Мобилно меню

143 години от основаването си чества Висшето военноморско училище във Варна

Почетно звание „Доктор хонорис кауза“ бе присъдено на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
143 години от основаването си чества Висшето военноморско училище във Варна

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 143 години от своето основаване. Честването на годишнината започна с посрещане на официалните гости, сред които министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, кметът на Варна – Благомир Коцев, областният управител – Андрияна Андреева, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната – Добромир Тотев, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, ректори на университети, районни кметове, генерали, адмирали, представители на фирми, свързани с морския бизнес, и приятели на Училището.

Бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателя и на паметника на патрона на Училището – Никола Вапцаров. Последва тържествено събрание, на което със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната бяха наградени военнослужещи, курсанти и цивилни служители от Морско училище. В рамките на честванията бе присъдено и почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с решение на Академичния съвет на ВВМУ – за доброто и плодотворно сътрудничество при изграждането на храма в Морско училище в чест на св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.

„Училището отдава тази заслужена чест на своя духовен учител и наставник, който преди 10 години бе ръкоположен за Варненски и Великопреславски митрополит“, посочи началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. „Дядо Йоан активно участва във всички наши събития, подкрепя ни и напътства в церемонии по производство на офицери, военна клетва, промоция на студенти. Неговите мъдри слова винаги са важен урок за нас и възпитаниците ни. Всичко това е свидетелство за силната духовна връзка между ВВМУ и Варненската и Великопреславска света митрополия и нейния духовен водач. Това е основанието нашият Академичен съвет да вземе решение да му присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“, допълни той.

В своето слово митрополит Йоан благодари за високата чест. „Съприкосновението с академичната общност и младите хора е не само вълнуващо, но и духовно по характера си. Винаги съм имал съзнание, че е необходимо и полезно да се молим искрено за всички учащи се и за младите поколения. За нас е интересно какви са жизнените им вектори, от които ще зависи бъдещето на нашата Родина, на Църквата и като цяло – на човешкия род. Ако младите поколения проумеят най-главното, че животът трябва да се изживява достойно, то светът ще бъде спасен“, каза той.

След края на церемонията митрополитът засади дърво в парка на Училището, каквато е традицията за носителите на почетното звание.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВВМУ - Варна

Благотворителна инициатива "Баба Марта с кауза" организираха студенти от ВСУ

Събраните средства са дарени на Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал Виница
Благотворителна инициатива "Баба Марта с кауза" организираха студенти от ВСУ

Клуб "Еклектика" към Студентския съвет на Варненския свободен университет събра 1102 лева от първата си благотворителна инициатива "Баба Марта с кауза". Приходите от базара бяха дарени на 1 март 2024 г. на Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал Виница.

Базарът продължи от 23 февруари до 1 март 2024 г. в университета и на още три локации във Варна - Социалната чайна, The Center World и AMAKids Варна, където се продаваха ръчно изработени от студентите мартеници, накити, чанти и портмонета от рециклирани материали. Това не само показа творческите способности на студентите, но изрази позицията на клуб "Еклектика" към устойчивостта на материалите за съвременно изкуство, традициите и културата. На всички локации бяха поставени кутии за дарения, с които посетителите да подкрепят каузата.

Клуб "Еклектика" обединява талантливи студенти от Архитектурния факултет на Варненския свободен университет, които творят в областта на дизайна, модата, изобразителното изкуство и литературата. Част от членовете бяха отличени с грамота "Златно сърце" за доброволчество.

Сърцатото семейство на ВСУ "Черноризец Храбър" показа за пореден път своята готовност за съпричастност и подкрепа на благородни инициативи. От своя страна Студентският съвет изрази искрена благодарност към Академичното ръководство на университета, Социалната чайна, танцовото училище The Center World, академия AMAKids Варна и рекламната агенция New Art за подкрепата и съдействието им в организирането на събитието.

2024 © Варна е