Мобилно меню

Варненски първокласници се включват в проект за превенция на инсулта

Здравнообразователната инициатива "Бързи герои 112" ще бъде осъществена за първи път в морската столица, в училище "Гео Милев"
Варненски първокласници се включват в проект за превенция на инсулта

Над 120 първокласници от варненското СУ "Гео Милев" Варна ще се включат в здравнообразователната програма за превенция на инсулта "Бързи герои 112". Инициативата ще бъде проведена за първи път във Варна.

Програмата "Бързи герои 112" обучава деца на възраст между 6 и 9 години, като използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в семейството как да разпознават и реагират при инсулт. Реално едно дете предава своите нови знания и умения на шест възрастни (двама родители и четирима баби и дядовци), отбелязват инициаторите на "Бързи герои 112".

Като основа на програмата е заложено златното правило, че ако потърпевшите или хората около тях действат уверено и потърсят спешна медицинска помощ в първите три часа на удара, има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без никакви последици.

Реализирането на здравнообразователната програма "Бързи герои 112" ще обхване всички паралелки от 1 клас на СУ „Гео Милев“, ще стартира в началото на месец февруари и ще бъде с продължителност 5 календарни седмици. Обучението е съобразено изцяло с възрастта на децата. Целият обучителен процес е разработен от специалисти по неврокогнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни педагози и детски психолози.

По време на програмата, по забавен и интуитивен начин, участващите деца ще придобият жизненоважни знания и умения как да разпознават симптоми на инсулт и какво да направят, за да спасят своите близки. Те ще получават мисията да повишат здравната култура на семействата си и така да спасят любимите си хора от тежките последици от инсулта.

Здравнообразователната програма за борба с инсулта "Бързи герои 112" стартира в България през април 2021 г. е подкрепена от Световната организация по инсулт, Angels Initiative, Българското дружество по неврология, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Тя е част от инициативата „Училища за здраве в Европа“ на Световната здравна организация и ЮНЕСКО.

За учебната 2021-2022 г. в инициативата са участвали 121 български училища и детски градини. 470 учители са се превърнали в посланици на програмата, в рамките на която за година са обучени 3900 деца. Животоспасяващите знания за борба с инсулта са достигнали до над 23 000 души в България, убедени са организаторите на инициативата.

Според статистиката на НЗОК за изминалата година, най-много случаи на инсулти са регистрирани в региона на Варна. Според Световната организация по инсулт, един от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството.

2023 © Варна е

Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 г., а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на Фондация „Шанс за децата и природата на България”
Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

За тринадесета поредна година даровити българчета ще могат да кандидатстват за парични награди за талантливи деца и младежи, постигнали особени успехи в областта на науката, изкуството и спорта през 2023 г. и 2024 г., както и за големия приз „Шанс за млади таланти 2024“.  

От началото на програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. 

И тази година даровитите ни българчета ще могат да кандидатстват за две парични награди в размер до 600 лв. за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на науката или изкуството през учебната 2023/2024. Фондацията отпуска и две индивидуални парични награди в размер до 550 лева за отлично представяне на национални или международни олимпиади, конкурси, състезания и други през учебната 2023/2024., както и Приз „Шанс за млади таланти” за 2024 г., който се връчва еднократно за календарна година за постигнати особено високи успехи в областта на науката и/или изкуството през учебната 2023/2024. 

От 2023 г. бе учредена и индивидуална награда в размер на 550 лв. за особени успехи в сферата на музикалното изкуство - „Мирела Буюклиева“, в памет на една от най-талантливите възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас. 

Крайният срок за кандидатстване е 26.04.2024 г., а пълните условия ще намерите ТУК.

 

 

2024 © Варна е / снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“