Мобилно меню

Факултетът по изчислителна техника и автоматизация към ТУ-Варна дипломира над 200 бакалаври и магистри

Тържествената церемония се проведе във Фестивалния и конгресен център
Факултетът по изчислителна техника и автоматизация към ТУ-Варна дипломира над 200 бакалаври и магистри
203

Над 200 бакалаври и магистри от Випуск 2022 на Факултет по изчислителна техника и автоматизация към ТУ-Варна получиха дипломите си на тържествена церемония във Фестивалния и конгресен център. Приятели и близки на завършващите препълниха Зала 1 на ФКЦ.

Специално приветствие към завършващите студенти поднесе ректорът на Техническия университет във Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев. Той подчерта, че в университета са увеличени всички коефициенти за качество на обучението и това важи за всички професионални направления.

"Създадохме четири нови специалности като с две от тях сме пионери в България. За първи път в този факултет, приехме студенти за обучение в ОКС Бакалавър в специалностите "Изкуствен интелект" и "Киберсигурност". Ние се гордеем с нашите успехи, но най-големия ни успех сте вие нашите студенти, с вашите получени знания и вашите постижения, защото тази година студентите от Факултета по изчислителна техника и автоматизация завоюваха призови медали на пет национални студентски олимпиади."

Седем абсолвенти с най-висок успех бяха удостоени от ректора на ТУ-Вара със златните значки на университета. Поздравително слово от името на абсолвентите произнесе носителят на златна значка и отличник на випуска - инж. Иван Йорданов, завършил с отличен 6.00 специалност "Софтуерни и интернет технологии" в ОКС "Бакалавър". Той изрази благодарността си към семейството, преподавателите и приятелите за подкрепата и оказаната помощ за сбъдването на мечтата му да се назове инженер.

Специални гости на церемонията бяха представители на различни фирми, които си партнират с ТУ-Варна, както и на ИКТ Клъстер Варна. Всички те поднесоха поздравителни адреси и осигуриха награди за абсолвентите с отлични постижения.

След връчването на дипломите беше положена и Академичната клетва на абсолвента на ТУ-Варна. Тя беше прочетена от инж. Иван Йорданов, отличник на Випуск 2022 на ФИТА и повторена от абсолвентите, като акт на тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието и в името на хуманизацията на света.

За празничната и емоционална атмосфера на тържеството допринесоха музикалните изпълнения на Стефан Илчев и водещата на церемонията – Любов Вълкова, ръководител на университетската библиотека.

Абсолвентите отбелязаха своето завършване с ритуал по тържествено хвърляне на академични шапки и балони пред входа на Морската градина.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна

Общото събрание на висшето училище гласува с мнозинство за втория му мандат
Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна
81

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на Икономически университет – Варна от Общото събрание на 31 май 2023 г. Кандидатурата му издигна Инициативен комитет от професори във висшето училище, които посочиха в аргументацията си, че той е ерудиран, креативен и иновативен ръководител, който популяризира авторитета на университета далеч зад пределите на страната.

„Едва ли могат да се намерят по-солидни аргументи на нашата безусловна и категорична подкрепа от неговата изключително разностранна, интензивна и ползотворна работа през изминалите четири години“ – заяви проф. д-р Стефан Вачков, който представи номинацията от името на Инициативния комитет.

След таен вот проф. д-р Евгени Станимиров спечели с голямо мнозинство пред втория кандидат – доц. д-р Георги Маринов. Пред Общото събрание проф. Станимиров изложи стратегическите въпроси и опорните точки в приоритетите си за развитието на ИУ – Варна.

„Три неща в живота си човек следва да не губи никога: трезвия разум, надеждата и честта. Три неща в живота на човек са ненадеждни и преходни: властта, късмета и материалното благосъстояние. Три неща определят човек в живота му: труда, честността и постиженията. Ето защо отново се надявам след 4 години аз и моят екип да кажем: „Успяхме да съхраним трезвия разум, не се опиянихме от служебните си позиции, постигнахме сериозен напредък и реализирахме планираните постижения като институция“. Вярвам го, знам, че ще го постигнем всички заедно.“

Проф. д-р Евгени Станимиров е роден на 25.12.1971 г. Завършил е „Икономика и управление на индустрията“ в Икономически университет – Варна през 1994 г. Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2008 г. придобива академичната длъжност доцент, а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България. Бил е ръководител на отдел „Учебна дейност, от 2011 до 2019 г. – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, както и ръководител на катедра „Маркетинг“, а от 2019 до 2023 г. е ректор на ИУ – Варна.

Преподава широк спектър учебни дисциплини, част от които се изучават за първи път у нас, като по всички от тях проф. д-р Е. Станимиров има издадени учебници и учебни помагала. Той е утвърден и разпознаваем изследовател сред академичната общност в университета, страната и чужбина. Зам.-председател е на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България и член на управителните съвети на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност; член на контролната комисия на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството.

Проф. Станимиров е един от тримата инициатори и създатели на първата в Европа Дълбоко технологична иновационна долина (Варна). Координатор е от страна на ИУ – Варна на програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Stanford University, Калифорния (САЩ) – 2019 г. В качеството си на ръководител на първата специализирана катедра „Маркетинг“ в България (2011 г. – 2020 г.) администрира 7 проекта за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Nottingham Trent University (Великобритания).

От 2022 г. е външен оценяващ по съвместна магистърска програма по Международни финанси между Nottingham Business School и University of Economics in Bratislava (Словакия). Външен експерт към Комисията по макроикономика, бюджет и финанси към Икономически и социален съвет за 2022 г. за изработване на резолюция по „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Член на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка. Член на жури за определяне на носителите на Наградата на германската икономика за 2022 г. Автор на книгите „Многомерна стратегия за вашия бизнес“ и „Белите петна в бизнеса“, приети с ентусиазъм от бизнеса и образователните среди.

Има 25-годишен опит като бизнес консултант. Като такъв има успешно приключени над 60 консултантски проекта. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекта, финансирани от ЕС и Световната банка. Участва в 7 редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. През 2015 г. проф. Станимиров е номиниран от Икономически университет – Варна за награда „Питагор“ за научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки. Носител е на званието „Съвременен народен будител“, присъдено от Обществената академия за наука, образование, култура за цялостна дейност за формирането на високо гражданско съзнание и принос за реализацията на каузата „Силна България! Проспериращо общество! Благоденстващ народ!“.

Носител е на награда „Варна“ за наука и висше образование в сферата на обществените науки. Тя му бе присъдена през 2023 г. за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи, както и за издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.

Общото събрание на ИУ – Варна избра също свой нов председател проф. д-р Росен Николаев (ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“), зам.-председател – доц. д-р Виолета Димитрова (ръководител на катедра „Икономика и управление на търговията и услугите“), и Контролен съвет. Одобрени бяха и членовете на бъдещия Академичен съвет, предложени от преизбрания ректор.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Икономически университет – Варна