Мобилно меню

142 години от създаването си отбеляза ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Първото техническо училище в България е създадено на 9 януари 1881 г.
142 години от създаването си отбеляза ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"
36

Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна отбеляза 142 години от създаването си. Първото техническо училище в България е създадено на 9 януари 1881 г., когато с Циркуляр №7/16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България се обявява, че се формира Морско училище. Основите на родното морско образование са положени в град Русе, а за инициатор на формирането му историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, „заведующ“ Флотилията и Морската част (официалното название на ВМС на България през ХІХ в.). 142 години по-късно ВВМУ е синоним на морското образование в България и е сред най-добрите морски университети в света.

В тържественото си слово, началникът на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров изрази гордостта си, че учебното заведение продължава заложените в миналото традиции и с всяка изминала година утвърждава ролята си на флагман на българското морско образование, безспорен лидер в Черноморския регион и Европа.

Положихме сериозни усилия при утвърждаването на новите си специализации и специалности „Кибероперации“, „Мехатроника“ и „Национална сигурност“. Нашата най-голяма гордост през последните години е съвместната програма между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, и Военномедицинска академия. Щастливи сме, че първият випуск вече е в шести курс, завърши академичното си обучение и в момента преминава системата от държавни стажове и държавни изпити

Началникът на ВВМУ изказа и своята благодарност към генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, доктор хонорис кауза на ВВМУ, който присъства на церемонията. Сред официалните гости бяха още кметът на Варна Иван Портних, зам.-областният управител Симеон Костадинов, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, и др.

Сред постиженията на флотската Алма матер през изтеклата година са и повишаването на позициите ѝ в националната рейтингова система, и ресертификационният одит от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта на Япония, който потвърди оценката за високото качество на образование, което получават възпитаниците на ВВМУ.

За Морско училище годината бе успешна и по отношение на ремонта, модернизацията и доставянето на допълнително оборудване за мисията на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421 от състава на ВВМУ. За краткото време и въпреки трудностите, той бе подготвен и отплава навреме, за да осигури транспорта и логистиката на 31-вата българска експедиция до Антарктида.

По време на тържествената церемония по случай годишнината на флотската Алма матер, в знак на почит и признателност, бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателите. Като част от честванията на 142-годишнината, бе официално открита и нова зала в катедра „Мехатроника“ на ВВМУ. Наградени бяха и изявени военнослужещи, цивилни служители, курсанти и студенти.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВВМУ

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна

Общото събрание на висшето училище гласува с мнозинство за втория му мандат
Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна
92

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на Икономически университет – Варна от Общото събрание на 31 май 2023 г. Кандидатурата му издигна Инициативен комитет от професори във висшето училище, които посочиха в аргументацията си, че той е ерудиран, креативен и иновативен ръководител, който популяризира авторитета на университета далеч зад пределите на страната.

„Едва ли могат да се намерят по-солидни аргументи на нашата безусловна и категорична подкрепа от неговата изключително разностранна, интензивна и ползотворна работа през изминалите четири години“ – заяви проф. д-р Стефан Вачков, който представи номинацията от името на Инициативния комитет.

След таен вот проф. д-р Евгени Станимиров спечели с голямо мнозинство пред втория кандидат – доц. д-р Георги Маринов. Пред Общото събрание проф. Станимиров изложи стратегическите въпроси и опорните точки в приоритетите си за развитието на ИУ – Варна.

„Три неща в живота си човек следва да не губи никога: трезвия разум, надеждата и честта. Три неща в живота на човек са ненадеждни и преходни: властта, късмета и материалното благосъстояние. Три неща определят човек в живота му: труда, честността и постиженията. Ето защо отново се надявам след 4 години аз и моят екип да кажем: „Успяхме да съхраним трезвия разум, не се опиянихме от служебните си позиции, постигнахме сериозен напредък и реализирахме планираните постижения като институция“. Вярвам го, знам, че ще го постигнем всички заедно.“

Проф. д-р Евгени Станимиров е роден на 25.12.1971 г. Завършил е „Икономика и управление на индустрията“ в Икономически университет – Варна през 1994 г. Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2008 г. придобива академичната длъжност доцент, а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България. Бил е ръководител на отдел „Учебна дейност, от 2011 до 2019 г. – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, както и ръководител на катедра „Маркетинг“, а от 2019 до 2023 г. е ректор на ИУ – Варна.

Преподава широк спектър учебни дисциплини, част от които се изучават за първи път у нас, като по всички от тях проф. д-р Е. Станимиров има издадени учебници и учебни помагала. Той е утвърден и разпознаваем изследовател сред академичната общност в университета, страната и чужбина. Зам.-председател е на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България и член на управителните съвети на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност; член на контролната комисия на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството.

Проф. Станимиров е един от тримата инициатори и създатели на първата в Европа Дълбоко технологична иновационна долина (Варна). Координатор е от страна на ИУ – Варна на програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Stanford University, Калифорния (САЩ) – 2019 г. В качеството си на ръководител на първата специализирана катедра „Маркетинг“ в България (2011 г. – 2020 г.) администрира 7 проекта за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Nottingham Trent University (Великобритания).

От 2022 г. е външен оценяващ по съвместна магистърска програма по Международни финанси между Nottingham Business School и University of Economics in Bratislava (Словакия). Външен експерт към Комисията по макроикономика, бюджет и финанси към Икономически и социален съвет за 2022 г. за изработване на резолюция по „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Член на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка. Член на жури за определяне на носителите на Наградата на германската икономика за 2022 г. Автор на книгите „Многомерна стратегия за вашия бизнес“ и „Белите петна в бизнеса“, приети с ентусиазъм от бизнеса и образователните среди.

Има 25-годишен опит като бизнес консултант. Като такъв има успешно приключени над 60 консултантски проекта. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекта, финансирани от ЕС и Световната банка. Участва в 7 редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. През 2015 г. проф. Станимиров е номиниран от Икономически университет – Варна за награда „Питагор“ за научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки. Носител е на званието „Съвременен народен будител“, присъдено от Обществената академия за наука, образование, култура за цялостна дейност за формирането на високо гражданско съзнание и принос за реализацията на каузата „Силна България! Проспериращо общество! Благоденстващ народ!“.

Носител е на награда „Варна“ за наука и висше образование в сферата на обществените науки. Тя му бе присъдена през 2023 г. за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи, както и за издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.

Общото събрание на ИУ – Варна избра също свой нов председател проф. д-р Росен Николаев (ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“), зам.-председател – доц. д-р Виолета Димитрова (ръководител на катедра „Икономика и управление на търговията и услугите“), и Контролен съвет. Одобрени бяха и членовете на бъдещия Академичен съвет, предложени от преизбрания ректор.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Икономически университет – Варна