Мобилно меню

Благотворителна акция в подкрепа на децата на загинали полицаи се провежда тази събота във Варна

На входа на морската градина ще бъде демонстрирана техника и екипировка, която използват пазителите на реда в своята работа, ще има и благотворителен концерт
Благотворителна акция в подкрепа на децата на загинали полицаи се провежда тази събота във Варна

Поредното издание на благотворителната кампания "С обич за децата в памет на бащите герои" ще е тази събота във Варна. Благородната инициатива е на Синдикалната федерация на служителите на МВР и е в подкрепа на семействата на полицаи, пострадали при изпълнение на своя професионален дълг.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на Варна Иван Портних и с подкрепата на общината, Варненската и Великопреславска света митрополия и МВР-Варна. Благотворителна акция ще е край Слънчевия часовник в Морската градина. Точно в 16 часа вой на полицейски и противопожарни сирени ще обяви начало на събитието. По традиция ще бъде експонирана екипировка, която използват пазителите на реда в своята работа.  Ще бъде показана техника от различни структури на МВР – пожарна, полиция, жандармерия, гранична полиция, Министерството на отбраната. Посетителите на събитието ще имат възможност да се запознаят с нея отблизо.

Предвиден е и благотворителен концерт на входа на морската градина, който ще бъде открит от оркестъра на Военноморските сили, който ще изпълни тържествени маршове и любими мелодии от филми. В концерта ще участват също Гайдарска школа „Тракия“ и възпитаници на вокалния педагог Мила Маврова, клубът по танци „Стар Денс“ и танцова школа „Стил Денс“. Павлинка и Елица Тодорови ще представят своите ученици от школата по Народно пеене „Фолклорна магия“ и НУИ „Добри Христов“. В 17 ч. на сцената ще излязат вокална група „Ейнджъл войсис“. Своето изкуство ще покаже балетна школа „Звездна дъга“, както и енергичните танцьори от клуб по спортни танци „Кристал“ и Брейк формация „Крейзи Форс“. Своята подкрепа с изпълненията си ще дадат млади таланти от СУ за Хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски”. В концерта, който ще продължи до 18 часа ще се включат също хип-хоп танцова група „Artistix“, Purple magic kangoo club, танцов спортен клуб „Черно море“. Сенсей Никола Григоров ще представи своите възпитаници от Айкидо доджо, а Пламен Кондов – учениците на клуб „Шън Лун“. Популярният фолклорен клуб „Моряците“ ще сложи финал на събитието с дълго хоро.

Кампанията „С обич за децата в памет на бащите герои” е единствена по мащаб в страната.  

Всеки може да даде своята подкрепа и в дарителската банкова сметка: BG51UBBS80021014037340, за връзка с организаторите – телефон 0878 902 193, Красимир Костов.

2023 © Варна е

"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени", имаше за цел да предложи начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности
"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Мащабен украински женски форум се проведе на 1 и 2 юни в курорта Златни пясъци край Варна. Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени" в чест на Международния ден на детето, беше под наслов "Светът на щастливото детство". В него се включиха повече от 300 жени лидери от 15 страни, включително Украйна. Те обсъдиха предизвикателствата и заплахите в сферата на сигурността, образованието, здравеопазването и социалната защита на децата, които действат в съвременния свят и си поставиха за цел да предложат начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности.

Анастасия Петренко, основател на инициативата "Обединени жени" и носител на номинацията "Доброволец на годината" от 2014 до 2022 г., се обърна към участниците в събитието с думите:

"Всяко дете заслужава щастие и безопасност. Нашият форум е насочен към създаване на условия за обединяване на усилията за доброто по-добро бъдеще на нашите деца".

Три пленарни дискусии се проведоха по време на двудневното събитие.

Първата от тях беше на тема "Интеграция на украинските майки в различни страни по света: предизвикателства, опит и подкрепа" и засегна въпросите за интеграцията, културната адаптация и взаимодействието с правителствени и неправителствени организации по места.

Втората пленарна дискусия беше озаглавена "Децата са нашето специално съкровище". Фокусът на разговора беше поставен върху социалната адаптация и подкрепа на идентичността на украинските деца емигранти, както и гарантирането на достъп до образование, здравеопазване и осигуряване на творческо развитие.

Третата тема в рамките на форума беше "Изграждане на бъдещето: Значението на семейните ценности за децата", а основната ѝ задача беше да изтъкне влиянието на семейните ценности върху формирането на личността на детето.

Освен пленарни дискусии, представители на инициативата "Обединени жени" проведоха хуманитарна мисия, по време на която повече от 500 украински деца получиха подаръци. Събитието беше подкрепено от представители на украинския и български бизнес, държавни институции и обществени организации.

Участниците във форума единодушно подкрепиха и подписаха Декларацията на Обединените жени, призовавайки за международна сътрудничество за подобряване на живота на децата по света.

Събитието "Светът на щастливото детство" беше важна стъпка към създаването на стабилно и справедливо бъдеще за всички деца. Форумът отново изтъкна важността на международния диалог и сътрудничество за решаване на глобални проблеми.

Международната инициатива "Обединени жени" (United Women) е основана на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави. Първото събитие на United Women в България беше на 1 април и се проведе в хотел Черно море в центъра на Варна. Тогава във форума се включиха около 70 жени, подкрепящи идеите на организацията, докато във второто събитие на организацията у нас участниците са над 300. Междувременно от United Women организираха поредица форуми в различни европейски градове, сред които Констанца, Румъния (14 април), Реус, Испания (19 април), Вроцлав, Полша (20 април), Берн, Швейцария (21 април), Хертогенбош, Нидерландия (11 май), Нюрнберг, Германия (18 май), Женева, Швейцария  (18 май), Париж, Франция (26 май).

2024 © Варна е / снимки: United Women