Мобилно меню

Япония набира популярност сред българските кандидат студенти

Най-привлекателни за младите хора, които се интересуват от образование в далечната страна, са сферата на инженерните и компютърните науки, екологията, химическата промишленост, биотехнологиите
Япония набира популярност сред българските кандидат студенти

Япония става все по-популярна дестинация за образование, към която кандидат-студентите в България проявяват интерес. Според агенциите, които предлагат образование в чужбина, образованието в Япония отговаря напълно на изискванията на съвременната индустрия, особено в сферата на инженерните и компютърните науки, екологията, химическата промишленост, биотехнологиите.

Експерти отбелязват, че след Брекзит, Германия, Австрия и Нидерландия изместват Великобритания като най-желана дестинация за българските студенти, а интересна тенденция от последните години, е, че Белгия изпреварва Нидерландия. Причина за това са интересните програми на английски език, които университетите предлагат, по-ниските учебни такси, както и липсата на предизвикателства при намиране на студентско настаняване.

Без съмнение, Италия, Испания и Кипър стават все по-популярни, освен заради по-приятния климат и поради разнообразните бакалавърски и магистърски програми, които се предлагат.

Централноевропейските страни Чехия и Унгария също имат своите почитатели, а Щвеция, Дания и Финландия привличат заради безплатно качествено обучение, особено в сферата на инженерните и политическите науки.

Специалистът в сферата на образование в чужбина Ели Тончева разкри към кои специалности най-често се ориентират младите хора.

"Българските кандидат-студенти често избират „традиционни“ дисциплини като архитектура, медицина, право, психология, бизнес мениджмънт, но все повече от тях са привлечени и от инженерство във всичките му разновидности, както и от компютърни науки, биомедицина, графичен дизайн, 3D анимация, дигитален маркетинг и криптовалути”.

Според промените в българското гимназиално образование още в края на 10-и клас учениците трябва да изберат "профилните" предмети, които ще изучават в 11-и и 12-и клас, за да се подготвят за следване в университет. Затова съвсем естествено едни от най-често задаваните въпроси са свързани с избора на подходяща и перспективна специалност.

Бъдещите кандидат-студенти също се интересуват от стажовете и възможностите за международен обмен, условията за обучение и настаняване, стипендиите и студентското финансиране, които се предлагат, различните клубове по интереси и възможностите за почасова работа.

Положителна тенденция е, че все повече кандидат-студенти избират образование, което е съобразено с техните интереси, таланти и амбиции, имат план за своето бъдеще и са готови да положат необходимите усилия, за да изградят успешна кариера в избраната от тях сфера.

2023 © Варна е

Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета
Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

В навечерието на Олимпийските игри в Париж и Деня на българския олимпиец, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в отбелязването на Международния олимпийски ден - 23 юни, по покана на Българския олимпийски комитет.

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета. В мини турнира се включи университетският отбор по футбол, проведоха се игри по баскетбол, бадминтон, бокс, бойни спортове и щафети. Участваха възпитаници на специалностите "Право", "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Психология", "Международен бизнес" и "Хореография".

Виктори Акачи от Нигерия, който се обучава в специалност "Международен бизнес на английски език", демонстрира блестящи боксови и футболни умения и вече е част от представителния отбор на университета.

Участието на студенти и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" в отбелязването на Международния олимпийски ден подчертава важността на спорта в университетската общност, насърчава физическата активност, изгражда екипен дух и обединява студентите. Участниците в събитието получиха грамоти от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижкия университет "Сорбоната" се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Тази година посланието на президента на МОК Томас Бах гласи:

"Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира!"

2024 © Варна е