в училището ще напомня на всички за предимствата на разделното събиране на отпадъците и важността на рециклирането за устойчивото разходване на ресурсите на планетата.

Световният ден на рециклирането се отбелязва за шеста поредна година. Целта на проявата е различни обществени организации, в това число училища и детски градини, да направят демонстрации във връзка с ползите от рециклирането.

Световният ден на водата - 22 март, също ще бъде отбелязан подобаващо в СУ "Неофит Бозвели", по инициатива на клуб "Добросторници". Ще бъдат проведени беседи с ученици за начините на пестене на вода, а целта е чрез тях да се повиши информираността за справяне с един от глобалните проблеми, какъвто е изчерпването на водните ресурси на планетата и какво можем да направим за да го предотвратим. По повод Световния ден на водата, освен информационен постер, ще бъдат изработени и оригами-колибри, с които да бъдат украсени класните стаи. Това ще се случи по време на специалната творческа работилница, озаглавена "Последвай колибрито".

Древните истории, които се разказват за колибрито олицетворяват по най-добрия начин Световния ден на водата. Те са свързани с мотото на инициативата - "Бъдете промяната, която искате да видите в света!".  

Древната централноамериканска цивилизация на маите е почитала колибрито като магическо същество. Те вярвали, че птицата всъщност е прикритото слънце, което се появява като колибри, за да ухажва красива жена, която е луната.

Инките вярвали, че колибрито е пратеник от небето. Колибрито се разглежда като ключ към следващия етап от развитието на човешкото съзнание.

Индианска легенда разказва за време, когато земята била безплодна и настъпил глад. Родителите на едно момче и едно момиче тръгнали да търсят храна. Момчето направило играчка колибри, а момичето я хвърлило във въздуха и тя оживяла. Колибрито всеки ден носело царевица на момчето и момичето. В знак на благодарност за живота си птицата отлетяла до центъра на земята, за да помоли бога на плодородието да възстанови земята. Богът се съгласил и възстановил земята с дъжд и растителност, което позволило на родителите да се върнат при децата си.

Друго поверие разказва за древни времена, когато всички хора живеели под земята в тъмнина. Едно колибри било изпратено да търси светлина и намерило път към горния свят, където живеем сега.

Всички легенди са свързани с вярата, че колибрито помага за решаването на всеки проблем с търпение и постоянство - капка по капка. В контекста на Световния ден на водата, преданията създават увереност, че всички ние можем да бъдем колибри с действията, които предприемаме - независимо колко малки са те, ще помогнат за разрешаването на водната криза.

Трите най-популярни действия, които можем да направим, за да пестим вода са следните:

  • Пестете вода: Вземам по-кратки душове и не оставям кранчето да тече, когато си мия зъбите, мия чиниите и приготвям храната.
  • Да спра да замърсявам: Не изхвърлям хранителни отпадъци, масла, лекарства и химикали в тоалетната или канализацията.
  • Да се храня съобразно сезона: Купувайте местни, сезонни храни и търсете продукти, произведени с по-малко вода.

Световен ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Първото му официално честване е през 1993 година. Целта на инициативата е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

2023 © Варна е

Пет варненски училища се включват в програмата "Училища за пример"

Целта на инициативата е осъвременяване на преподаването и подобряване на управлението с фокус върху успеха на всички ученици, кандидати се приемат до 15 март
Пет варненски училища се включват в програмата "Училища за пример"
98

Пет варненски училища и още 70 учебни заведения от различни области на България са заявили желанието си да работят целенасочено за осъвременяване на преподаването и подобряване на управлението си с фокус върху успеха на всички ученици. Всички те са кандидатствали до момента за четвъртия випуск на програма "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". Програмата за професионално развитие на училищни екипи е двугодишна и уникална по рода си в България. Тя подкрепя училищата едновременно да подобряват управленските и преподавателските си практики, така че да допринасят за успеха на всички ученици в училището.

Кандидатстването за четвъртия випуск продължава още седмица - до 15 март или да достигане на 100 кандидатури.

Всички общински и държавни училища в област Варна може да кандидатстват, като попълнят онлайн формуляр със своята мотивация за участие на сайта на "Заедно в час".

Тази година интересът към програмата е значително по-висок от предходните кампании, затова е препоръчително училищата да не чакат последния момент за подаване на своята кандидатура. След крайния срок предстои структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата за избор на финалните участници.

За четвъртия випуск на "Училища за пример" ще бъдат избрани само 25 училища от цялата страна. В рамките на програмата те ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят и задълбочат разбирането си през разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и през практиката, като прилага наученото и го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти.

Ръководителят на програмата "Училища за пример" Ивелина Пашова подчерта, че тя е безплатна за всички одобрени участници.

“Това е изключителна възможност за училищата да ускорят своя път към промяна, да инвестират в развитието на своите екипи и да подобрят значително преживяването на учениците в училище. Особено ценна е тази възможност за малки училища с по-малки бюджети и предизвикателства, с които трудно намират начини да се справят сами и имат нужда от нови идеи и нови подходи за справяне".

Обратната връзка от училищата до момента показва, че учителите и директорите намират в програмата смисъл, полза и добавена стойност. Учителите и директорите споделят още, че програмата подобрява ученето и резултатите на учениците, както и квалификацията на училищните екипи.

До момента четвъртия випуск на програмата "Училища за пример" са кандидатствали 75 училища от 25 области на страната. Най-много подадени кандидатури има от училища в област Пловдив, следвани от учебни заведения в областите Варна, Бургас, Велико Търново, София град, Шумен и Благоевград.

Фондация "Заедно в час" стартира програмата "Училища за пример" през 2020 година. Тя е единствената цялостна програма за професионално развитие на училищни екипи в България. До момента "Училища за пример" обхваща близо 70 училища от 21 области на страната с разнообразен профил и предизвикателства.

Училища от област Варна участват още от първата година на програмата. Участници и възпитаници на програмата са ОУ "Йордан Йовков", Седмо средно училище "Найден Геров", Професионалната гимназия по селско стопанство "Свети Георги Победоносец" в Суворово и Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски".

2023 © Варна е / снимка: Pixabay