Мобилно меню

Дипломанти в специалност „Архитектура“ на ВСУ спечелиха конкурс на Научно-техническите съюзи във Варна

В конкурса за 2023-та са подадени за участие 26 дипломни работи на възпитаници на варненските университети
Дипломанти в специалност „Архитектура“ на ВСУ спечелиха конкурс на Научно-техническите съюзи във Варна

Жаклин Ангелова и Виктория Гърневска – дипломанти в специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, са победители в конкурса на Териториалната организация на Научно-техническите съюзи във Варна за 2023 г.

Първото място в направление „Технически науки“ е за Жаклин Ангелова и проекта й „Завод за производство на електромобили с обучително-изследователски център“. На второ място е класиран проектът на Виктория Гърневска - „Планетариум и обсерватория“. Достойно се представи и дипломантът от специалност „Информатика и компютърни науки“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ Ерхан Калинов с дипломната си работа на тема: „Защитен механизъм за вътрешната мрежа на Варненски свободен университет“. 

Възпитаниците на Варненския свободен университет се състезаваха в оспорвана конкуренция – подадени бяха 26 дипломни работи на възпитаници на варненските университети.

Безспорният победител в направление „Технически науки“ – дипломният проект за завод за производство на електромобили с обучителен-изследователски център на Жаклин Ангелова, е в направление „Производствени сгради и комплекси“ и е с ръководител д-р арх. Петър Николов. Проектът е разработен за територията на Западната промишлена зона във Варна. Жаклин изследва заводите на световни автомобилни гиганти, както и студентски проекти от различни страни по света. Тя отделя специално внимание на производствения процес, складовите зони и пространствата, необходими  за изграждане на роботизирана поточна линия за електромобили. „Производството на едно превозно средство е сложен комплексен процес от инженерното проектиране до готовия краен продукт“. Тя предлага решение за автоматизирано складиране на готовите автомобили в многоетажни цилиндрични паркинги.

Изключително интересен е и проектът на Виктория Гърневска за планетариум и обсерватория във Врачанския балкан, в близост до пещерата Леденика. Той е разработен под ръководството на научните ръководители д-р арх. Радост Райновска и арх. Боряна Ножарова. „През последните 30 години липсват нови проекти за обсерватории и планетариуми в България. Няма добре развит астрономически център около столицата и в северната старопланинска част на страната“, пише дипломантката, след направения обстоен анализ. Обществената сграда е разделена на няколко функционални зони -  три с кръгова планова форма с различна етажност и един трапецовиден обем от три етажа, който служи за връзка между зоните. Обособени са обсерватория, планетариум, музей, ресторант и кафе. Зона „Образование“ включва конферентни и обучителни зали, кабинети по астрономия и физика, библиотека с книгохранилище и складови помещения. Предвидено е пространство и за научен център с лаборатории за изследователска дейност и открита тераса за наблюдения с преносими телескопи.

Наградите за дипломантите на Варненския свободен университет подчертават високото ниво на образование, креативността на студентите и индивидуалния подход в работата на преподавателите. Тези успехи отразяват не само отличната техническа компетентност на студентите, като доказателство за високия стандарт на образование във ВСУ "Черноризец Храбър", но подчертават и ангажираността на дипломантите към творчески и иновативни проекти. Спечелените призови места в конкурса на НТС – Варна, показват ролята на университета в подготовката на бъдещите лидери в областта на архитектурата и техническите науки, както и в решаването на съвременните градоустройствени и бизнес предизвикателства.

2024 © Варна е / снимки: ВСУ - Варна

UniRank: Икономически университет – Варна е на първо място сред вузовете във Варна

Според водещия международен портал за висше образование ИУ-Варна е в Топ 10 на висшите училища в България
UniRank: Икономически университет – Варна е на първо място сред вузовете във Варна

UniRank – независимата световна информационна търсачка за висше образование, класира Икономически университет - Варна на първо място сред висшите училища във Варна за 2024 г. и го позиционира в Топ 10 от общо 48, наблюдавани в България. Уеб метриката, по която се извършва класирането, е базирана на валидни и безпристрастни уеб показатели, предоставени от независими източници, а не на данни, посочени от самите университети.

Според UniRank Икономически университет – Варна е на 4 място по популярност в YouTube, на 6 място в класацията на университетите в Instagram за 2024 г. и в Топ 7 по последователи в X (бившия Twitter).

UniRank е водеща международна директория за висше образование и търсачка, включваща отзиви и класации на над 13 880 официално признати университети и колежи в 200 държави. Тя има за цел да отговори на въпроса „Кои са най-популярните университети?" по държави или региони, като отчита обективни критерии – акредитация от държавен орган, предлагане на бакалавърски, магистърски и докторски степени на обучение, достъпност до ресурси, видимост в уеб пространството, високи постижения, доверие и авторитет.

2024 © Варна е