Мобилно меню

Започна електронният прием в първи клас в общинските училища във Варна

Документи се приемат до 23:59 ч. на 26 май, а първото класиране ще бъде обявено на 31 май
Започна електронният прием в първи клас в общинските училища във Варна
73

Електронната система за прием в първи клас в общинските училища за учебната 2023/2024 г. отваря днес  - 17 май 2023 г. (сряда). Родителите ще могат да кандидатстват до 23:59 ч. на 26 май, а първото класиране ще бъде обявено на 31 май, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

За предстоящата учебна година в 37-те общински училища в община Варна са обявени общо 3089 свободни места. В заявлението родителите могат да подредят от 1 до 10 училища, в които желаят децата им да бъдат приети. Системата класира по ред на желанието, като за всяко едно училище предимство имат децата с адрес в района на обхват на учебното заведение.

На електронната платформа са публикувани Система от правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна, (в рубриката "Наредби"), график на дейностите за прием в първи клас, информация за общинските училища с прием в първи клас, разпределени по административни райони, информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище (рубриката "Райони") и за обявените от училището свободни места, както и други касаещи приема уточнения. По възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свържат с експерт от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052 820 267.

Информация за чуждестранните граждани, живеещи на територията на община Варна:

  • Приемът на заявления по електронна поща е единствено в случай, че системата не допуска родителя за регистрация на заявление.
  • За деца-чужденци със статут на временна закрила (с регистрационна карта за бежанец) заявления за прием в подготвителна група и първи клас се подават единствено на място в Регионално управление на образованието (РУО) - Варна, на адрес: ул. "Цар Симеон I" №32.

Електронната система е на адрес: school.uslugi.io

2023 © Варна е

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
29

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна