Мобилно меню

Училища посланици на Европейския парламент се събират на регионална среща във Варна

Във форума в Първа езикова гимназия ще се включи и варненският евродепутат Емил Радев
Училища посланици на Европейския парламент се събират на регионална среща във Варна

Регионална среща на училища посланици на Европейския парламент ще събере във Варна над 100 участници от Североизточна България. В събитието, организирано от Бюрото на ЕП у нас, ще се включи българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Учениците ще имат възможност да разговарят с него по актуални въпроси за Европа.

Срещата на евродепутата с младшите и старшите посланици, които представят общо 10 гимназии от Варна, Добрич, Русе, Силистра, Търговище и Шумен, ще се състои на 19 януари (петък), от 11:00 ч. в актовата зала на училището домакин – Първа езикова гимназия (ул. Подвис 29).

Специално за събитието във Варна ще пристигнат ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. 

В рамките на регионалната среща на училищата посланици на ЕП, чието официално откриване е от 10:00 ч. утре, ще се проведат интерактивни занимания и творчески работилници, посветени на политиките на ЕС и съвременните предизвикателства пред Европа.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна