Мобилно меню

Отборът по медиация на Технически университет – Варна спечели две първи места в Национално състезание

Призовете са индивидуален и отборен
Отборът по медиация на Технически университет – Варна спечели две първи места в Национално състезание

Зорница Хараланова, студентка от трети курс, специалност "Социален мениджмънт", спечели първо място за медиатор на Петото национално състезание по медиация за студенти, което се проведе на 11 и 12 ноември 2023 г. в Национален военен университет "Васил Левски". Заедно с нея, Полина Панайотова, студентка от трети курс, специалност "Социален мениджмънт", и Диляна-Анна Стойчева, студентка от първи курс, специалност "Социална работа при лица с девиантно поведение", ОКС "Магистър", спечелиха първо място за отбор по медиация в оспорваната състезателна битка сред 20 отбора в страната. 

Те участваха в процедурата по медиация в ролята на медиатор, адвокат и клиент – страна по спора. За своето отлично представяне в двата рунда на състезанието, с получени най-много точки като отбор в разрешаване на гражданскоправни казуси, финалистките на Технически университет – Варна бяха наградени с грамоти и безплатно сертифициращо обучение по медиация, планирано за 2024 г.

Отборът по медиация на Технически университет – Варна бе подготвен от гл. ас. д-р Красимира Георгиева, сертифициран медиатор, и преподаватели от катедра "Социални и правни науки", с ръководител доц. д-р Тошко Петров и участва във форума със съдействието на Студентски съвет при университета.

Всички те изразиха своята радост и удовлетворение от успешното представяне на студентките и изразиха очакванията си, че следващата година Технически университет – Варна ще има възможност да е домакин на престижното национално състезание по медиация за студенти, организирано от Сдружение "Център за разрешаване на спорове", София.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна

Дипломираха се фармацевтите от Випуск 2023 на Медицински университет - Варна

Първенец на Випуск 2023 е магистър-фармацевт Надежда Нефедова, която единствена завърши с пълно отличие специалност „Фармация“ и бе удостоена с наградата „Златен Гален“
Дипломираха се фармацевтите от Випуск 2023 на Медицински университет - Варна

68 абсолвенти от специалност „Фармация“ и от първия випуск на магистърската програма „Трансфер на технологии и иновации във фармацията“ към Факултета по фармация се дипломираха на тържествена церемония, състояла се на 17 февруари във Фестивален и конгресен център – Варна. Първенец на Випуск 2023 е магистър-фармацевт Надежда Нефедова, която завърши с пълно отличие специалност „Фармация“ и бе удостоена с наградата „Златен Гален“.

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев поздрави абсолвентите с думите:

„С полагането на Галеновата клетва днес Вие се задължавате да упражнявате добросъвестно фармацевтичната професия и да работите в полза на здравето и живота на хората. Усъвършенствайте и надграждайте своите умения ежедневно. Стремете се към високи стандарти. Отстоявайте себе си и никога не се отказвайте от правото си да вземате решения според собствените си принципи“.

От името на дипломантите първенецът на випуска Надежда Нефедова се обърна към академичното ръководство и преподавателите с думите:

„Благодарим Ви за усилията, подкрепата, мотивацията и всеотдайността. Искрено вярвам, че всеки един от нас с труд и упорство ще успее да се реализира професионално и ще бъде важна част от гилдията“.

Отличниците от специалност „Фармация“ получиха парична награда от Ректора.  Първенецът на випуска бе удостоен с награда от кмета на Община Варна и с плакет от Българския фармацевтичен съюз. Сред наградите за абсолвентите бяха сертификати за освобождаване от членски внос за една година, подаръци от Българския фармацевтичен съюз и от Районна фармацевтична колегия - Варна.

На тържественото събитие Деканът на Факултета по фармация проф. д-р Петко Маринов връчи почетни отличия за принос в развитието на Факултета и за високи постижения в обучението на студенти, специализанти и докторанти. С плакети бяха удостоени проф. Бистра Калчева от Катедра „Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“, проф. Добри Иванов от Катедра „Биология“ и проф. Любомир Македонски от Катедра „Химия“.

Абсолвентите от Випуск 2023 връчиха и наградата „Любим преподавател“. С нея бяха отличени доц. Илиян Колев от Катедра „Фармацевтична химия“  и гл. ас. Иво  Куманов от Катедра „Организация и икономика на фармацията“. Магистър-фармацевтите Цвета Стоева и Елина Андонова получиха приз от Студентски съвет към МУ-Варна за активна студентска дейност за периода 2018 – 2023 година. 

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър МУ - Варна