Мобилно меню

Япония набира популярност сред българските кандидат студенти

Най-привлекателни за младите хора, които се интересуват от образование в далечната страна, са сферата на инженерните и компютърните науки, екологията, химическата промишленост, биотехнологиите
Япония набира популярност сред българските кандидат студенти
26

Япония става все по-популярна дестинация за образование, към която кандидат-студентите в България проявяват интерес. Според агенциите, които предлагат образование в чужбина, образованието в Япония отговаря напълно на изискванията на съвременната индустрия, особено в сферата на инженерните и компютърните науки, екологията, химическата промишленост, биотехнологиите.

Експерти отбелязват, че след Брекзит, Германия, Австрия и Нидерландия изместват Великобритания като най-желана дестинация за българските студенти, а интересна тенденция от последните години, е, че Белгия изпреварва Нидерландия. Причина за това са интересните програми на английски език, които университетите предлагат, по-ниските учебни такси, както и липсата на предизвикателства при намиране на студентско настаняване.

Без съмнение, Италия, Испания и Кипър стават все по-популярни, освен заради по-приятния климат и поради разнообразните бакалавърски и магистърски програми, които се предлагат.

Централноевропейските страни Чехия и Унгария също имат своите почитатели, а Щвеция, Дания и Финландия привличат заради безплатно качествено обучение, особено в сферата на инженерните и политическите науки.

Специалистът в сферата на образование в чужбина Ели Тончева разкри към кои специалности най-често се ориентират младите хора.

"Българските кандидат-студенти често избират „традиционни“ дисциплини като архитектура, медицина, право, психология, бизнес мениджмънт, но все повече от тях са привлечени и от инженерство във всичките му разновидности, както и от компютърни науки, биомедицина, графичен дизайн, 3D анимация, дигитален маркетинг и криптовалути”.

Според промените в българското гимназиално образование още в края на 10-и клас учениците трябва да изберат "профилните" предмети, които ще изучават в 11-и и 12-и клас, за да се подготвят за следване в университет. Затова съвсем естествено едни от най-често задаваните въпроси са свързани с избора на подходяща и перспективна специалност.

Бъдещите кандидат-студенти също се интересуват от стажовете и възможностите за международен обмен, условията за обучение и настаняване, стипендиите и студентското финансиране, които се предлагат, различните клубове по интереси и възможностите за почасова работа.

Положителна тенденция е, че все повече кандидат-студенти избират образование, което е съобразено с техните интереси, таланти и амбиции, имат план за своето бъдеще и са готови да положат необходимите усилия, за да изградят успешна кариера в избраната от тях сфера.

2023 © Варна е

Кандидатстудентска борса представя условията за обучение във Варна

Зрелостниците ще получат актуална информация за условията за кандидатстване, срокове, прием, семестриални такси, студентски стажове, както и опциите за професионална реализация след завършване на висшето си образование
Кандидатстудентска борса представя условията за обучение във Варна
72

Кандидатстудентска борса – Варна 2023 ще се проведе на 24 март (петък) от 10.00 до 16.00 часа в Младежкия дом във Варна, бул. „Цар Освободител“ №27. Събитието се организира от Център за кариерно ориентиране, дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна и съвместно с всички шест университета в града.

Бъдещите студенти  ще имат възможност да получат актуална информация за условията за кандидатстване, срокове, прием, обучение, семестриални такси, студентски стажове, както и опциите за професионална реализация след завършване на висшето си образование.

Всеки ученик и родител ще бъдат индивидуално консултирани от представителите на:

  • Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов";
  • Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров";
  • Икономически университет - Варна;
  • Технически университет - Варна.
  • Варненски свободен университет "Черноризец Храбър";
  • Висше училище по мениджмънт;
2023 © Варна е / снимка: МУ - Варна