Мобилно меню

ICT Corner откриха в Техническия университет

Новото комуникативно пространство е дарение от ИКТ Клъстер – Варна
ICT Corner откриха в Техническия университет
512

Нов комуникативен кът за студенти – ICT Corner беше открит в Технически университет – Варна.Предназначението на новото пространство, в Електротехнически факултет на университета, е да изгради връзки между студентите, преподавателите и бизнеса и да подпомогне участието на компаниите в образованието, чрез публикуване на информация за стажове, стипендии и теми за проекти с ментори-професионалисти.

Ректорът проф. д-р инж. Венцислав Вълчев изрази благодарност към дарителите за споделено пространство и подчерта, че ICT Corner е на правилното си място и пожела на младите хора да го използват по предназначение:

„Основен дял от образователните и научните активности в Технически университет – Варна се падат на информационните и комуникационни технологии. Университетът е доказан лидер със своите проекти и с множеството студенти, които участват в различни олимпиади и печелят призови места“.  

„За нас това е знаков ден и категоричен успех за ИКТ Клъстер – Варна в посока на осъществяване на нашата мисия, която е дефинирана много ясно – създаваме възможности, изграждаме таланти и реализираме потенциала на региона. Важна функция на ICT Corner е създаването на връзки и споделяне на информация, за това което се случва в града ни, проекти от световно значение, така че студентите и учениците да знаят и да следят прогреса на знаковите проекти, върху които се работи. Другата функция на комуникативния кът е да мотивира студентите към активно участие и в учебния процес и в живота, за да можем заедно да изградим град Варна като място на информационните технологии и заедно да работим в посока на просперитета на този град.“ – отбеляза в словото си Емил Цанков от името на ИКТ Клъстер – Варна.

Думи на благодарност към дарителите, от името на студентите поднесе и Пресияна Димитрова, председател на Студентски съвет към ТУ-Варна.

Проф. Вълчев връчи дарителска грамота и настолен почетен плакет на университета на г-н Цанков и двамата поставиха началото на инициативата – „Партньорства за бъдеще. Технология на успеха“ с полагане на подписи върху документ за партньорство.

От името на дарителите г-н Емил Цанков подари на университета часовник с елементи от Прабългарски древен календар и отправи послание за бъдещите поколения в Почетната книга за третото хилядолетие на университета.

Тържеството продължи с коктейл за преподаватели, студенти и бизнес партньори на университета, които активно подпомагат учебния процес и се ангажират с осигуряването на практики и работни позиции на студентите.

2023 © Варна е

Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов
Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

В празнична атмосфера 750 абсолвенти от четирите факултета на Технически университет – Варна се дипломираха на две тържествени церемонии, които се проведоха на 12 май 2024 г. в зала 1 на ФКЦ – Варна. По традиция, дипломите бяха връчени от ректора, заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри. 13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов. Със сребърни значки бяха наградени още 141 абсолвенти за отличен успех.

Ректорът поздрави абсолвентите с думите:

„Скъпи абсолвенти, и аз се вълнувам с вас, защото преди години и аз от тази сцена получих дипломата си от проф. д.т.н. инж. Асен Недев, ректор на ТУ-Варна от 1991 до 1999 г., който е наш гост днес. Пожелавам ви здраве, лична хармония и късмет, които да са постоянен спътник в живота ви, както и възходящо професионално развитие и реализация. В последното не се съмнявам и не се съмнявайте и вие, защото университетът е гарант за просперитет. Не случайно мотото на ТУ – Варна е „От възможност към действителност“, и не случайно един от нашите слогани е „Университет с традиции за студенти с бъдеще“, затова бъдете горди притежатели на дипломата от Технически университет – Варна, и ви уверявам, че тя ще ви отвори много врати. Бъдете смели, защото съдбата обича смелите, и съдбата помага на смелите.“

Официални гости на церемониите на факултетите: Машинно-технологичен факултет, Корабостроителен факултет, Електротехнически факултет и Факултет по изчислителна техника и автоматизация бяха проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на Областна администрация – Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, Елена Кенарова, началник отдел „Образование“ в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, както и множество представители на фирми-партньори.

В емоционалното си поздравително слово към завършващите, проф. Андреева ги окуражи с цитат от думите на Чърчил: „Никога не се предавайте – никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум… "

Янко Маринов, известният български органист и пианист, направи церемониите още по-специални с музикалните си произведения, които преливаха от радост и емоция.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна