Мобилно меню

Университетска библиотека на европейско ниво оборудва МУ-Варна

Инвестицията за модернизирането е изцяло на Университета и е на стойност над 1 347 000 лв.
Университетска библиотека на европейско ниво оборудва МУ-Варна

Централната университетска библиотека на МУ-Варна в сграда Ректорат бе открита в тържествена обстановка след направения основен ремонт и функционална оптимизация. Лентата прерязаха ректорът проф. д-р Светослав Георгиев и кметът на Варна Благомир Коцев. Настоящата инвестиция за модернизирането е изцяло на Университета и е на стойност над 1 347 000 лв.

В приветствието си проф. Георгиев подчерта, че от създаването на Университета до наши дни, всички академични ръководства са полагали усилия за подобряване на материално-техническата база на библиотеката и за обогатяване на литературния фонд. Пред официалните гости и академичната общност Ректорът заяви: „Убеден съм че с настоящото обновяване вече разполагаме с библиотека на европейско ниво, която предоставя всичко необходимо за учебния процес на студентите, за развитие на научноизследователската дейност от докторанти и преподаватели на Университета, а именно най-голямата библиотечна платформа с електронни учебници, богата дигитална колекция от книги и специализирана литература и осигурен достъп до множество информационни ресурси“.

Проф. Георгиев пожела на добър час на всички с латинската фраза

„SCENTIA EST POTENTIA - Знанието е сила“.

По случай откриването на обновената библиотека с приветствие към академичната общност на МУ-Варна се обърна и кметът на Варна Благомир Коцев.

Директорът на библиотека Румяна Радева направи ретроспекция на дейността. Освен образователните функции по подпомагане на учебния процес  и научната дейност, във фокуса на екипа са  организирането и представянето на научната продукция на МУ-Варна в специализирани онлайн бази данни. Целта е популяризирането на научните резултати и възможностите за сътрудничество. Едно от значимите постижения е, че чрез библиотеката си, МУ-Варна е първи сред медицинските университети, предоставили  на потребителите си  достъп до електронни учебни платформи и научни бази данни чрез собствен абонамент.

Обновената библиотека разполага с 20 % повече читателски места. Обособени са зала за обслужване, читални за студенти и преподаватели, компютърна зала, пространство за свободен достъп до литература с кътове за четене. Модернизацията включва още подемна платформа за пренос на книги и материали. Изградени са нови въздуховоди за пречистване и система за климатизация. От 5 март библиотеката отваря вратите си с работно време в делнични дни от 9 до 21 ч. и в събота – от 10 до 18 ч.

За своята над 60-годишна история МУ-Варна, чрез своята библиотека, се превърна в средище на най-богатата колекция от медицинска литература в Североизточна България.

Тук се съхраняват повече от 160 хиляди тома книги, монографии, сборници и научни списания.

Колекциите и архивите са във всички сфери на медицината,  фармацията и общественото здраве. Литературата е както на български език, така и чуждоезична. Гордос е колекцията от над 500 стари книги по медицина, фармакология и дентална медицина, отпечатани в периода между 1830-а и 1950-а година. 

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър МУ - Варна

UniRank: Икономически университет – Варна е на първо място сред вузовете във Варна

Според водещия международен портал за висше образование ИУ-Варна е в Топ 10 на висшите училища в България
UniRank: Икономически университет – Варна е на първо място сред вузовете във Варна

UniRank – независимата световна информационна търсачка за висше образование, класира Икономически университет - Варна на първо място сред висшите училища във Варна за 2024 г. и го позиционира в Топ 10 от общо 48, наблюдавани в България. Уеб метриката, по която се извършва класирането, е базирана на валидни и безпристрастни уеб показатели, предоставени от независими източници, а не на данни, посочени от самите университети.

Според UniRank Икономически университет – Варна е на 4 място по популярност в YouTube, на 6 място в класацията на университетите в Instagram за 2024 г. и в Топ 7 по последователи в X (бившия Twitter).

UniRank е водеща международна директория за висше образование и търсачка, включваща отзиви и класации на над 13 880 официално признати университети и колежи в 200 държави. Тя има за цел да отговори на въпроса „Кои са най-популярните университети?" по държави или региони, като отчита обективни критерии – акредитация от държавен орган, предлагане на бакалавърски, магистърски и докторски степени на обучение, достъпност до ресурси, видимост в уеб пространството, високи постижения, доверие и авторитет.

2024 © Варна е