Мобилно меню

67 млади фармацевти се дипломираха в МУ - Варна

Първенец на випуска е Пресиан Бонев, който получи най-високия приз на Факултета по фармация – наградата “Златен Гален”, отличен беше и от кмета на Варна Иван Портних, който беше специален гост на тържествената церемония
67 млади фармацевти се дипломираха в МУ - Варна
665

Медицински университет – Варна дипломира магистър-фармацевтите от Випуск 2022 на Факултета по фармация на тържествена церемония във Фестивален и конгресен център – Варна. 67 абсолвенти получиха дипломите си за завършено висше образование по специалност "Фармация" след успешно полагане на държавните изпити.

През 2023 година Факултетът по фармация към МУ-Варна отбелязва 15 години от създаването си. Годишнината е повод да се подчертаят успехите на висококвалифицирания екип от преподаватели в мисията им да обучават студенти, специализанти и докторанти по основните фармацевтични дисциплини и да подготвят специалисти на световно ниво.

По случай дипломирането на абсолвентите Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и отправи благословия за здраве и успехи на завършващите магистър-фармацевти. В словото си Негово Високопреосвещенство пожела на дипломантите да имат чисти помисли, да са добросърдечни в делата и да се уповават на вярата.

В академичното си слово ректорът на МУ - Варна проф. д-р Валентин Игнатов поздрави дипломантите с избора им да се развиват в една от конкурентните професии. 

Науката и светът се нуждаят от  хора като Вас - млади, образовани, иновативни, знаещи и можещи специалисти, сред които вероятно са бъдещите откриватели на хапчето, лекуващо неизлечими болести.

Ректорът на МУ - Варна пожела на абсолвентите да вложат в своята работа цялата си енергия, знания, умения и опит в името на здравето и живота.

Един от най-тържествените моменти за абсолвентите и за всички гости бе полагането на Галеновата клетва. Младите специалисти произнесоха клетвените слова, повтаряйки след декана на Факултета по фармация проф. д-р Петко Маринов.

От Випуск 2022 с отличен успех се дипломираха 15 магистър-фармацевти. Първенец на випуска е Пресиан Бонев, който завърши обучението си с успех Отличен 6.00 и заслужено бе удостоен с най-високия приз на Факултета по фармация – наградата "Златен Гален".

Получавайки статуетката от Ректора проф. Игнатов, първенецът на випуска отправи благодарност от името на дипломантите към ръководството на МУ - Варна и към всички преподаватели.

Благодарим, че запалихте искрицата в нас да се отдадем на една от най-хуманните и благородни професии, че ни превърнахте в знаещи и ценни за обществото специалисти.

Първенецът на випуска бе отличен и от кмета на Варна Иван Портних, който беше специален гост на церемонията по дипломирането. Портних връчи на Пресиан Бонев парична награда, учредена със заповед на кмета и пожела на младите хора да са здрави, успешни и със силата на знанията си да бъдат полезни на хората. Той поздрави ректора на МУ - Варна проф. д-р Валентин Игнатов, декана на факултета по Фармация проф. д-р Петко Маринов, и целия екип на висшето учебно заведение за отлично подготвените кадри в сферата на здравеопазването, които се дипломират всяка година във Варна.

За поредна година Деканът на Факултета по фармация връчи награда на името на  "Проф. д-р Делчо Желязков", един от основоположниците на Медицински университет - Варна и основател на Катедрата по фармакология. С наградата на Декана проф. Петко Маринов, за цялостен принос в развитието и издигането на авторитета на Факултета по фармация бе удостоена проф. Диана Иванова.

За активна студентска дейност и за високи заслуги за утвърждаване на доброто име и престижа на университета, бяха връчени също плакети и грамоти на магистър-фармацевтите Дебора Съботинова, Арсений Бекетов и Джан Белгин Кър.

Музикален поздрав към абсолвентите от Випуск 2022 отправи второкурсникът от специалност "Медицина" в МУ - Варна Александър Петров, който изпълни една от вечните класики на България - песента на Емил Димитров "Ако си дал". В празничната програма участваха и млади надежди на Клуб по спортни танци "Денс Моушън" – Варна.

2023 © Варна е

Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов
Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

В празнична атмосфера 750 абсолвенти от четирите факултета на Технически университет – Варна се дипломираха на две тържествени церемонии, които се проведоха на 12 май 2024 г. в зала 1 на ФКЦ – Варна. По традиция, дипломите бяха връчени от ректора, заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри. 13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов. Със сребърни значки бяха наградени още 141 абсолвенти за отличен успех.

Ректорът поздрави абсолвентите с думите:

„Скъпи абсолвенти, и аз се вълнувам с вас, защото преди години и аз от тази сцена получих дипломата си от проф. д.т.н. инж. Асен Недев, ректор на ТУ-Варна от 1991 до 1999 г., който е наш гост днес. Пожелавам ви здраве, лична хармония и късмет, които да са постоянен спътник в живота ви, както и възходящо професионално развитие и реализация. В последното не се съмнявам и не се съмнявайте и вие, защото университетът е гарант за просперитет. Не случайно мотото на ТУ – Варна е „От възможност към действителност“, и не случайно един от нашите слогани е „Университет с традиции за студенти с бъдеще“, затова бъдете горди притежатели на дипломата от Технически университет – Варна, и ви уверявам, че тя ще ви отвори много врати. Бъдете смели, защото съдбата обича смелите, и съдбата помага на смелите.“

Официални гости на церемониите на факултетите: Машинно-технологичен факултет, Корабостроителен факултет, Електротехнически факултет и Факултет по изчислителна техника и автоматизация бяха проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на Областна администрация – Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, Елена Кенарова, началник отдел „Образование“ в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, както и множество представители на фирми-партньори.

В емоционалното си поздравително слово към завършващите, проф. Андреева ги окуражи с цитат от думите на Чърчил: „Никога не се предавайте – никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум… "

Янко Маринов, известният български органист и пианист, направи церемониите още по-специални с музикалните си произведения, които преливаха от радост и емоция.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна