Мобилно меню

Отборът по медиация на Технически университет – Варна спечели две първи места в Национално състезание

Призовете са индивидуален и отборен
Отборът по медиация на Технически университет – Варна спечели две първи места в Национално състезание

Зорница Хараланова, студентка от трети курс, специалност "Социален мениджмънт", спечели първо място за медиатор на Петото национално състезание по медиация за студенти, което се проведе на 11 и 12 ноември 2023 г. в Национален военен университет "Васил Левски". Заедно с нея, Полина Панайотова, студентка от трети курс, специалност "Социален мениджмънт", и Диляна-Анна Стойчева, студентка от първи курс, специалност "Социална работа при лица с девиантно поведение", ОКС "Магистър", спечелиха първо място за отбор по медиация в оспорваната състезателна битка сред 20 отбора в страната. 

Те участваха в процедурата по медиация в ролята на медиатор, адвокат и клиент – страна по спора. За своето отлично представяне в двата рунда на състезанието, с получени най-много точки като отбор в разрешаване на гражданскоправни казуси, финалистките на Технически университет – Варна бяха наградени с грамоти и безплатно сертифициращо обучение по медиация, планирано за 2024 г.

Отборът по медиация на Технически университет – Варна бе подготвен от гл. ас. д-р Красимира Георгиева, сертифициран медиатор, и преподаватели от катедра "Социални и правни науки", с ръководител доц. д-р Тошко Петров и участва във форума със съдействието на Студентски съвет при университета.

Всички те изразиха своята радост и удовлетворение от успешното представяне на студентките и изразиха очакванията си, че следващата година Технически университет – Варна ще има възможност да е домакин на престижното национално състезание по медиация за студенти, организирано от Сдружение "Център за разрешаване на спорове", София.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна

Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета
Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

В навечерието на Олимпийските игри в Париж и Деня на българския олимпиец, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в отбелязването на Международния олимпийски ден - 23 юни, по покана на Българския олимпийски комитет.

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета. В мини турнира се включи университетският отбор по футбол, проведоха се игри по баскетбол, бадминтон, бокс, бойни спортове и щафети. Участваха възпитаници на специалностите "Право", "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Психология", "Международен бизнес" и "Хореография".

Виктори Акачи от Нигерия, който се обучава в специалност "Международен бизнес на английски език", демонстрира блестящи боксови и футболни умения и вече е част от представителния отбор на университета.

Участието на студенти и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" в отбелязването на Международния олимпийски ден подчертава важността на спорта в университетската общност, насърчава физическата активност, изгражда екипен дух и обединява студентите. Участниците в събитието получиха грамоти от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижкия университет "Сорбоната" се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Тази година посланието на президента на МОК Томас Бах гласи:

"Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира!"

2024 © Варна е