Мобилно меню

Ученици и студенти ще гостуват в Областната администрация във Варна

Образователните визити ще се провеждат по график, а в първата ще участват 11-окласници от Търговската гимназия "Г.С.Раковски"
Ученици и студенти ще гостуват в Областната администрация във Варна

Областна администрация – Варна започва реализирането на образователна инициатива "Открито за държавната администрация". Тя е в изпълнение на една от целите, поставени в ежегодната програма на администрацията, посветена на утвърждаването на ефективна политика в сферата на гражданското образование, за подкрепа на личностното развитие на младите хора в област Варна. 

Инициативата е насочена към ученици и студенти от региона, които ще имат възможност по график да гостуват в Областна администрация – Варна. По време на визитата ще имат лична среща и разговор с областния управител професор Андрияна Андреева, със заместник областните управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев, и с представители на администрацията. Младите хора ще могат да научат как се осъществява държавното управление в региона и какво означава постигането на съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионална политика. Ще бъдат обсъждани въпроси, посветени на възможностите на младежите да участват в различни проекти и инициативи в областта, да планират и да предлагат свои творчески идеи.

Премиерата на образователната инициатива „Открито за държавната администрация“ ще бъде в петък, 13 октомври 2023 година, когато в Областна администрация – Варна ще гостуват 11-окласници Търговската гимназия "Г.С.Раковски" във Варна.

2023 © Варна е / снимка: Областна администрация – Варна

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна