Мобилно меню

Учениците ще са във ваканция отново от 1 февруари

За първи път през 2023 година учениците ще почиват пет дни между двата срока
Учениците ще са във ваканция отново от 1 февруари
67

На 1 февруари започва следващата ваканция, предвидена в учебната 2022-2023 година. Ваканцията ще продължи до 5 февруари включително. За първи път през настоящата учебна година почивката между двата срока е пет дни. Вторият срок започва на 6 февруари.

Пролетната ваканция за учениците от I до XI клас ще е от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко - от 12 до 17 април.

Учебната година на зрелостниците приключва на 16 май. Най-малките ученици (от I до III клас) ще учат до края на май, тези от IV до VI клас - до 15 юни, а връстниците им в спортните училища – до 30 юни.

Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30 и юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика, съобщават от МОН.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите дванадесети клас ще бъде на 19 май, а на 23 май ще се проведат вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29 май, а по математика – на 30 май. На 13 юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19 е измерването на дигиталните компетентности.

Дните за матурите (19-и и 23-ти май) са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13-и и 16-и юни. 25-и май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

2023 © Варна е

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
90

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна