Мобилно меню

Първо място в националното студентско състезание по административноправни науки спечели ВСУ

Победата гарантира на петокурсничките от Варненския свободен университет стаж във Върховния административен съд
Първо място в националното студентско състезание по административноправни науки спечели ВСУ

Отборът на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" е на първо място в националното студентско състезание по административноправни науки. Отличното представяне на петокурсничките от специалност "Право" - Славена Георгиева - капитан на отбора, Мария Божинова, Кремена Костадинова, Гюлфидан Еминова и Цветелина Стоянова, заслужено ги нарежда на върха на класацията.

Първо място в националното студентско състезание по административноправни науки, което се проведе през уикенда във Върховния административен съд, спечелиха три отбора – на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, на Нов български университет и на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщават от пресцентъра на ВАС. Победителите получават парична награда и стаж във Върховния административен съд. Отличията бяха връчени от заместник-председателя на ВАС Любомир Гайдов. В състезанието участваха шест отбора от водещите юридически факултети в страната.

Състезателният жребий определи отборът на Варненския свободен университет да се състезава в ролята на жалбоподател срещу тима на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в първа зала на ВАС. Студентите трябваше да разрешат казус, в който става въпрос за американски гражданин с дете от българка, което иска да изведе от България, и обжалва инструкция на МВР, изискваща съгласие от единия родител при пътуване на детето извън страната. Арбитрите на състезанието - съдии от Върховния административен съд, от Административен съд София – град и Административен съд – София област, определиха отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“ като победител.

Студентите от пети курс на Варненския свободен университет се отличават с изключителни знания и талант, както в рамките на своето обучение, така и в решаването на учебни казуси. Капитанът на отбора, Славена Георгиева, има опит от предходната година, когато представлява университета в състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право. Кремена Костадинова се нареди сред първите шестима в Националния конкурс за научни съчинения в чест на Кристиан Таков през 2023 г. Мария Божинова съчетава обучението си в специалност "Право" с втора специалност - "Строителен мениджмънт", като активно подчертава важността на младите и компетентни хора за развитието на Варна. За престижното състезание, което се провежда за първи път в България, отборът бе подготвян от треньорите, които са и преподаватели на студентите - проф. д-р Олга Борисова – зам.-декан на Юридическия факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“, д-р Марина Михайлова – съдия с над 25-годишен опит във Върховния административен съд и асистент Гергана Стоянова – с 22-годишен юридически стаж и 15 години като съдия в Административен съд – Варна.

Присъдени бяха и специални награди, които бяха връчени от съдия Галина Солакова, председател на журито на състезанието. Събитието е инициирано от Върховния административен съд в партньорство с Нов Български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Целта му е да предостави възможност на бъдещите юристи да приложат на практика усвоените знания по административно право и процес, да се запознаят с работата на съдебната система и да укрепят доверието в българското правосъдие.

2024 © Варна е / снимка: ВСУ - Варна

Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов
Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

В празнична атмосфера 750 абсолвенти от четирите факултета на Технически университет – Варна се дипломираха на две тържествени церемонии, които се проведоха на 12 май 2024 г. в зала 1 на ФКЦ – Варна. По традиция, дипломите бяха връчени от ректора, заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри. 13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов. Със сребърни значки бяха наградени още 141 абсолвенти за отличен успех.

Ректорът поздрави абсолвентите с думите:

„Скъпи абсолвенти, и аз се вълнувам с вас, защото преди години и аз от тази сцена получих дипломата си от проф. д.т.н. инж. Асен Недев, ректор на ТУ-Варна от 1991 до 1999 г., който е наш гост днес. Пожелавам ви здраве, лична хармония и късмет, които да са постоянен спътник в живота ви, както и възходящо професионално развитие и реализация. В последното не се съмнявам и не се съмнявайте и вие, защото университетът е гарант за просперитет. Не случайно мотото на ТУ – Варна е „От възможност към действителност“, и не случайно един от нашите слогани е „Университет с традиции за студенти с бъдеще“, затова бъдете горди притежатели на дипломата от Технически университет – Варна, и ви уверявам, че тя ще ви отвори много врати. Бъдете смели, защото съдбата обича смелите, и съдбата помага на смелите.“

Официални гости на церемониите на факултетите: Машинно-технологичен факултет, Корабостроителен факултет, Електротехнически факултет и Факултет по изчислителна техника и автоматизация бяха проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на Областна администрация – Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, Елена Кенарова, началник отдел „Образование“ в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, както и множество представители на фирми-партньори.

В емоционалното си поздравително слово към завършващите, проф. Андреева ги окуражи с цитат от думите на Чърчил: „Никога не се предавайте – никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум… "

Янко Маринов, известният български органист и пианист, направи церемониите още по-специални с музикалните си произведения, които преливаха от радост и емоция.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна