Мобилно меню

Благотворителна кампания "Дари Кръв, Спаси Живот" организира Спартак (Варна)

Инициативата ще е на 20 октомври, а мобилният пункт за кръводаряване ще бъде разположен на територията на футболния комплекс на клуба
Благотворителна кампания "Дари Кръв, Спаси Живот" организира Спартак (Варна)

Футболен Клуб Спартак Варна съвместно с Трибуна "Соколъ" обявяват своята нова благотворителна кампания "Дари Кръв, Спаси Живот", предназначена да подкрепи общността и да спаси животи. Събитието ще се проведе на 20 октомври от 10:00 на територията на футболния комплекс на клуба и обещава да бъде ден на солидарност и обич към Варна и нейните жители.

То ще се реализира със съдействието на първия в България мобилния пункт за кръводаряване, закупен във Варна със средства, събрани от инициативата "Аз Вярвам и Помагам". Мобилният пункт ще бъде на разположение на всички граждани на града, които искат да дарят кръв и да направят добро дело.

Кампанията "Дари Кръв, Спаси Живот" цели да насърчи обществото да се включи в благотворителната акция. Феновете на Спартак Варна, както и всички варненци, които решат да дарят кръв в този ден, ще бъдат наградени със специална отстъпка от 20% за всички артикули във фен магазина на отбора.

Събитието е отворено за всички, които искат да се присъединят и да променят живота на онези, които имат нужда.

Футболен Клуб Спартак Варна остава ангажиран с подкрепата на общността и се надява, че тази благотворителна кампания ще бъде успешна и ще допринесе за спасяването на много животи.

2023 © Варна е / снимка: „Аз вярвам и помагам“

Започна кандидатстването за услугата “Безплатен обяд”

Ще могат да се възползват 300 лица от уязвимите групи, живеещи на територията на районите "Одесос" и "Приморски"
Започна кандидатстването за услугата “Безплатен обяд”

Започна приемът на документи, в район "Одесос“ и "Приморски", за получаване на храна от обществената трапезария. От безплатната услуга, предоставена от Община Варна, имат право да се възползват лица, които се затрудняват самостоятелно да задоволяват основни жизнени потребности. Капацитетът на услугата е 300 лица с постоянен адрес на територията на един от двата района. 

Социалната услуга осигурява топла храна всеки делничен ден по разнообразно меню (супа, основно ястие и четвърт хляб на човек), което се приготвя от квалифициран персонал и отговаря на всички необходими хигиенни и хранителни стандарти. 

Възможност да ползват социалната трапезария имат граждани от следните целеви социални групи: 

 • Лица с месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;
 • Лица, чиито месечни доходи не надвишават 110% от линията на бедност или 578,60 лв.;
 • Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
 • Самотно живеещи лица, които получават минимални пенсии;
 • Граждани на трети страни по смисъла на ал.1, т.17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците;
 • Лица, поставени под карантина;
 • Лица, завърнали се от други държави и останали без работа и без доход;
 • Лица от други уязвими групи по преценка на комисията в районите.

Желаещите да участват в програмата трябва да попълнят пакет документи за кандидатстване, който включва:

 • Заявление за кандидатстване по образец (на място в сградите на администрацията на район „Приморски“ или район „Одесос“); 
 • Документ за самоличност (за справка);  
 • Документи, доказващи статуса на лицето или семейството. 

Трапезарията ще предоставя разнообразно меню през делничните дни 

Попълнените формуляри за кандидатстване заедно с приложените документи трябва да бъдат подадени лично или чрез упълномощено лице в центъра за административно обслужване на съответната районна администрация. 

Приемът на документи ще продължи до запълване на капацитета на услугата. След окончателното одобрение на поименните списъци с кандидатите представител на съответната районна администрация уведомява лицата за мястото на предоставяне на услугата и датата, от която започва реализирането на дейността. 

Същата услуга се осигурява и за нуждаещите се в другите три района на града.

Лицата от уязвимите групи в район „Аспарухово“ ползват подобна услуга по проект „Топъл обяд“, финансиран по Програма за храни и основно материално подпомагане.

Лицата от район „Младост“ и район „Владислав Варненчик“ ползват обществена трапезария, предоставяна от услугата "Домашен социален патронаж".  

2024 © Варна е