Мобилно меню

Три училища във Варненско са част от кампанията "Училища за пример"

Кандидатстването за новия випуск по програмата продължава до 5 декември
Три училища във Варненско са част от кампанията "Училища за пример"

Три варненски училища започнаха учебната година като участници в четвъртия випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час” и през следващите две години ще подобряват устойчиво управленските и преподавателските си практики с фокус върху учениците. Това са Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов" във Варна, СУ "Васил Левски" от с. Вълчи дол и ОбУ "Христо Ботев" от с. Цонево.

Училищата ще преминат през съвременни обучения, индивидуална подкрепа, прилагане наученото в практиката и споделяне и учене в общност. Всички тези елементи се надграждат, допълват и развиват непрекъснато и през опита на всеки нов випуск училища.

Започна кандидатстването и за новия випуск на програмата. До 5 декември и други общинските и държавни училища от варненска област също могат да станат част от следващия випуск на програма “Училища за пример”. До тази дата директорите на училищата трябва да попълнят формуляр на сайта на фондация “Заедно в час”, където да споделят повече за своята мотивация да станат част от програмата, която безплатно обучава училищните екипи. След това ще бъде извършен процес на подбор и събеседване с представители на училищата преди да бъде направен финалният избор на участниците в програмата. 

От всички получени кандидатури ще бъдат избрани 40 училища от цялата страна, които ще се включат програмата през учебната 2024/2025. Участието в “Училища за пример” е безплатно за училищните екипи и всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити.

“Едно от най-често изтъкваните предимства на програмата от страна на участниците е, че “Училища за пример” оптимизира и подобрява много от вътрешните процеси в училище, помага да са много по-свързани и логични, а оттук и провокира учителите и директорите да бъдат по-креативни и уверени при вземането на решения, защото имат набор от инструменти и яснота какво искат да постигнат. Вярваме, че тези умения са изключително ценни за училищата в страната в момента и ще им позволят да вървят в крак със съвремието”, споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи“ в „Заедно в час“.

В програма “Училища за пример” могат да кандидатстват всички общински и държавни училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището и предизвикателствата, с които се сблъскват. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

Програмата “Училища за пример” прие първия си випуск учители през 2020 г. Към момента близо 50 училища (първите два випуска) успешно завършиха двугодишната програма. През учебната 2023/2024 “Училища за пример” работи с 46 училища и близо 400 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има силно представяне на училища от област Варна - цели 10. Това са VII СУ "Найден Геров", ОУ "Йордан Йовков" и ОУ "Петко Рачов Славейков" от гр. Варна, Варненска търговска гимназия "Георги Стойков Раковски", Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", Професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в Суворово, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн гр. Варна, Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Академик Благовест Сендов”, гр. Варна, Средно училище “Васил Левски”, гр. Вълчи Дол, Обединено училище “Христо Ботев”, с. Цонево.

Фондация “Заедно в час” вече 13 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

 

2023 © Варна е

Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Според директора Ивелина Петкова ремонтните дейности няма да попречат на провеждане на учебните занятия
Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Оглед на материалната база на училища, в които от години не е правен основен ремонт, стартираха експерти от община Варна. Целта е Общината да има необходимата проектна готовност за финансиране по различни европейски и национални програми, които предстоят.

В първия ден от лятната ваканция заместник-кметът по образованието Павел Попов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Антоанета Хинева и началникът на отдел "Образование" Елена Кенарова посетиха Средно училище "Неофит Бозвели" в район „Младост“. Директорът Ивелина Петкова ги запозна с настоящото състояние на материалната база.

Училището е открито през 1981 година и оттогава основен ремонт не е правен.

Със средства от родители са освежени занималните на подготвителните групи. През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има нужда от ремонт, санитарните помещения в едното крило – също, както и покривът, на места - дограмата, а обзавеждането трябва да се подмени, разказа директорът на училището Ивелина Петкова. Физкултурният салон е също със сериозни течове по тавана, а столовата не може да се използва.

Общината мобилизира ресурс да се подготви ремонт на сградата на училището и постигане на безопасната ѝ експлоатация, в това число въвеждане на мерки за енергийна ефективност, достъпност и благоустрояване на дворни пространства и др.

По думите на директора Ивелина Петкова училището може да организира учебния процес така, че евентуален ремонт да не попречи на провеждането на занятията. В СУ "Неофит Бозвели" учат деца от 1 до 12 клас в общо 34 паралелки в едносменен режим на обучение. Общият брой на служителите е 93, а на децата и учениците - 776, като броят им спрямо 2022/2023 год. бележи увеличение с 80 ученици.

2024 © Варна е