Мобилно меню

Седмицата на правото започва в Икономически университет – Варна

Изложба "Златни страници – нормативни актове и юридическа литература от фонда на ИУ – Варна" ще бъде представена в университетската библиотека
Седмицата на правото започва в Икономически университет – Варна

Традиционната седмица на правото ще се проведе в Икономическия университет във Варна от 6 до 12 април. Инициативата е на катедра "Правни науки" в университета.

Инициативата ще стартира с откриването на изложба "Златни страници – нормативни актове и юридическа литература от фонда на ИУ – Варна" в университетската библиотека - на 6 април от 10 часа. Тя е разположена в читалнята на библиотеката на 6 етаж в академичната сграда, където може да бъде разгледана от всички желаещи.

Изложбата включва колекция от книги от 19-и век, показващи богатата история на правната наука, съдебните решения и правната практика. Тази година акцентът е върху закони, коментари към закони и правилници, свързани с упражняване на правото на избор и гражданско състояние, отбелязват организаторите.

"Имаме възможност да направим крачка назад във времето и да изследваме света на правото и правната история. Тези книги са оцелели във времето и заемат важно място в историята на юридическото образование и практика."

По време на инициативата ще бъде възобновена и дарителската акция под надслов „Малка юридическа библиотека“, предназначена за фонда с юридическа литература на ИУ – Варна, в която могат да се включат настоящи и бивши преподаватели, практикуващи юристи, съпричастни към каузите на образованието и правната култура, възпитаници на ИУ – Варна.

Книгите се предоставят от дарителите в периода 6 – 12 април 2023 г. в заемната служба на библиотеката.

2023 © Варна е

Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов
Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

В празнична атмосфера 750 абсолвенти от четирите факултета на Технически университет – Варна се дипломираха на две тържествени церемонии, които се проведоха на 12 май 2024 г. в зала 1 на ФКЦ – Варна. По традиция, дипломите бяха връчени от ректора, заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри. 13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов. Със сребърни значки бяха наградени още 141 абсолвенти за отличен успех.

Ректорът поздрави абсолвентите с думите:

„Скъпи абсолвенти, и аз се вълнувам с вас, защото преди години и аз от тази сцена получих дипломата си от проф. д.т.н. инж. Асен Недев, ректор на ТУ-Варна от 1991 до 1999 г., който е наш гост днес. Пожелавам ви здраве, лична хармония и късмет, които да са постоянен спътник в живота ви, както и възходящо професионално развитие и реализация. В последното не се съмнявам и не се съмнявайте и вие, защото университетът е гарант за просперитет. Не случайно мотото на ТУ – Варна е „От възможност към действителност“, и не случайно един от нашите слогани е „Университет с традиции за студенти с бъдеще“, затова бъдете горди притежатели на дипломата от Технически университет – Варна, и ви уверявам, че тя ще ви отвори много врати. Бъдете смели, защото съдбата обича смелите, и съдбата помага на смелите.“

Официални гости на церемониите на факултетите: Машинно-технологичен факултет, Корабостроителен факултет, Електротехнически факултет и Факултет по изчислителна техника и автоматизация бяха проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на Областна администрация – Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, Елена Кенарова, началник отдел „Образование“ в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, както и множество представители на фирми-партньори.

В емоционалното си поздравително слово към завършващите, проф. Андреева ги окуражи с цитат от думите на Чърчил: „Никога не се предавайте – никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум… "

Янко Маринов, известният български органист и пианист, направи церемониите още по-специални с музикалните си произведения, които преливаха от радост и емоция.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна