Мобилно меню

Над 80 ученици от 15 града показаха знанията си за зелената енергия в национално състезание в ТУ-Варна

Отличените дванадесетокласници получиха специален сертификат, признат за прием в инженерните специалности на Електротехническия факултет на университета за следващата академична година
Над 80 ученици от 15 града показаха знанията си за зелената енергия в национално състезание в ТУ-Варна
53

Повече от 80 ученици от 9 до 12 клас, преминали успешно предварителна селекция, участваха във финала на Седмото Национално средношколско състезание "Енергетиката и ние" на тема: "Зелената енергия – проблеми и перспективи". Представители на 15 града се включиха във форума, който се проведе в Техническия университет във Варна. Инициативата е съвместна на университета, Община Варна и Регионалното управление по образованието.

Участниците, придружени от своите учители-ръководители на екипи, директори и педагогически специалисти имаха възможност да изложат иновативни макети и разработки, които да се отличават с креативност, социална значимост и приложимост. В комисиите за оценка бяха включени и представители на бизнеса от региона, които са традиционни партньори на ТУ-Варна и в частност на състезанието "Енергетиката и ние".

Ректорът на ТУ-Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев подчерта, че едно от основните предимства на форума е, че събира ученици и учители от средните училища с университетски преподаватели, представители на инстититуциите като община Варна и РУО-Варна, и представителите на бизнеса.

"Убедени сме, че това е работещата формула, за да се реализира образование, съобразено с нуждите на пазара на труда, което гарантира и успешна реализация на младите хора в сферата, която са избрали."

Регламентът на състезанието "Енергетиката и ние" даде възможност на учениците да изберат как да представят в рамките на 10 минути своята теза, подкрепена с презентация и макет, доклад, филм или образователен модул. Ученическите разработки бяха изключително разнообразни, а ето и някои от темите, които младите хора бяха избрали: Е-fitness, Автоматично включване на резервен електропровод, Управление на градинска поливна система, Соларно-термична кула, Училище на бъдещето, Електрически турбокомпресор, Смарт сграда, Климатична сплит система и др.

Оценяването беше осъществено от жури от преподаватели от ТУ-Варна и представители на фирмите-спонсори. Работата във всички секции премина в оспорвана надпревара и в края на деня бяха излъчени победителите, класирани на първо, второ и трето място.

Наградите бяха осигурени от университета и от фирмите-спонсори и връчени от техните представители.

Дванадесетокласниците, които бяха отличени в отделните категории, получиха специален сертификат, признат за прием в инженерните специалности на Електротехническия факултет на университета за следващата академична 2023/2024 г.

2023 © Варна е / снимка: Технически университет - Варна

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна

Общото събрание на висшето училище гласува с мнозинство за втория му мандат
Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на ИУ – Варна
94

Проф. д-р Евгени Станимиров бе преизбран за ректор на Икономически университет – Варна от Общото събрание на 31 май 2023 г. Кандидатурата му издигна Инициативен комитет от професори във висшето училище, които посочиха в аргументацията си, че той е ерудиран, креативен и иновативен ръководител, който популяризира авторитета на университета далеч зад пределите на страната.

„Едва ли могат да се намерят по-солидни аргументи на нашата безусловна и категорична подкрепа от неговата изключително разностранна, интензивна и ползотворна работа през изминалите четири години“ – заяви проф. д-р Стефан Вачков, който представи номинацията от името на Инициативния комитет.

След таен вот проф. д-р Евгени Станимиров спечели с голямо мнозинство пред втория кандидат – доц. д-р Георги Маринов. Пред Общото събрание проф. Станимиров изложи стратегическите въпроси и опорните точки в приоритетите си за развитието на ИУ – Варна.

„Три неща в живота си човек следва да не губи никога: трезвия разум, надеждата и честта. Три неща в живота на човек са ненадеждни и преходни: властта, късмета и материалното благосъстояние. Три неща определят човек в живота му: труда, честността и постиженията. Ето защо отново се надявам след 4 години аз и моят екип да кажем: „Успяхме да съхраним трезвия разум, не се опиянихме от служебните си позиции, постигнахме сериозен напредък и реализирахме планираните постижения като институция“. Вярвам го, знам, че ще го постигнем всички заедно.“

Проф. д-р Евгени Станимиров е роден на 25.12.1971 г. Завършил е „Икономика и управление на индустрията“ в Икономически университет – Варна през 1994 г. Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2008 г. придобива академичната длъжност доцент, а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България. Бил е ръководител на отдел „Учебна дейност, от 2011 до 2019 г. – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, както и ръководител на катедра „Маркетинг“, а от 2019 до 2023 г. е ректор на ИУ – Варна.

Преподава широк спектър учебни дисциплини, част от които се изучават за първи път у нас, като по всички от тях проф. д-р Е. Станимиров има издадени учебници и учебни помагала. Той е утвърден и разпознаваем изследовател сред академичната общност в университета, страната и чужбина. Зам.-председател е на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България и член на управителните съвети на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност; член на контролната комисия на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството.

Проф. Станимиров е един от тримата инициатори и създатели на първата в Европа Дълбоко технологична иновационна долина (Варна). Координатор е от страна на ИУ – Варна на програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Stanford University, Калифорния (САЩ) – 2019 г. В качеството си на ръководител на първата специализирана катедра „Маркетинг“ в България (2011 г. – 2020 г.) администрира 7 проекта за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Nottingham Trent University (Великобритания).

От 2022 г. е външен оценяващ по съвместна магистърска програма по Международни финанси между Nottingham Business School и University of Economics in Bratislava (Словакия). Външен експерт към Комисията по макроикономика, бюджет и финанси към Икономически и социален съвет за 2022 г. за изработване на резолюция по „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Член на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка. Член на жури за определяне на носителите на Наградата на германската икономика за 2022 г. Автор на книгите „Многомерна стратегия за вашия бизнес“ и „Белите петна в бизнеса“, приети с ентусиазъм от бизнеса и образователните среди.

Има 25-годишен опит като бизнес консултант. Като такъв има успешно приключени над 60 консултантски проекта. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекта, финансирани от ЕС и Световната банка. Участва в 7 редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. През 2015 г. проф. Станимиров е номиниран от Икономически университет – Варна за награда „Питагор“ за научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки. Носител е на званието „Съвременен народен будител“, присъдено от Обществената академия за наука, образование, култура за цялостна дейност за формирането на високо гражданско съзнание и принос за реализацията на каузата „Силна България! Проспериращо общество! Благоденстващ народ!“.

Носител е на награда „Варна“ за наука и висше образование в сферата на обществените науки. Тя му бе присъдена през 2023 г. за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи, както и за издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.

Общото събрание на ИУ – Варна избра също свой нов председател проф. д-р Росен Николаев (ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“), зам.-председател – доц. д-р Виолета Димитрова (ръководител на катедра „Икономика и управление на търговията и услугите“), и Контролен съвет. Одобрени бяха и членовете на бъдещия Академичен съвет, предложени от преизбрания ректор.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Икономически университет – Варна