Мобилно меню

ICT Corner откриха в Техническия университет

Новото комуникативно пространство е дарение от ИКТ Клъстер – Варна
ICT Corner откриха в Техническия университет
95

Нов комуникативен кът за студенти – ICT Corner беше открит в Технически университет – Варна.Предназначението на новото пространство, в Електротехнически факултет на университета, е да изгради връзки между студентите, преподавателите и бизнеса и да подпомогне участието на компаниите в образованието, чрез публикуване на информация за стажове, стипендии и теми за проекти с ментори-професионалисти.

Ректорът проф. д-р инж. Венцислав Вълчев изрази благодарност към дарителите за споделено пространство и подчерта, че ICT Corner е на правилното си място и пожела на младите хора да го използват по предназначение:

„Основен дял от образователните и научните активности в Технически университет – Варна се падат на информационните и комуникационни технологии. Университетът е доказан лидер със своите проекти и с множеството студенти, които участват в различни олимпиади и печелят призови места“.  

„За нас това е знаков ден и категоричен успех за ИКТ Клъстер – Варна в посока на осъществяване на нашата мисия, която е дефинирана много ясно – създаваме възможности, изграждаме таланти и реализираме потенциала на региона. Важна функция на ICT Corner е създаването на връзки и споделяне на информация, за това което се случва в града ни, проекти от световно значение, така че студентите и учениците да знаят и да следят прогреса на знаковите проекти, върху които се работи. Другата функция на комуникативния кът е да мотивира студентите към активно участие и в учебния процес и в живота, за да можем заедно да изградим град Варна като място на информационните технологии и заедно да работим в посока на просперитета на този град.“ – отбеляза в словото си Емил Цанков от името на ИКТ Клъстер – Варна.

Думи на благодарност към дарителите, от името на студентите поднесе и Пресияна Димитрова, председател на Студентски съвет към ТУ-Варна.

Проф. Вълчев връчи дарителска грамота и настолен почетен плакет на университета на г-н Цанков и двамата поставиха началото на инициативата – „Партньорства за бъдеще. Технология на успеха“ с полагане на подписи върху документ за партньорство.

От името на дарителите г-н Емил Цанков подари на университета часовник с елементи от Прабългарски древен календар и отправи послание за бъдещите поколения в Почетната книга за третото хилядолетие на университета.

Тържеството продължи с коктейл за преподаватели, студенти и бизнес партньори на университета, които активно подпомагат учебния процес и се ангажират с осигуряването на практики и работни позиции на студентите.

2023 © Варна е

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна

Общото събрание на висшето училище гласува с мнозинство за втория му мандат
Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна
94

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на Икономически университет – Варна от Общото събрание на 31 май 2023 г. Кандидатурата му издигна Инициативен комитет от професори във висшето училище, които посочиха в аргументацията си, че той е ерудиран, креативен и иновативен ръководител, който популяризира авторитета на университета далеч зад пределите на страната.

„Едва ли могат да се намерят по-солидни аргументи на нашата безусловна и категорична подкрепа от неговата изключително разностранна, интензивна и ползотворна работа през изминалите четири години“ – заяви проф. д-р Стефан Вачков, който представи номинацията от името на Инициативния комитет.

След таен вот проф. д-р Евгени Станимиров спечели с голямо мнозинство пред втория кандидат – доц. д-р Георги Маринов. Пред Общото събрание проф. Станимиров изложи стратегическите въпроси и опорните точки в приоритетите си за развитието на ИУ – Варна.

„Три неща в живота си човек следва да не губи никога: трезвия разум, надеждата и честта. Три неща в живота на човек са ненадеждни и преходни: властта, късмета и материалното благосъстояние. Три неща определят човек в живота му: труда, честността и постиженията. Ето защо отново се надявам след 4 години аз и моят екип да кажем: „Успяхме да съхраним трезвия разум, не се опиянихме от служебните си позиции, постигнахме сериозен напредък и реализирахме планираните постижения като институция“. Вярвам го, знам, че ще го постигнем всички заедно.“

Проф. д-р Евгени Станимиров е роден на 25.12.1971 г. Завършил е „Икономика и управление на индустрията“ в Икономически университет – Варна през 1994 г. Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2008 г. придобива академичната длъжност доцент, а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България. Бил е ръководител на отдел „Учебна дейност, от 2011 до 2019 г. – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, както и ръководител на катедра „Маркетинг“, а от 2019 до 2023 г. е ректор на ИУ – Варна.

Преподава широк спектър учебни дисциплини, част от които се изучават за първи път у нас, като по всички от тях проф. д-р Е. Станимиров има издадени учебници и учебни помагала. Той е утвърден и разпознаваем изследовател сред академичната общност в университета, страната и чужбина. Зам.-председател е на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България и член на управителните съвети на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност; член на контролната комисия на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството.

Проф. Станимиров е един от тримата инициатори и създатели на първата в Европа Дълбоко технологична иновационна долина (Варна). Координатор е от страна на ИУ – Варна на програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Stanford University, Калифорния (САЩ) – 2019 г. В качеството си на ръководител на първата специализирана катедра „Маркетинг“ в България (2011 г. – 2020 г.) администрира 7 проекта за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Nottingham Trent University (Великобритания).

От 2022 г. е външен оценяващ по съвместна магистърска програма по Международни финанси между Nottingham Business School и University of Economics in Bratislava (Словакия). Външен експерт към Комисията по макроикономика, бюджет и финанси към Икономически и социален съвет за 2022 г. за изработване на резолюция по „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Член на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка. Член на жури за определяне на носителите на Наградата на германската икономика за 2022 г. Автор на книгите „Многомерна стратегия за вашия бизнес“ и „Белите петна в бизнеса“, приети с ентусиазъм от бизнеса и образователните среди.

Има 25-годишен опит като бизнес консултант. Като такъв има успешно приключени над 60 консултантски проекта. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекта, финансирани от ЕС и Световната банка. Участва в 7 редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. През 2015 г. проф. Станимиров е номиниран от Икономически университет – Варна за награда „Питагор“ за научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки. Носител е на званието „Съвременен народен будител“, присъдено от Обществената академия за наука, образование, култура за цялостна дейност за формирането на високо гражданско съзнание и принос за реализацията на каузата „Силна България! Проспериращо общество! Благоденстващ народ!“.

Носител е на награда „Варна“ за наука и висше образование в сферата на обществените науки. Тя му бе присъдена през 2023 г. за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи, както и за издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.

Общото събрание на ИУ – Варна избра също свой нов председател проф. д-р Росен Николаев (ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“), зам.-председател – доц. д-р Виолета Димитрова (ръководител на катедра „Икономика и управление на търговията и услугите“), и Контролен съвет. Одобрени бяха и членовете на бъдещия Академичен съвет, предложени от преизбрания ректор.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Икономически университет – Варна