Мобилно меню

Първо място в националното студентско състезание по административноправни науки спечели ВСУ

Победата гарантира на петокурсничките от Варненския свободен университет стаж във Върховния административен съд
Първо място в националното студентско състезание по административноправни науки спечели ВСУ

Отборът на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" е на първо място в националното студентско състезание по административноправни науки. Отличното представяне на петокурсничките от специалност "Право" - Славена Георгиева - капитан на отбора, Мария Божинова, Кремена Костадинова, Гюлфидан Еминова и Цветелина Стоянова, заслужено ги нарежда на върха на класацията.

Първо място в националното студентско състезание по административноправни науки, което се проведе през уикенда във Върховния административен съд, спечелиха три отбора – на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, на Нов български университет и на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщават от пресцентъра на ВАС. Победителите получават парична награда и стаж във Върховния административен съд. Отличията бяха връчени от заместник-председателя на ВАС Любомир Гайдов. В състезанието участваха шест отбора от водещите юридически факултети в страната.

Състезателният жребий определи отборът на Варненския свободен университет да се състезава в ролята на жалбоподател срещу тима на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в първа зала на ВАС. Студентите трябваше да разрешат казус, в който става въпрос за американски гражданин с дете от българка, което иска да изведе от България, и обжалва инструкция на МВР, изискваща съгласие от единия родител при пътуване на детето извън страната. Арбитрите на състезанието - съдии от Върховния административен съд, от Административен съд София – град и Административен съд – София област, определиха отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“ като победител.

Студентите от пети курс на Варненския свободен университет се отличават с изключителни знания и талант, както в рамките на своето обучение, така и в решаването на учебни казуси. Капитанът на отбора, Славена Георгиева, има опит от предходната година, когато представлява университета в състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право. Кремена Костадинова се нареди сред първите шестима в Националния конкурс за научни съчинения в чест на Кристиан Таков през 2023 г. Мария Божинова съчетава обучението си в специалност "Право" с втора специалност - "Строителен мениджмънт", като активно подчертава важността на младите и компетентни хора за развитието на Варна. За престижното състезание, което се провежда за първи път в България, отборът бе подготвян от треньорите, които са и преподаватели на студентите - проф. д-р Олга Борисова – зам.-декан на Юридическия факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“, д-р Марина Михайлова – съдия с над 25-годишен опит във Върховния административен съд и асистент Гергана Стоянова – с 22-годишен юридически стаж и 15 години като съдия в Административен съд – Варна.

Присъдени бяха и специални награди, които бяха връчени от съдия Галина Солакова, председател на журито на състезанието. Събитието е инициирано от Върховния административен съд в партньорство с Нов Български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Целта му е да предостави възможност на бъдещите юристи да приложат на практика усвоените знания по административно право и процес, да се запознаят с работата на съдебната система и да укрепят доверието в българското правосъдие.

2024 © Варна е / снимка: ВСУ - Варна

Дипломираха се фармацевтите от Випуск 2023 на Медицински университет - Варна

Първенец на Випуск 2023 е магистър-фармацевт Надежда Нефедова, която единствена завърши с пълно отличие специалност „Фармация“ и бе удостоена с наградата „Златен Гален“
Дипломираха се фармацевтите от Випуск 2023 на Медицински университет - Варна

68 абсолвенти от специалност „Фармация“ и от първия випуск на магистърската програма „Трансфер на технологии и иновации във фармацията“ към Факултета по фармация се дипломираха на тържествена церемония, състояла се на 17 февруари във Фестивален и конгресен център – Варна. Първенец на Випуск 2023 е магистър-фармацевт Надежда Нефедова, която завърши с пълно отличие специалност „Фармация“ и бе удостоена с наградата „Златен Гален“.

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев поздрави абсолвентите с думите:

„С полагането на Галеновата клетва днес Вие се задължавате да упражнявате добросъвестно фармацевтичната професия и да работите в полза на здравето и живота на хората. Усъвършенствайте и надграждайте своите умения ежедневно. Стремете се към високи стандарти. Отстоявайте себе си и никога не се отказвайте от правото си да вземате решения според собствените си принципи“.

От името на дипломантите първенецът на випуска Надежда Нефедова се обърна към академичното ръководство и преподавателите с думите:

„Благодарим Ви за усилията, подкрепата, мотивацията и всеотдайността. Искрено вярвам, че всеки един от нас с труд и упорство ще успее да се реализира професионално и ще бъде важна част от гилдията“.

Отличниците от специалност „Фармация“ получиха парична награда от Ректора.  Първенецът на випуска бе удостоен с награда от кмета на Община Варна и с плакет от Българския фармацевтичен съюз. Сред наградите за абсолвентите бяха сертификати за освобождаване от членски внос за една година, подаръци от Българския фармацевтичен съюз и от Районна фармацевтична колегия - Варна.

На тържественото събитие Деканът на Факултета по фармация проф. д-р Петко Маринов връчи почетни отличия за принос в развитието на Факултета и за високи постижения в обучението на студенти, специализанти и докторанти. С плакети бяха удостоени проф. Бистра Калчева от Катедра „Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“, проф. Добри Иванов от Катедра „Биология“ и проф. Любомир Македонски от Катедра „Химия“.

Абсолвентите от Випуск 2023 връчиха и наградата „Любим преподавател“. С нея бяха отличени доц. Илиян Колев от Катедра „Фармацевтична химия“  и гл. ас. Иво  Куманов от Катедра „Организация и икономика на фармацията“. Магистър-фармацевтите Цвета Стоева и Елина Андонова получиха приз от Студентски съвет към МУ-Варна за активна студентска дейност за периода 2018 – 2023 година. 

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър МУ - Варна