Мобилно меню

Варненски първокласници се включват в проект за превенция на инсулта

Здравнообразователната инициатива "Бързи герои 112" ще бъде осъществена за първи път в морската столица, в училище "Гео Милев"
Варненски първокласници се включват в проект за превенция на инсулта
114

Над 120 първокласници от варненското СУ "Гео Милев" Варна ще се включат в здравнообразователната програма за превенция на инсулта "Бързи герои 112". Инициативата ще бъде проведена за първи път във Варна.

Програмата "Бързи герои 112" обучава деца на възраст между 6 и 9 години, като използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в семейството как да разпознават и реагират при инсулт. Реално едно дете предава своите нови знания и умения на шест възрастни (двама родители и четирима баби и дядовци), отбелязват инициаторите на "Бързи герои 112".

Като основа на програмата е заложено златното правило, че ако потърпевшите или хората около тях действат уверено и потърсят спешна медицинска помощ в първите три часа на удара, има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без никакви последици.

Реализирането на здравнообразователната програма "Бързи герои 112" ще обхване всички паралелки от 1 клас на СУ „Гео Милев“, ще стартира в началото на месец февруари и ще бъде с продължителност 5 календарни седмици. Обучението е съобразено изцяло с възрастта на децата. Целият обучителен процес е разработен от специалисти по неврокогнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни педагози и детски психолози.

По време на програмата, по забавен и интуитивен начин, участващите деца ще придобият жизненоважни знания и умения как да разпознават симптоми на инсулт и какво да направят, за да спасят своите близки. Те ще получават мисията да повишат здравната култура на семействата си и така да спасят любимите си хора от тежките последици от инсулта.

Здравнообразователната програма за борба с инсулта "Бързи герои 112" стартира в България през април 2021 г. е подкрепена от Световната организация по инсулт, Angels Initiative, Българското дружество по неврология, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Тя е част от инициативата „Училища за здраве в Европа“ на Световната здравна организация и ЮНЕСКО.

За учебната 2021-2022 г. в инициативата са участвали 121 български училища и детски градини. 470 учители са се превърнали в посланици на програмата, в рамките на която за година са обучени 3900 деца. Животоспасяващите знания за борба с инсулта са достигнали до над 23 000 души в България, убедени са организаторите на инициативата.

Според статистиката на НЗОК за изминалата година, най-много случаи на инсулти са регистрирани в региона на Варна. Според Световната организация по инсулт, един от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството.

2023 © Варна е

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
27

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна