Мобилно меню

Варненски училища споделят добри практики за позитивна образователна среда

Важно е да се подобри благосъстоянието на учениците и да се насърчава техният напредък и добри академични резултати
Варненски училища споделят добри практики за позитивна образователна среда
37

Училища от област Варна за първа година се включват в конкурса "Добрите практики на фокус", организиран от фондация “Заедно в час” и образователния сайт prepodavame.bg. Инициативата цели да събере, опише и популяризира добри практики от български класни стаи и училища. До момента във второто издание на конкурса са се включили 159 учители от 114 училища в повече от 50 населени места, които са споделили над 180 позитивни педагогически практики. Варненските училища, чиито практики са одобрени за участие в инициативата са СУ "Св. Климент Охридски" - Аксаково, Варненска търговска гимназия " Георги Стойков Раковски", ПГ по селско стопанство "Св. Георги Победоносец" - Суворово, ПГ по туризъм " Проф. д-р Асен Златаров" - Варна, СУ за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" - Варна, МГ "Д-р Петър Берон" - Варна, ОУ "Петко Рачов Славейков" - Варна, Гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх".

Общият извод от инициативата е, че българските учители все повече работят за позитивна образователна среда, отбелязват организаторите.

През последните години все по-често ставаме свидетели на примери, че учениците не чувстват училището своя територия. Затова се радваме, че получаваме толкова много практики на учители, които работят с мисъл за благосъстоянието на учениците си - как те да бъдат чути, как да бъдат подкрепени и включени в процесите в едно училище. Надяваме се тези практики да са вдъхновение и за други педагози в страната, които търсят начини да подкрепят и насърчат учениците да бъдат активни граждани още от ученическите си години.

Сред споделените практики се забелязват най-много успешни примери, свързани с развиване на социално-емоционалните умения на учениците и изграждане на позитивна среда, която подпомага културата на учене в училище. Примери за подобни практики са “батерия” на емоциите, специален ритуал за опознаване на училището от новопостъпили осмокласници и тефтери за записване на добрини, които учениците правят всеки ден.

До 15 февруари продължава събирането на иновативни практики от учители и училища в цялата страна. За да се включат в конкурса, преподавателите трябва да споделят своя добра практика на сайта https://prepodavame.bg/dobrite-praktiki-na-fokus/.

Организаторите търсят ефективни и устойчиви практики, които подобряват благосъстоянието на учениците, насърчават младежкото и детско участие и подкрепят академичния напредък на учениците.

Всички одобрени практики ще бъдат описани на сайта prepodavame.bg, за да бъдат достъпни за образователната общност в страната. В края на април в гр. София ще се проведе голямо финално събитие, на което ще бъдат отличени най-добрите практики, избрани от специално жури и гласуване на публиката. Наградите в различните категории са осигурени от партньорите на инициативата

2023 © Варна е

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
27

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна