Мобилно меню

С концерт-спектакъл Академичният танцов театър на ВСУ чества 25 години от създаването си

Грандиозната празнична проява, с участието на над 350 изпълнители, ще е на 9 май от 19 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта
С концерт-спектакъл Академичният танцов театър на ВСУ чества 25 години от създаването си
102

С грандиозен концерт-спектакъл "Традиции в ритъм и творчество" ще бъде отбелязана 25-ата годишнина от създаването на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет "Черноризец храбър". Събитието, организирано съвместно с Община Варна, ще се проведе в Деня на Европа - 9 май от 19 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна. В него ще участват повече от 350 изпълнители от различни възрасти, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет.

В концерт-спектакъла "Традиции в ритъм и творчество" ще бъдат представени завладяващи изпълнения, които обединяват най-доброто от репертоара на Академичния танцов театър през неговия четвъртвековен творчески път. Специални гости ще бъдат Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", победителката в "Гласът на България" Петя Панева и танцови състави от цяла България, чиито ръководители са възпитаници на специалност "Хореография" на ВСУ "Черноризец Храбър" - ДФТА "Калинка Вълчева" от град Тервел, ансамбъл "Балканска младост" от Етрополе, Ансамбъл и клуб за народни танци "Българин", Клуб за народни танци "Моряците", Клуб за народни танци "Фолклорно веселие". Участие ще вземе и представителният ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна.

"За нас концерт-спектакълът "Традиции в ритъм и творчество" е празник, защото винаги сме се радвали на изключителни постижения и красота, която Академичният танцов театър създава около нас. От друга страна е момент за равносметка, защото се опитваме да представим пред обществеността художествено-творческите постижения на една структура, създадена с много любов и развивана с много професионализъм", коментира проф. д.ик.н. Анна Недялкова, председател на Настоятелството на ВСУ "Черноризец Храбър".

Над 400 са възпитаниците на професионалното направление "Музикално и танцово изкуство" през последните 25 години. Университетът поддържа бутикови специалности в областта на изкуствата, за да подготви не само успешни кадри, но и да гради личности. Специалност "Хореография" е като перла в университетската корона, смята проф. Недялкова. Настоятелството на университета осигурява стипендии на студентите от Академичния танцов театър. Тази година в него танцуват 24 студенти от I до IV курс редовно обучение в специалност "Хореография", като по този начин има приемственост и репертоарът се унаследява.

"Специалността постига 90% професионална реализация на завършилите, голяма част от възпитаниците работят като ръководители или хореографи на танцови ансамбли, клубове за народни танци, а други намират реализация като учители по български танци в средното образование", подчерта доц. д-р Ивайло Иванов, ръководител "Художествено-творческа дейност" на Варненския свободен университет.

Академичният танцов театър е творческата лаборатория на студентите от специалност "Хореография", в която те реализират своите проекти. Театърът е носител на престижни отличия и награди в академичната, културната и образователната сфера. Изпълненията на младите артисти създават особено настроение на всяко събитие в университета и града. Академичният танцов театър участва в множество международни конкурси, на които печели грамоти, отличия и награди. Дело на танцовия театър са любимите за варненската публика традиционни концерти за 3 март, осъществявани с подкрепата на Община Варна.

Съюзът на музикалните и танцови дейци в България присъди "Кристална лира" за върхови постижения в танцовото изкуство за първия в страната музикално-танцов драматичен спектакъл "Де гиди, вино червено", който е с хореография на проф. Петър Ангелов и музика акад. Николай Кауфман.

Академичният танцов театър е създаден във ВСУ "Черноризец Храбър" през 2008 г. на базата на съществуващия студентски фолклорен ансамбъл "Академика". Факторите, които мотивират ръководството на университета да създаде и бутиковите специалности в катедра "Изкуства" са свързани с мисията на университета - да съхранява и развива българската идентичност и необходимостта да се стимулира обучението в областта на изкуството. Водещо е и разбирането, че Варна е значим международен културен център, който има богата история и сериозен потенциал за развитие. От сферата на културата във ВСУ "Черноризец Храбър" идват творци, които стават истински духовни спътници и първи преподаватели – значими личности като проф. Петър Ангелов, проф. Милко Коларов, проф. Владо Иванов, незабравимата Гена Димитрова, художници като Стоимен Стоилов и Милко Божков. През годините в университета гостуват Георги Георгиев-Гец, Васил Михайлов, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Стефан Данаилов, Хайгашот Агасян, Валери Петров. Преподавателският състав, който в момента работи със студентите, е сред първите възпитаници, които израстват през годините до доценти и професори.

ВСУ "Черноризец Храбър" е духовен център за съхраняване на непреходните български ценности. Той е един от малкото университети в България и единствен сред частните висши училища, който създава кадри в областта на музикалното и танцовото изкуство и участва активно в културния живот на страната и чужбина за популяризиране на българското изкуство и култура.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВСУ "Черноризец Храбър"

ИУ-Варна връчи годишните награди от "Фонд за подпомагане на талантливи студенти"

Фондът е учреден преди девет години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти с доказани качества и постигнати резултати в сферата на тяхното обучение
ИУ-Варна връчи годишните награди от "Фонд за подпомагане на талантливи студенти"
135

На тържествена церемония в Икономически университет – Варна бяха връчени ежегодните финансови награди на "Фонд за финансово подпомагане на талантливи студенти" към Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии.

Фондът е учреден преди девет години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти от специалностите на ИУ – Варна, с доказани качества и постигнати резултати в сферата на тяхното обучение.

Традиционно бяха връчени три поименни награди:

Поименна награда „Моис и Илко Ескенази“. Тя е учредена от проф. Аврам Ескенази –  основател на секция „Софтуерни технологии“ към Института по информатика и математика при БАН, дългогодишен преподавател в Икономически университет – Варна и носител на академичната награда за високи постижения в науката „Проф. Цани Калянджиев”. Връчва ежегодно от 2014-а година в чест на неговите баща и брат. Моис и Илко Ескенази са свързани не само с историята на университета, но и с историята на град Варна. Наградата се дава за висок успех от следването и открояващи се изяви в областта на "Информатиката".

Поименна награда „Никола и Владимир Попови“, която се връчва ежегодно от 2020 година на студенти, открояващи се с изяви в областта на правото. Наградата се осигурява от дарения на семейство Попови в памет на Никола и Владимир Попови – изявени адвокати и академични дейци в миналото на Варна.

Поименна награда „Йордан Симеонов Йорданов“ – деец в областта на икономиката и търговията и отличен възпитаник на Икономически университет – Варна в периода 1951 – 1956 г., признат счетоводен ръководител на големи национални и интернационални търговски предприятия. Наградата е учредена благодарение на Моника Георгиева – внучка на Йордан Йорданов, и е предназначена да подпомогне следването на изявени студенти от ИУ – Варна в област „Икономика и управление на търговията и услугите".

Други две награди връчва Центърът за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ на студенти с отличен успех и достижения в информационните и комуникационни технологии, за да развият своя талант и да ускорят професионалното си израстване. Дарения са осигурени от компаниите Flat Rock Technology и MyPOS. И една специална награда „Дигитален маркетинг“ за студенти в областта на „Маркетинга“, дарението за която е  направено от iCard.

Средствата се набират единствено от дарения и се изразходват само за награди. Те са финансови, връчват се ежегодно на студенти, номинирани след специална селекция от Експертния съвет на центъра.

Лауреат на годишната поименна награда „Никола и Владимир Попови“ с постижения в област „Право“ е Павлин Георгиев Димитров, 3 курс, спец. „Съдебна администрация“. Той получи и чек на стойност 1000 лв.

С годишната поименна награда „Йордан Симеонов Йорданов“ в област „Икономика и търговия“ бе удостоена Радослав Пламенов Рачев, 4 курс, спец. „Икономика и търговия“. Той получи и чек на стойност 2000 лв.

Годишната поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ и чек в размер на 1000 лв. се връчи на Ивиана Савкова Христова, 5 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“.

Награда „Дигитален маркетинг“ и чек на стойност 1000 лв. се присъди на Емануел Мариянов Тонев, 4 курс, спец. „Дигитални медии и ПР“.

Четири награди на ЦИПНИКТ в общ размер на 2 600 лв. се връчиха на студенти, обучаващи се в областта на информатиката:

  • Първа награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. – на Силвия Пламенова Момчева, 3 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“;
  • Втора награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. получи София Ивайлова Иванова, 3 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“, 4 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“;
  • Трета награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 500 лв. –  на Карина Владимировна Панчул, 4 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“;
  • Четвърта награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 500 лв. получи Ерсин Мехмед Хюсеин, 5 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“.

Кандидатите се селектират по специална процедура от Експертния съвет на Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Наградите се връчиха на специално тържество в Аулата на университета. 

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Икономически университет – Варна