Мобилно меню

Ученичка от Варна спечели национално състезание по творческо писане на английски език

Ида Атанасова от СУХНИ „Константин Преславски“ спечели първо място сред шестокласниците.
Ученичка от Варна спечели национално състезание по творческо писане на английски език

Над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна участваха в Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език. Участниците се състезаваха в седем възрастови категории от 6-ти до 12-ти клас, като във всяка националното жури излъчи победител и класирали се на второ и трето място. Ида Атанасова от СУХНИ „Константин Преславски“ спечели първо място сред шестокласниците.

Церемонията по награждаване на победителите се проведе на 9 февруари в Barter Community Hub в София. На нея бяха поканени призьорите и техните преподаватели по английски език. Участниците посетиха Американското посолство и се включиха в литературна разходка, организирана от Фондация „Прочети София“.

Състезанието по творческо писане на английски език се организира у нас за четиринадесета поредна година по инициатива на Фондация „Корпус за образование и развитие - КОРПлюС"  в партньорство с Посолството на  САЩ и с подкрепата на  Американския университет в България, издателствата „Klett“ и „Експрес“ и куриерска фирма „Интерлогистика“. Състезанието има за цел да насърчи учениците да мислят нестандартно и да се изразяват на английски език. И тази година включените в конкурса теми бяха интересни и провокиращи въображението на учениците, като „Каквото и да ме попиташ, отговорът ми ще бъде „Не“, „Завръщане в бъдещето“, „Слонът, който ядоса снежния човек“ и др.

"Нашата дългосрочна цел е да допринесем за развитието на младите хора в България в успешни личности, като предоставим поле да изразяват свободно мислите и идеите си", обобщават организаторите. 

2024 © Варна е

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна