Мобилно меню

282-сантиметрова кула от спагети спечели състезанието "Varna Spaghetti Engineering"

Приза заслужиха ученици от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен
282-сантиметрова кула от спагети спечели състезанието "Varna Spaghetti Engineering"

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Организатор и домакин на събитието е катедра "Строителство на сгради и съоръжения", а екипът на състезанието е носител на престижната награда "Варна" за 2019 г.

Кулата-победител бе проектирана и изпълнена от отбор "Апокалипсис" на възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен. На второ място се класираха "Непобедимите" от ПГСАГ "Лубор Байер" в Стара Загора, а трети станаха "Спагети Арт 2" от ПГСАГ "Васил Левски" във Варна. Отличието на Студентския съвет на Варненския свободен университет за най-сплотен отбор отиде при учениците от "Кръгът "Мисъл" на ПГСАГ "Ангел Попов" във Велико Търново.

В надпреварата участваха 13 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия във Варна, София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, Шумен и Бургас. Победителите бяха определени от професионално журито, а 12 от 13-те кули запазиха целостта си след изпитанието за устойчивост.

Специалната награда на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, бе връчена от инж. Снежана Милева на отбор "Липстик" от СГСАГ "Христо Ботев" - София. „Продължавайте да развивате своята креативност в училище, надградете образованието си тук, във Варненския свободен университет, където Ви очакват добри, можещи и знаещи специалисти, а след това ви очакваме в нашите редици“, каза инж. Милева. Инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Регионална колегия Варна, допълни, че в университета бъдещите инженери ще намерят и много истински приятели. Той връчи специалната награда на КСБ на отбор „Порте“ от ПГАСГ "Арх. Камен Петков" в Пловдив. Арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България отличи „Илевън Би“ от ПГСАГ "Никола Фичев" в Плевен и припомни за своите студентски години в специалност "Архитектура" на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Наградата на Съюза на архитектите в България бе връчена от председателя на регионалната колегия във Варна – арх. Николай Рачински, на отбор "Нови надежди" от Стара Загора, който впечатли журито и публиката с ортогоналната си основа. "Всички отбори създадоха отлични структури и прекрасни обеми, в които видях бъдещите модерни небостъргачи", коментира арх. Рачински. Деканът на Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец отличи отбор "Тухли" от ПГСАГ "Кольо Фичето" в Бургас за отличното им медийно представяне.

Студентите на Варненския свободен университет от специалностите "Строителство на сгради и съоръжения" и "Архитектура", които влязоха в ролята на ментори на ученическите отбори, дадоха истински пример за сплотен екип. Не случайно те бяха определени като "златния клас" на състезанието. Бъдещите архитекти и инженери не само помагаха, но и съветваха учениците за различни професионални трикове за създаването на красиви и устойчиви кули. Голяма част от менторите-студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" са участвали като ученици в престижното състезание, което е оказало влияние при избора им на университет. "Състезанието създава приятелства за цял живот", споделиха те.

Националното състезание "Varna Spaghetti Engineering" е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Като организатор и домакин катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет желае да събере на едно място ученици от професионалните гимназии, студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя.

IX издание на състезанието за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering" ще се проведе на 17 и 18 ноември 2023 г., като темата му ще бъде "Отваряеми мостове".

2023 © Варна е / снимки: ВСУ - Варна

Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов
Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

В празнична атмосфера 750 абсолвенти от четирите факултета на Технически университет – Варна се дипломираха на две тържествени церемонии, които се проведоха на 12 май 2024 г. в зала 1 на ФКЦ – Варна. По традиция, дипломите бяха връчени от ректора, заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри. 13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов. Със сребърни значки бяха наградени още 141 абсолвенти за отличен успех.

Ректорът поздрави абсолвентите с думите:

„Скъпи абсолвенти, и аз се вълнувам с вас, защото преди години и аз от тази сцена получих дипломата си от проф. д.т.н. инж. Асен Недев, ректор на ТУ-Варна от 1991 до 1999 г., който е наш гост днес. Пожелавам ви здраве, лична хармония и късмет, които да са постоянен спътник в живота ви, както и възходящо професионално развитие и реализация. В последното не се съмнявам и не се съмнявайте и вие, защото университетът е гарант за просперитет. Не случайно мотото на ТУ – Варна е „От възможност към действителност“, и не случайно един от нашите слогани е „Университет с традиции за студенти с бъдеще“, затова бъдете горди притежатели на дипломата от Технически университет – Варна, и ви уверявам, че тя ще ви отвори много врати. Бъдете смели, защото съдбата обича смелите, и съдбата помага на смелите.“

Официални гости на церемониите на факултетите: Машинно-технологичен факултет, Корабостроителен факултет, Електротехнически факултет и Факултет по изчислителна техника и автоматизация бяха проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на Областна администрация – Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, Елена Кенарова, началник отдел „Образование“ в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, както и множество представители на фирми-партньори.

В емоционалното си поздравително слово към завършващите, проф. Андреева ги окуражи с цитат от думите на Чърчил: „Никога не се предавайте – никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум… "

Янко Маринов, известният български органист и пианист, направи церемониите още по-специални с музикалните си произведения, които преливаха от радост и емоция.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна