Мобилно меню

143 години от основаването си чества Висшето военноморско училище във Варна

Почетно звание „Доктор хонорис кауза“ бе присъдено на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
143 години от основаването си чества Висшето военноморско училище във Варна

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 143 години от своето основаване. Честването на годишнината започна с посрещане на официалните гости, сред които министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, кметът на Варна – Благомир Коцев, областният управител – Андрияна Андреева, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната – Добромир Тотев, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, ректори на университети, районни кметове, генерали, адмирали, представители на фирми, свързани с морския бизнес, и приятели на Училището.

Бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателя и на паметника на патрона на Училището – Никола Вапцаров. Последва тържествено събрание, на което със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната бяха наградени военнослужещи, курсанти и цивилни служители от Морско училище. В рамките на честванията бе присъдено и почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с решение на Академичния съвет на ВВМУ – за доброто и плодотворно сътрудничество при изграждането на храма в Морско училище в чест на св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.

„Училището отдава тази заслужена чест на своя духовен учител и наставник, който преди 10 години бе ръкоположен за Варненски и Великопреславски митрополит“, посочи началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. „Дядо Йоан активно участва във всички наши събития, подкрепя ни и напътства в церемонии по производство на офицери, военна клетва, промоция на студенти. Неговите мъдри слова винаги са важен урок за нас и възпитаниците ни. Всичко това е свидетелство за силната духовна връзка между ВВМУ и Варненската и Великопреславска света митрополия и нейния духовен водач. Това е основанието нашият Академичен съвет да вземе решение да му присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“, допълни той.

В своето слово митрополит Йоан благодари за високата чест. „Съприкосновението с академичната общност и младите хора е не само вълнуващо, но и духовно по характера си. Винаги съм имал съзнание, че е необходимо и полезно да се молим искрено за всички учащи се и за младите поколения. За нас е интересно какви са жизнените им вектори, от които ще зависи бъдещето на нашата Родина, на Църквата и като цяло – на човешкия род. Ако младите поколения проумеят най-главното, че животът трябва да се изживява достойно, то светът ще бъде спасен“, каза той.

След края на церемонията митрополитът засади дърво в парка на Училището, каквато е традицията за носителите на почетното звание.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВВМУ - Варна

Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета
Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

В навечерието на Олимпийските игри в Париж и Деня на българския олимпиец, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в отбелязването на Международния олимпийски ден - 23 юни, по покана на Българския олимпийски комитет.

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета. В мини турнира се включи университетският отбор по футбол, проведоха се игри по баскетбол, бадминтон, бокс, бойни спортове и щафети. Участваха възпитаници на специалностите "Право", "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Психология", "Международен бизнес" и "Хореография".

Виктори Акачи от Нигерия, който се обучава в специалност "Международен бизнес на английски език", демонстрира блестящи боксови и футболни умения и вече е част от представителния отбор на университета.

Участието на студенти и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" в отбелязването на Международния олимпийски ден подчертава важността на спорта в университетската общност, насърчава физическата активност, изгражда екипен дух и обединява студентите. Участниците в събитието получиха грамоти от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижкия университет "Сорбоната" се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Тази година посланието на президента на МОК Томас Бах гласи:

"Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира!"

2024 © Варна е