Мобилно меню

Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

София Петева от ГПЧЕ “Йоан Екзарх” се представи най-добре в ниво А2
Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

Над 250 ученици от 72 училища от цялата страна премериха знанията си по немски език в националния кръг на състезанието, организирано от издателство Клет България за тринадесета поредна година. Надпреварата следва модела на сертификатните изпити, като включва нивата от А1 до С1 за владеене на езика. Отредени бяха 20 призови места.

Първи места в различните нива заслужиха:

  • C1 - Едис Наим - ЕГ “Христо Ботев”, гр. Кърджали и Елена Иванова - ПГПЗЕ “Захарий Стоянов”, гр. Сливен;
  • B1 - Теодор Кишов - ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик;
  • B2 - Иван Атанасов - СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София;
  • А1 - Мария Димитрова - ПМГ “Атанас Радев”, гр. Ямбол;
  • А2 - София Петева - ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, гр. Варна

Сред образователните заведения, чиито младежи са показали отлични резултати и завоювали повече от един медал са ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик, ЕГ “Акад Людмил Стоянов”, гр. Благоевград и СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София. 

Победителите ще бъдат наградени на официална церемония на 13 април 2024 година в гр. София. Освен награди за призовите места, всички явили се на националния кръг ще получат сертификат за участие.

2024 © Варна е

Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 г., а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на Фондация „Шанс за децата и природата на България”
Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

За тринадесета поредна година даровити българчета ще могат да кандидатстват за парични награди за талантливи деца и младежи, постигнали особени успехи в областта на науката, изкуството и спорта през 2023 г. и 2024 г., както и за големия приз „Шанс за млади таланти 2024“.  

От началото на програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. 

И тази година даровитите ни българчета ще могат да кандидатстват за две парични награди в размер до 600 лв. за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на науката или изкуството през учебната 2023/2024. Фондацията отпуска и две индивидуални парични награди в размер до 550 лева за отлично представяне на национални или международни олимпиади, конкурси, състезания и други през учебната 2023/2024., както и Приз „Шанс за млади таланти” за 2024 г., който се връчва еднократно за календарна година за постигнати особено високи успехи в областта на науката и/или изкуството през учебната 2023/2024. 

От 2023 г. бе учредена и индивидуална награда в размер на 550 лв. за особени успехи в сферата на музикалното изкуство - „Мирела Буюклиева“, в памет на една от най-талантливите възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас. 

Крайният срок за кандидатстване е 26.04.2024 г., а пълните условия ще намерите ТУК.

 

 

2024 © Варна е / снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“