Мобилно меню

Ученичка от Варна ще се включи във финала на най-голямото състезание по английски език в света

Международната надпревара, в която ще участва Дария Дамянова от ГПЧЕ "Йоан Екзарх" ще е в Солун в края на Септември
Ученичка от Варна ще се включи във финала на най-голямото състезание по английски език в света
66

Дария Дамянова от ГПЧЕ "Йоан Екзарх" във Варна заслужи участие във финалния, международен кръг на най-голямото училищно състезание по английски език в света – "Kangaroo Global Linguistics". Дария попадна сред 18-те финалисти, като спечели злато в ниво A1 Senior. Финалният кръг на надпреварата ще се проведе в Солун в края на септември при изключително високи стандарти за оценяване.

Над 7000 участници от цялата страна премериха сили в първия вътрешноучилищен кръг на международното състезание, което в България се организира от Асоциацията на Кеймбридж училища в България, а 760 от тях преминаха успешно и на национално ниво. Освен че се класират за финалния кръг в Солун през септември, победителите ще бъдат наградени за отличното си представяне и на специална церемония по време на най-голямото събитие за учителите по английски език в страната - "Ден на Кеймбридж", което ще се проведе на 22 април.

Поредното добро представяне на българските ученици в състезанието, коментира Владимир Колев, председател на управителния съвет на Асоциацията на Кеймбридж училищата у нас.

"Вярваме, че изучаването на чужди езици е от съществено значение за успешната реализация на всеки човек, а състезания като Kangaroo Global Linguistics мотивират учениците да се стремят към все по-добри резултати. Затова продължаваме да организираме състезанието вече 18-а година и да даваме повод на цяла България да се гордее с постиженията на нашите талантливи деца.“

Златото във всяко от езиковите нива тази година заеха:

Дария Дамянова от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, гр. Варна, в ниво А1 Senior

Иван Янев от ОУ „Княз Александър I“, гр. Пловдив, в ниво PRE-A1

Мартин Николов от ПМГ „Акад. С. Корольов“, гр. Благоевград, в ниво А1

Ива Войнова от ПМГ „Акад. С. Корольов“, гр. Благоевград, в ниво А2

Тони Гърков от НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, в ниво B1

Дамяна Димова, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, гр. Сливен, в ниво В2

Списък с имената на всички победители можете да откриете тук.

Българските ученици по традиция се представят отлично на Kangaroo Global Linguistics, като през 2022 г. шестокласничката Боряна Ангелова получи най-висок брой точки сред конкурентите си от целия свят, с което заслужи и престижната награда "Общ победител за 2022 година".

Състезанието Kangaroo Global Linguistics има за цел да насърчи децата да учат езици и да развият езиковите си способности. То е отворено за ученици на възраст между 8 и 18 години и се провежда ежегодно в страни от цял свят, като  проверява знанията на участниците по граматика, лексика и разбиране на английски език.

Асоциацията на Кеймбридж училищата в България е създадена като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. В асоциацията членуват 164 от най-добрите училища у нас, като тя е пример за изключително успешното сътрудничество.

2023 © Варна е

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
28

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна