Мобилно меню

Три училища във Варненско са част от кампанията "Училища за пример"

Кандидатстването за новия випуск по програмата продължава до 5 декември
Три училища във Варненско са част от кампанията "Училища за пример"

Три варненски училища започнаха учебната година като участници в четвъртия випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час” и през следващите две години ще подобряват устойчиво управленските и преподавателските си практики с фокус върху учениците. Това са Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов" във Варна, СУ "Васил Левски" от с. Вълчи дол и ОбУ "Христо Ботев" от с. Цонево.

Училищата ще преминат през съвременни обучения, индивидуална подкрепа, прилагане наученото в практиката и споделяне и учене в общност. Всички тези елементи се надграждат, допълват и развиват непрекъснато и през опита на всеки нов випуск училища.

Започна кандидатстването и за новия випуск на програмата. До 5 декември и други общинските и държавни училища от варненска област също могат да станат част от следващия випуск на програма “Училища за пример”. До тази дата директорите на училищата трябва да попълнят формуляр на сайта на фондация “Заедно в час”, където да споделят повече за своята мотивация да станат част от програмата, която безплатно обучава училищните екипи. След това ще бъде извършен процес на подбор и събеседване с представители на училищата преди да бъде направен финалният избор на участниците в програмата. 

От всички получени кандидатури ще бъдат избрани 40 училища от цялата страна, които ще се включат програмата през учебната 2024/2025. Участието в “Училища за пример” е безплатно за училищните екипи и всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити.

“Едно от най-често изтъкваните предимства на програмата от страна на участниците е, че “Училища за пример” оптимизира и подобрява много от вътрешните процеси в училище, помага да са много по-свързани и логични, а оттук и провокира учителите и директорите да бъдат по-креативни и уверени при вземането на решения, защото имат набор от инструменти и яснота какво искат да постигнат. Вярваме, че тези умения са изключително ценни за училищата в страната в момента и ще им позволят да вървят в крак със съвремието”, споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи“ в „Заедно в час“.

В програма “Училища за пример” могат да кандидатстват всички общински и държавни училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището и предизвикателствата, с които се сблъскват. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

Програмата “Училища за пример” прие първия си випуск учители през 2020 г. Към момента близо 50 училища (първите два випуска) успешно завършиха двугодишната програма. През учебната 2023/2024 “Училища за пример” работи с 46 училища и близо 400 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има силно представяне на училища от област Варна - цели 10. Това са VII СУ "Найден Геров", ОУ "Йордан Йовков" и ОУ "Петко Рачов Славейков" от гр. Варна, Варненска търговска гимназия "Георги Стойков Раковски", Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", Професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в Суворово, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн гр. Варна, Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Академик Благовест Сендов”, гр. Варна, Средно училище “Васил Левски”, гр. Вълчи Дол, Обединено училище “Христо Ботев”, с. Цонево.

Фондация “Заедно в час” вече 13 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

 

2023 © Варна е

Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

София Петева от ГПЧЕ “Йоан Екзарх” се представи най-добре в ниво А2
Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

Над 250 ученици от 72 училища от цялата страна премериха знанията си по немски език в националния кръг на състезанието, организирано от издателство Клет България за тринадесета поредна година. Надпреварата следва модела на сертификатните изпити, като включва нивата от А1 до С1 за владеене на езика. Отредени бяха 20 призови места.

Първи места в различните нива заслужиха:

  • C1 - Едис Наим - ЕГ “Христо Ботев”, гр. Кърджали и Елена Иванова - ПГПЗЕ “Захарий Стоянов”, гр. Сливен;
  • B1 - Теодор Кишов - ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик;
  • B2 - Иван Атанасов - СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София;
  • А1 - Мария Димитрова - ПМГ “Атанас Радев”, гр. Ямбол;
  • А2 - София Петева - ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, гр. Варна

Сред образователните заведения, чиито младежи са показали отлични резултати и завоювали повече от един медал са ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик, ЕГ “Акад Людмил Стоянов”, гр. Благоевград и СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София. 

Победителите ще бъдат наградени на официална церемония на 13 април 2024 година в гр. София. Освен награди за призовите места, всички явили се на националния кръг ще получат сертификат за участие.

2024 © Варна е