Мобилно меню

67 млади фармацевти се дипломираха в МУ - Варна

Първенец на випуска е Пресиан Бонев, който получи най-високия приз на Факултета по фармация – наградата “Златен Гален”, отличен беше и от кмета на Варна Иван Портних, който беше специален гост на тържествената церемония
67 млади фармацевти се дипломираха в МУ - Варна
292

Медицински университет – Варна дипломира магистър-фармацевтите от Випуск 2022 на Факултета по фармация на тържествена церемония във Фестивален и конгресен център – Варна. 67 абсолвенти получиха дипломите си за завършено висше образование по специалност "Фармация" след успешно полагане на държавните изпити.

През 2023 година Факултетът по фармация към МУ-Варна отбелязва 15 години от създаването си. Годишнината е повод да се подчертаят успехите на висококвалифицирания екип от преподаватели в мисията им да обучават студенти, специализанти и докторанти по основните фармацевтични дисциплини и да подготвят специалисти на световно ниво.

По случай дипломирането на абсолвентите Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и отправи благословия за здраве и успехи на завършващите магистър-фармацевти. В словото си Негово Високопреосвещенство пожела на дипломантите да имат чисти помисли, да са добросърдечни в делата и да се уповават на вярата.

В академичното си слово ректорът на МУ - Варна проф. д-р Валентин Игнатов поздрави дипломантите с избора им да се развиват в една от конкурентните професии. 

Науката и светът се нуждаят от  хора като Вас - млади, образовани, иновативни, знаещи и можещи специалисти, сред които вероятно са бъдещите откриватели на хапчето, лекуващо неизлечими болести.

Ректорът на МУ - Варна пожела на абсолвентите да вложат в своята работа цялата си енергия, знания, умения и опит в името на здравето и живота.

Един от най-тържествените моменти за абсолвентите и за всички гости бе полагането на Галеновата клетва. Младите специалисти произнесоха клетвените слова, повтаряйки след декана на Факултета по фармация проф. д-р Петко Маринов.

От Випуск 2022 с отличен успех се дипломираха 15 магистър-фармацевти. Първенец на випуска е Пресиан Бонев, който завърши обучението си с успех Отличен 6.00 и заслужено бе удостоен с най-високия приз на Факултета по фармация – наградата "Златен Гален".

Получавайки статуетката от Ректора проф. Игнатов, първенецът на випуска отправи благодарност от името на дипломантите към ръководството на МУ - Варна и към всички преподаватели.

Благодарим, че запалихте искрицата в нас да се отдадем на една от най-хуманните и благородни професии, че ни превърнахте в знаещи и ценни за обществото специалисти.

Първенецът на випуска бе отличен и от кмета на Варна Иван Портних, който беше специален гост на церемонията по дипломирането. Портних връчи на Пресиан Бонев парична награда, учредена със заповед на кмета и пожела на младите хора да са здрави, успешни и със силата на знанията си да бъдат полезни на хората. Той поздрави ректора на МУ - Варна проф. д-р Валентин Игнатов, декана на факултета по Фармация проф. д-р Петко Маринов, и целия екип на висшето учебно заведение за отлично подготвените кадри в сферата на здравеопазването, които се дипломират всяка година във Варна.

За поредна година Деканът на Факултета по фармация връчи награда на името на  "Проф. д-р Делчо Желязков", един от основоположниците на Медицински университет - Варна и основател на Катедрата по фармакология. С наградата на Декана проф. Петко Маринов, за цялостен принос в развитието и издигането на авторитета на Факултета по фармация бе удостоена проф. Диана Иванова.

За активна студентска дейност и за високи заслуги за утвърждаване на доброто име и престижа на университета, бяха връчени също плакети и грамоти на магистър-фармацевтите Дебора Съботинова, Арсений Бекетов и Джан Белгин Кър.

Музикален поздрав към абсолвентите от Випуск 2022 отправи второкурсникът от специалност "Медицина" в МУ - Варна Александър Петров, който изпълни една от вечните класики на България - песента на Емил Димитров "Ако си дал". В празничната програма участваха и млади надежди на Клуб по спортни танци "Денс Моушън" – Варна.

