Мобилно меню

282-сантиметрова кула от спагети спечели състезанието "Varna Spaghetti Engineering"

Приза заслужиха ученици от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен
282-сантиметрова кула от спагети спечели състезанието "Varna Spaghetti Engineering"
127

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Организатор и домакин на събитието е катедра "Строителство на сгради и съоръжения", а екипът на състезанието е носител на престижната награда "Варна" за 2019 г.

Кулата-победител бе проектирана и изпълнена от отбор "Апокалипсис" на възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен. На второ място се класираха "Непобедимите" от ПГСАГ "Лубор Байер" в Стара Загора, а трети станаха "Спагети Арт 2" от ПГСАГ "Васил Левски" във Варна. Отличието на Студентския съвет на Варненския свободен университет за най-сплотен отбор отиде при учениците от "Кръгът "Мисъл" на ПГСАГ "Ангел Попов" във Велико Търново.

В надпреварата участваха 13 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия във Варна, София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, Шумен и Бургас. Победителите бяха определени от професионално журито, а 12 от 13-те кули запазиха целостта си след изпитанието за устойчивост.

Специалната награда на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, бе връчена от инж. Снежана Милева на отбор "Липстик" от СГСАГ "Христо Ботев" - София. „Продължавайте да развивате своята креативност в училище, надградете образованието си тук, във Варненския свободен университет, където Ви очакват добри, можещи и знаещи специалисти, а след това ви очакваме в нашите редици“, каза инж. Милева. Инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Регионална колегия Варна, допълни, че в университета бъдещите инженери ще намерят и много истински приятели. Той връчи специалната награда на КСБ на отбор „Порте“ от ПГАСГ "Арх. Камен Петков" в Пловдив. Арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България отличи „Илевън Би“ от ПГСАГ "Никола Фичев" в Плевен и припомни за своите студентски години в специалност "Архитектура" на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Наградата на Съюза на архитектите в България бе връчена от председателя на регионалната колегия във Варна – арх. Николай Рачински, на отбор "Нови надежди" от Стара Загора, който впечатли журито и публиката с ортогоналната си основа. "Всички отбори създадоха отлични структури и прекрасни обеми, в които видях бъдещите модерни небостъргачи", коментира арх. Рачински. Деканът на Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец отличи отбор "Тухли" от ПГСАГ "Кольо Фичето" в Бургас за отличното им медийно представяне.

Студентите на Варненския свободен университет от специалностите "Строителство на сгради и съоръжения" и "Архитектура", които влязоха в ролята на ментори на ученическите отбори, дадоха истински пример за сплотен екип. Не случайно те бяха определени като "златния клас" на състезанието. Бъдещите архитекти и инженери не само помагаха, но и съветваха учениците за различни професионални трикове за създаването на красиви и устойчиви кули. Голяма част от менторите-студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" са участвали като ученици в престижното състезание, което е оказало влияние при избора им на университет. "Състезанието създава приятелства за цял живот", споделиха те.

Националното състезание "Varna Spaghetti Engineering" е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Като организатор и домакин катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет желае да събере на едно място ученици от професионалните гимназии, студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя.

IX издание на състезанието за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering" ще се проведе на 17 и 18 ноември 2023 г., като темата му ще бъде "Отваряеми мостове".

2023 © Варна е / снимки: ВСУ - Варна

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна

Общото събрание на висшето училище гласува с мнозинство за втория му мандат
Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна
92

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на Икономически университет – Варна от Общото събрание на 31 май 2023 г. Кандидатурата му издигна Инициативен комитет от професори във висшето училище, които посочиха в аргументацията си, че той е ерудиран, креативен и иновативен ръководител, който популяризира авторитета на университета далеч зад пределите на страната.

„Едва ли могат да се намерят по-солидни аргументи на нашата безусловна и категорична подкрепа от неговата изключително разностранна, интензивна и ползотворна работа през изминалите четири години“ – заяви проф. д-р Стефан Вачков, който представи номинацията от името на Инициативния комитет.

След таен вот проф. д-р Евгени Станимиров спечели с голямо мнозинство пред втория кандидат – доц. д-р Георги Маринов. Пред Общото събрание проф. Станимиров изложи стратегическите въпроси и опорните точки в приоритетите си за развитието на ИУ – Варна.

„Три неща в живота си човек следва да не губи никога: трезвия разум, надеждата и честта. Три неща в живота на човек са ненадеждни и преходни: властта, късмета и материалното благосъстояние. Три неща определят човек в живота му: труда, честността и постиженията. Ето защо отново се надявам след 4 години аз и моят екип да кажем: „Успяхме да съхраним трезвия разум, не се опиянихме от служебните си позиции, постигнахме сериозен напредък и реализирахме планираните постижения като институция“. Вярвам го, знам, че ще го постигнем всички заедно.“

Проф. д-р Евгени Станимиров е роден на 25.12.1971 г. Завършил е „Икономика и управление на индустрията“ в Икономически университет – Варна през 1994 г. Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2008 г. придобива академичната длъжност доцент, а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България. Бил е ръководител на отдел „Учебна дейност, от 2011 до 2019 г. – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, както и ръководител на катедра „Маркетинг“, а от 2019 до 2023 г. е ректор на ИУ – Варна.

Преподава широк спектър учебни дисциплини, част от които се изучават за първи път у нас, като по всички от тях проф. д-р Е. Станимиров има издадени учебници и учебни помагала. Той е утвърден и разпознаваем изследовател сред академичната общност в университета, страната и чужбина. Зам.-председател е на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България и член на управителните съвети на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност; член на контролната комисия на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството.

Проф. Станимиров е един от тримата инициатори и създатели на първата в Европа Дълбоко технологична иновационна долина (Варна). Координатор е от страна на ИУ – Варна на програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Stanford University, Калифорния (САЩ) – 2019 г. В качеството си на ръководител на първата специализирана катедра „Маркетинг“ в България (2011 г. – 2020 г.) администрира 7 проекта за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Nottingham Trent University (Великобритания).

От 2022 г. е външен оценяващ по съвместна магистърска програма по Международни финанси между Nottingham Business School и University of Economics in Bratislava (Словакия). Външен експерт към Комисията по макроикономика, бюджет и финанси към Икономически и социален съвет за 2022 г. за изработване на резолюция по „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Член на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка. Член на жури за определяне на носителите на Наградата на германската икономика за 2022 г. Автор на книгите „Многомерна стратегия за вашия бизнес“ и „Белите петна в бизнеса“, приети с ентусиазъм от бизнеса и образователните среди.

Има 25-годишен опит като бизнес консултант. Като такъв има успешно приключени над 60 консултантски проекта. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекта, финансирани от ЕС и Световната банка. Участва в 7 редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. През 2015 г. проф. Станимиров е номиниран от Икономически университет – Варна за награда „Питагор“ за научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки. Носител е на званието „Съвременен народен будител“, присъдено от Обществената академия за наука, образование, култура за цялостна дейност за формирането на високо гражданско съзнание и принос за реализацията на каузата „Силна България! Проспериращо общество! Благоденстващ народ!“.

Носител е на награда „Варна“ за наука и висше образование в сферата на обществените науки. Тя му бе присъдена през 2023 г. за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи, както и за издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.

Общото събрание на ИУ – Варна избра също свой нов председател проф. д-р Росен Николаев (ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“), зам.-председател – доц. д-р Виолета Димитрова (ръководител на катедра „Икономика и управление на търговията и услугите“), и Контролен съвет. Одобрени бяха и членовете на бъдещия Академичен съвет, предложени от преизбрания ректор.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Икономически университет – Варна