Мобилно меню

Засадиха над 50 дръвчета в двора на Техническия университет във Варна

Студенти, преподаватели и гости с готовност се включиха в екоинициативата по повод Седмицата на гората
Засадиха над 50 дръвчета в двора на Техническия университет във Варна

Над 50 млади фиданки от видовете кестен, липа, бряст и явор бяха засадени в двора на Техническия университет във Варна по повод Седмицата на гората. Инициативата, във връзка с кампанията на Гората.бг за засаждане на 5 милиона дръвчета, беше организирана от студентите от Студентски съвет, заедно с академичното ръководство и преподавателите от катедра "Растениевъдство" и катедра "Екология и опазване на околната среда".  

В инициативата се включиха ректорът на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов, зам.-ректора – доц. д-р Павлина Наскова, Кристиан Димитров – директор на Дирекция "Спорт" в Община Варна, доц. д-р инж. Мариела Александрова, декан на ФИТА, гл. ас. д-р Пламена Янкова, ВрИД ръководител на катедра "Растениевъдство", преподаватели, студенти и граждани.

Ректорът на Технически университет – Варна, проф. д-р Драгомир Пламенов, засади първото дръвче и отбеляза: "Поздравявам ви със Седмицата на гората, която е своеобразен празник на българската гора и на лесовъдите в България. Нашият университет отбелязва този празник традиционно под различни форми през първата седмица на месец април, и винаги това е повод да покажем общата ни отговорност към природата. Нека всички намираме време за посещения в българската гора, да я пазим и да спомагаме местата, в които живеем, да са по-зелени и живописни."

Специалният гост и участник в залесяването в ТУ – Варна, Кристиан Димитров, също засади своите две дръвчета от вида конски кестен и запозна студентите с инициативите и активната работа на 6-те туристически дружества в общината.

2024 © Варна е / снимки: ТУ - Варна

Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов
Дипломираха се студентите от Випуск 2023 на Технически университет – Варна

В празнична атмосфера 750 абсолвенти от четирите факултета на Технически университет – Варна се дипломираха на две тържествени церемонии, които се проведоха на 12 май 2024 г. в зала 1 на ФКЦ – Варна. По традиция, дипломите бяха връчени от ректора, заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри. 13 пълни отличници от факултетите получиха златни значки и картини лично от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов. Със сребърни значки бяха наградени още 141 абсолвенти за отличен успех.

Ректорът поздрави абсолвентите с думите:

„Скъпи абсолвенти, и аз се вълнувам с вас, защото преди години и аз от тази сцена получих дипломата си от проф. д.т.н. инж. Асен Недев, ректор на ТУ-Варна от 1991 до 1999 г., който е наш гост днес. Пожелавам ви здраве, лична хармония и късмет, които да са постоянен спътник в живота ви, както и възходящо професионално развитие и реализация. В последното не се съмнявам и не се съмнявайте и вие, защото университетът е гарант за просперитет. Не случайно мотото на ТУ – Варна е „От възможност към действителност“, и не случайно един от нашите слогани е „Университет с традиции за студенти с бъдеще“, затова бъдете горди притежатели на дипломата от Технически университет – Варна, и ви уверявам, че тя ще ви отвори много врати. Бъдете смели, защото съдбата обича смелите, и съдбата помага на смелите.“

Официални гости на церемониите на факултетите: Машинно-технологичен факултет, Корабостроителен факултет, Електротехнически факултет и Факултет по изчислителна техника и автоматизация бяха проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на Областна администрация – Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, Елена Кенарова, началник отдел „Образование“ в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, както и множество представители на фирми-партньори.

В емоционалното си поздравително слово към завършващите, проф. Андреева ги окуражи с цитат от думите на Чърчил: „Никога не се предавайте – никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум… "

Янко Маринов, известният български органист и пианист, направи церемониите още по-специални с музикалните си произведения, които преливаха от радост и емоция.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ТУ - Варна