Мобилно меню

Избраха нов ректор на Техническия университет във Варна

В периода 2023-2027 г. университетът ще бъде ръководен от проф. д-р Драгомир Пламенов
Избраха нов ректор на Техническия университет във Варна

Проф. д-р Драгомир Пламенов е новият Ректор на ТУ – Варна. Той ще ръководи университета в периода 2023-2027 г. Решението беше взето на Общото събрание на ТУ – Варна, провело се на 26 юни 2023 г. В избора на новия ректор участваха представители на академичната общност, студентите, докторантите и администрацията, съобщават от пресцентъра на ТУ-Варна. 

Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 96 гласа. Другият кандидат доц. д-р инж. Сергей Белчев получи 72 гласа.

До момента проф. Пламенов заемаше длъжността ръководител на катедра „Растениевъдство“ в Машинно-технологичен факултет“ на ТУ – Варна. Встъпва в мандата си на 47 години. Възпитаник е на Технически университет – Варна и е магистър по право и магистър по екология, с над 20 годишен преподавателски и научен опит в областта на аграрните и екологичните науки и законодателство.

Той представи пред академичната общност детайлно мандатната си програма с акцент върху прозрачно, колективно управление и сподели, че за начинанията в живота си се вдъхновява от латинската сентенция:

„Non sibi, sed omnibus – Не за себе си, а за всички“.

За председател и зам.-председател на Общото събрание с мандат 2023-2027 г. бяха избрани съответно проф. д-р инж. Розалина Димова и доц. д-р Тихомир Доврамаджиев.

Членовете на Общото събрание гласуваха и за колективните органи на управление – Академичен съвет и Контролен съвет и резултатите ще бъдат оповестени скоро.

Изборите се проведоха чрез тайно гласуване, съгласно изискванията на Правилника за провеждане на изборните процедури в ТУ-Варна.

2023 © Варна е

Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета
Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

В навечерието на Олимпийските игри в Париж и Деня на българския олимпиец, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в отбелязването на Международния олимпийски ден - 23 юни, по покана на Българския олимпийски комитет.

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета. В мини турнира се включи университетският отбор по футбол, проведоха се игри по баскетбол, бадминтон, бокс, бойни спортове и щафети. Участваха възпитаници на специалностите "Право", "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Психология", "Международен бизнес" и "Хореография".

Виктори Акачи от Нигерия, който се обучава в специалност "Международен бизнес на английски език", демонстрира блестящи боксови и футболни умения и вече е част от представителния отбор на университета.

Участието на студенти и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" в отбелязването на Международния олимпийски ден подчертава важността на спорта в университетската общност, насърчава физическата активност, изгражда екипен дух и обединява студентите. Участниците в събитието получиха грамоти от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижкия университет "Сорбоната" се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Тази година посланието на президента на МОК Томас Бах гласи:

"Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира!"

2024 © Варна е