Мобилно меню

Юбилей отпразнува едно от знаковите училища на Варна

Кметът Иван Портних поздрави всички бивши и настоящи преподаватели в IV езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", работещи за създаването на интелигентни и свободни личности
Юбилей отпразнува едно от знаковите училища на Варна
32

 

65-годишен юбилей празнува едно от емблематичните учебни заведения във Варна - IV езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри".

"Честит празник на всички възпитаници на Френската - във Варна и по света!", пожела кметът Иван Портних. Той поздрави "...всички бивши и настоящи преподаватели, работещи за създаването на интелигентни и свободни личности!"

"Любовта към романските езици - френски, испански, португалски, е за цял живот и се предава по наследство. Това е една много специална приемственост. Казвам го от личен опит."

Кметът Портних изрази увереност, че всички възпитаници на училището - бивши и настоящи се гордеят, че са част от голямата общност на Френската гимназия.

"Скъпи ученици, направили сте правилен избор на училище! Продължавайте смело напред! Бъдете здрави, вдъхновени, успешни и носете винаги в сърцето си варненската IV езикова гимназия!", пожела още кметът Портних.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
26

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна