Мобилно меню

Ученичка от Варна ще се включи във финала на най-голямото състезание по английски език в света

Международната надпревара, в която ще участва Дария Дамянова от ГПЧЕ "Йоан Екзарх" ще е в Солун в края на Септември
Ученичка от Варна ще се включи във финала на най-голямото състезание по английски език в света

Дария Дамянова от ГПЧЕ "Йоан Екзарх" във Варна заслужи участие във финалния, международен кръг на най-голямото училищно състезание по английски език в света – "Kangaroo Global Linguistics". Дария попадна сред 18-те финалисти, като спечели злато в ниво A1 Senior. Финалният кръг на надпреварата ще се проведе в Солун в края на септември при изключително високи стандарти за оценяване.

Над 7000 участници от цялата страна премериха сили в първия вътрешноучилищен кръг на международното състезание, което в България се организира от Асоциацията на Кеймбридж училища в България, а 760 от тях преминаха успешно и на национално ниво. Освен че се класират за финалния кръг в Солун през септември, победителите ще бъдат наградени за отличното си представяне и на специална церемония по време на най-голямото събитие за учителите по английски език в страната - "Ден на Кеймбридж", което ще се проведе на 22 април.

Поредното добро представяне на българските ученици в състезанието, коментира Владимир Колев, председател на управителния съвет на Асоциацията на Кеймбридж училищата у нас.

"Вярваме, че изучаването на чужди езици е от съществено значение за успешната реализация на всеки човек, а състезания като Kangaroo Global Linguistics мотивират учениците да се стремят към все по-добри резултати. Затова продължаваме да организираме състезанието вече 18-а година и да даваме повод на цяла България да се гордее с постиженията на нашите талантливи деца.“

Златото във всяко от езиковите нива тази година заеха:

Дария Дамянова от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, гр. Варна, в ниво А1 Senior

Иван Янев от ОУ „Княз Александър I“, гр. Пловдив, в ниво PRE-A1

Мартин Николов от ПМГ „Акад. С. Корольов“, гр. Благоевград, в ниво А1

Ива Войнова от ПМГ „Акад. С. Корольов“, гр. Благоевград, в ниво А2

Тони Гърков от НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, в ниво B1

Дамяна Димова, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, гр. Сливен, в ниво В2

Списък с имената на всички победители можете да откриете тук.

Българските ученици по традиция се представят отлично на Kangaroo Global Linguistics, като през 2022 г. шестокласничката Боряна Ангелова получи най-висок брой точки сред конкурентите си от целия свят, с което заслужи и престижната награда "Общ победител за 2022 година".

Състезанието Kangaroo Global Linguistics има за цел да насърчи децата да учат езици и да развият езиковите си способности. То е отворено за ученици на възраст между 8 и 18 години и се провежда ежегодно в страни от цял свят, като  проверява знанията на участниците по граматика, лексика и разбиране на английски език.

Асоциацията на Кеймбридж училищата в България е създадена като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. В асоциацията членуват 164 от най-добрите училища у нас, като тя е пример за изключително успешното сътрудничество.

2023 © Варна е

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна