Мобилно меню

Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета
Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

В навечерието на Олимпийските игри в Париж и Деня на българския олимпиец, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в отбелязването на Международния олимпийски ден - 23 юни, по покана на Българския олимпийски комитет.

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета. В мини турнира се включи университетският отбор по футбол, проведоха се игри по баскетбол, бадминтон, бокс, бойни спортове и щафети. Участваха възпитаници на специалностите "Право", "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Психология", "Международен бизнес" и "Хореография".

Виктори Акачи от Нигерия, който се обучава в специалност "Международен бизнес на английски език", демонстрира блестящи боксови и футболни умения и вече е част от представителния отбор на университета.

Участието на студенти и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" в отбелязването на Международния олимпийски ден подчертава важността на спорта в университетската общност, насърчава физическата активност, изгражда екипен дух и обединява студентите. Участниците в събитието получиха грамоти от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижкия университет "Сорбоната" се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Тази година посланието на президента на МОК Томас Бах гласи:

"Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира!"

2024 © Варна е

Международния ден на олимпизма отбелязаха в Технически университет - Варна

Студенти и преподаватели се включиха в щафетно бягане с олимпийския огън
Международния ден на олимпизма отбелязаха в Технически университет - Варна

С щафетно бягане с олимпийския огън в Техническия университет във Варна отбелязаха Международния ден на олимпизма. В проявата се включиха студенти, членове на Олимпийския студентски клуб, преподаватели и ученици от Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи. 

Събитието се проведе в двора на университета, със съдействието на партньорите от Българския олимпийски комитет и беше по повод 130-ата годишнина от създаването на международното олимпийско движение.

От името на ректора на ТУ – Варна и академичното ръководство, с поздравление към участниците се обърна доц. д-р Павлина Наскова, зам.-ректор „Административна и стопанска дейност“. Тя прие олимпийския огън от Християн Василев – съдия по хокей на трева, свирил финал на Летните младежки олимпийски игри 2018, с традиционните за всеки олимпийски факлоносец думи "Приемам с гордост олимпийския огън чист и неопетнен" и пожела на всички да го носят в сърцата си, за да продължават да разпространяват ценностите и идеалите на олимпизма.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна