Мобилно меню

Проф. д-р Светослав Георгиев е новият Ректор на МУ-Варна

Той бе избран с пълно мнозинство от членовете на Общото събрание на университета, до момента проф. Георгиев заемаше длъжността Заместник-ректор "Кариерно развитие" в МУ-Варна
Проф. д-р Светослав Георгиев е новият Ректор на МУ-Варна
521

Проф. д-р Светослав Георгиев е новият Ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Той бе избран с пълно мнозинство от членовете на Общото събрание на университета. До момента проф. Георгиев заемаше длъжността Заместник-ректор „Кариерно развитие“ в МУ-Варна.

Досегашният ректор проф. д-р Валентин Игнатов отчете изключително успешен период за МУ-Варна, въпреки предизвикателствата, свързани с извънредната епидемична обстановка през последните две учебни години. Проф. Игнатов акцентира върху увеличаването на броя на студентите, развитие на науката и научно-изследователската дейност, разкриване на нови специалности и високата акредитационна оценка и отлично качество на обучението.

Към момента в МУ-Варна се обучават общо 6234 студента, от които 1881 чуждестранни от 50 държави.

Проф. д-р Светослав Георгиев е завършил медицина през 1986 г. в Медицински университет – Варна. Професионалната му кариера в МУ-Варна започва като Асистент по кардиология към Катедрата по Вътрешни болести през 1987 г. и продължава като старши асистент по кардиология от 1991 г., главен асистент по кардиология от 1996 г., доктор по медицина от 2000 г., доцент по кардиология от 2003 г., ръководител на Катедра по Вътрешни болести и Учебен сектор по Кардиология и ревматология от 2007 г. Има придобити специалности: Вътрешни болести  през 1991 г. и Кардиология - през 1996 г. и професионална квалификация „инвазивна кардиология" - през 2003 г. Основните му интереси са свързани с неинвазивната и инвазивна диагностика и терапия на съдовите и клапни сърдечни заболявания. Основател и ръководител на първата клиника по инвазивна кардиология на територията на Източна България през 2006 г., понастоящем сектор по инвазивна кардиология към Втора клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Проф. Георгиев е ръководител на специализанти и докторанти по кардиология, с публикувани повече от 100 статии в специализираната литература в страната и чужбина.

2023 © Варна е

Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета
Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

В навечерието на Олимпийските игри в Париж и Деня на българския олимпиец, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в отбелязването на Международния олимпийски ден - 23 юни, по покана на Българския олимпийски комитет.

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета. В мини турнира се включи университетският отбор по футбол, проведоха се игри по баскетбол, бадминтон, бокс, бойни спортове и щафети. Участваха възпитаници на специалностите "Право", "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Психология", "Международен бизнес" и "Хореография".

Виктори Акачи от Нигерия, който се обучава в специалност "Международен бизнес на английски език", демонстрира блестящи боксови и футболни умения и вече е част от представителния отбор на университета.

Участието на студенти и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" в отбелязването на Международния олимпийски ден подчертава важността на спорта в университетската общност, насърчава физическата активност, изгражда екипен дух и обединява студентите. Участниците в събитието получиха грамоти от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижкия университет "Сорбоната" се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Тази година посланието на президента на МОК Томас Бах гласи:

"Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира!"

2024 © Варна е