2023 © Варна е

ИУ-Варна връчи годишните награди от "Фонд за подпомагане на талантливи студенти"

Фондът е учреден преди девет години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти с доказани качества и постигнати резултати в сферата на тяхното обучение
ИУ-Варна връчи годишните награди от "Фонд за подпомагане на талантливи студенти"
135

На тържествена церемония в Икономически университет – Варна бяха връчени ежегодните финансови награди на "Фонд за финансово подпомагане на талантливи студенти" към Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии.

Фондът е учреден преди девет години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти от специалностите на ИУ – Варна, с доказани качества и постигнати резултати в сферата на тяхното обучение.

Традиционно бяха връчени три поименни награди:

Поименна награда „Моис и Илко Ескенази“. Тя е учредена от проф. Аврам Ескенази –  основател на секция „Софтуерни технологии“ към Института по информатика и математика при БАН, дългогодишен преподавател в Икономически университет – Варна и носител на академичната награда за високи постижения в науката „Проф. Цани Калянджиев”. Връчва ежегодно от 2014-а година в чест на неговите баща и брат. Моис и Илко Ескенази са свързани не само с историята на университета, но и с историята на град Варна. Наградата се дава за висок успех от следването и открояващи се изяви в областта на "Информатиката".

Поименна награда „Никола и Владимир Попови“, която се връчва ежегодно от 2020 година на студенти, открояващи се с изяви в областта на правото. Наградата се осигурява от дарения на семейство Попови в памет на Никола и Владимир Попови – изявени адвокати и академични дейци в миналото на Варна.

Поименна награда „Йордан Симеонов Йорданов“ – деец в областта на икономиката и търговията и отличен възпитаник на Икономически университет – Варна в периода 1951 – 1956 г., признат счетоводен ръководител на големи национални и интернационални търговски предприятия. Наградата е учредена благодарение на Моника Георгиева – внучка на Йордан Йорданов, и е предназначена да подпомогне следването на изявени студенти от ИУ – Варна в област „Икономика и управление на търговията и услугите".

Други две награди връчва Центърът за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ на студенти с отличен успех и достижения в информационните и комуникационни технологии, за да развият своя талант и да ускорят професионалното си израстване. Дарения са осигурени от компаниите Flat Rock Technology и MyPOS. И една специална награда „Дигитален маркетинг“ за студенти в областта на „Маркетинга“, дарението за която е  направено от iCard.

Средствата се набират единствено от дарения и се изразходват само за награди. Те са финансови, връчват се ежегодно на студенти, номинирани след специална селекция от Експертния съвет на центъра.

Лауреат на годишната поименна награда „Никола и Владимир Попови“ с постижения в област „Право“ е Павлин Георгиев Димитров, 3 курс, спец. „Съдебна администрация“. Той получи и чек на стойност 1000 лв.

С годишната поименна награда „Йордан Симеонов Йорданов“ в област „Икономика и търговия“ бе удостоена Радослав Пламенов Рачев, 4 курс, спец. „Икономика и търговия“. Той получи и чек на стойност 2000 лв.

Годишната поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ и чек в размер на 1000 лв. се връчи на Ивиана Савкова Христова, 5 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“.

Награда „Дигитален маркетинг“ и чек на стойност 1000 лв. се присъди на Емануел Мариянов Тонев, 4 курс, спец. „Дигитални медии и ПР“.

Четири награди на ЦИПНИКТ в общ размер на 2 600 лв. се връчиха на студенти, обучаващи се в областта на информатиката:

  • Първа награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. – на Силвия Пламенова Момчева, 3 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“;
  • Втора награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. получи София Ивайлова Иванова, 3 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“, 4 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“;
  • Трета награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 500 лв. –  на Карина Владимировна Панчул, 4 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“;
  • Четвърта награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 500 лв. получи Ерсин Мехмед Хюсеин, 5 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“.

Кандидатите се селектират по специална процедура от Експертния съвет на Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Наградите се връчиха на специално тържество в Аулата на университета. 

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Икономически университет – Варна