Мобилно меню

Вторият учебен срок във Варна започва присъствено

РЗИ отчита по-ниска заболеваемост
Вторият учебен срок във Варна започва присъствено

Вторият срок за учениците в област Варна ще започне присъствено. От утре те се връщат в класните стаи. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция проф. д-р Цонко Паунов, информира Радио Варна.

Дистанционна форма на обучение бе въведена в област Варна от 31 януари до междусрочната ваканция на 5 февруари.  

Причина за отмяна на неприсъственото обучение е намалената заболеваемост - тя е 219 на 10 хиляди души, допълни проф. Паунов.

Облекчават се и противоепидемичните мерки в здравните заведения. Профилактичните прегледи, имунизациите и детските консултации ще се провеждат при стриктно спазване на график и почасово записване на пациентите и подлежащите на консултации и профилактични прегледи. Свижданията в болниците остават под възбрана, уточни директорът на РЗИ-Варна. Тези в старческите домове ще бъдат с облекчен режим. 

Продължава строгият филтър в детските градини и учебните заведения. 

Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания във Варна ще заседава отново в петък, 9 февруари, съобщава още Радио Варна.

2024 © Варна е

Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

София Петева от ГПЧЕ “Йоан Екзарх” се представи най-добре в ниво А2
Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

Над 250 ученици от 72 училища от цялата страна премериха знанията си по немски език в националния кръг на състезанието, организирано от издателство Клет България за тринадесета поредна година. Надпреварата следва модела на сертификатните изпити, като включва нивата от А1 до С1 за владеене на езика. Отредени бяха 20 призови места.

Първи места в различните нива заслужиха:

  • C1 - Едис Наим - ЕГ “Христо Ботев”, гр. Кърджали и Елена Иванова - ПГПЗЕ “Захарий Стоянов”, гр. Сливен;
  • B1 - Теодор Кишов - ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик;
  • B2 - Иван Атанасов - СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София;
  • А1 - Мария Димитрова - ПМГ “Атанас Радев”, гр. Ямбол;
  • А2 - София Петева - ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, гр. Варна

Сред образователните заведения, чиито младежи са показали отлични резултати и завоювали повече от един медал са ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик, ЕГ “Акад Людмил Стоянов”, гр. Благоевград и СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София. 

Победителите ще бъдат наградени на официална церемония на 13 април 2024 година в гр. София. Освен награди за призовите места, всички явили се на националния кръг ще получат сертификат за участие.

2024 © Варна е