Мобилно меню

Близо 10 000 лева събраха в Кутията за дарения на кампанията Аз Вярвам и Помагам

Средствата са натрупани по време на акцията за събиране на капачки и стотинки, която се проведе в събота, въпреки продължителния дъжд над Варна
Близо 10 000 лева събраха в Кутията за дарения на кампанията Аз Вярвам и Помагам

Сумата от 9209,50 лева е събрана в Кутията за дарения на благотворителния базар Аз Вярвам и Помагам, който се проведе паралелно с поредното издание на мащабната кампания за събиране на капачки и стотинки в подкрепа на детското здравеопазване, която се проведе тази събота във Варна. Въпреки продължителния дъжд, който не спря да се излива над морската столица през целия почивен ден, хиляди желаещи да се включат в благородното дело се стекоха пред катедралния храм "Свето успение Богородично".

"Събраните в кутията за дарения средства ще бъдат преведени на 100% по нашата официална банкова сметка в помощ на хиляди бебета, деца и възрастни! Огромни благодарности към всеки от Вас и всички наши партньори, които за пореден път дариха хиляди продукти и артикули с кауза! Продължаваме обединени!"

Това написа в официалната страница в социалните мрежи на кампанията Аз Вярвам и Помагам нейният инициатор Владислав Николов.

Очаква се до дни да стане ясно и точното количеството на събраните и подадени за рециклиране пластмасови капачки, средствата от които също ще бъдат оползотворени ефективно за благородното дело.

Припомняме, че благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам" стартира във Варна през 2015 година. Това е първата в България и най-дългогодишно съществуваща кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета.

От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране близо 300 000 кг капачки и е дарила 22 медицински апаратури, оборудване, техника, уникалната детска/неонатална линейка "Аз Вярвам и Помагам" и първият в България специализиран мобилен пункт за кръводаряване "Аз Вярвам и Помагам".

За периода от 9 години повече от 30 са реализираните благотворителните събития, благодарение на които са събрани над 500 000 лева дарения за медицинска апаратура, помогнала за спасяването на десетки хиляди животи на недоносени бебета и малки деца.

Може да подкрепите кампанията Аз Вярвам и Помагам с дарение:

  • Банка: ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ АД (ПОЩЕНСКА БАНКА)
  • IBAN: BG57BPBI79451069521301
  • BIC: BPBIBGSF
  • Титуляр: СДРУЖЕНИЕ „АЗ ВЯРВАМ И ПОМАГАМ“
  • Основание: ДАРЕНИЕ
2024 © Варна е

"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени", имаше за цел да предложи начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности
"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Мащабен украински женски форум се проведе на 1 и 2 юни в курорта Златни пясъци край Варна. Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени" в чест на Международния ден на детето, беше под наслов "Светът на щастливото детство". В него се включиха повече от 300 жени лидери от 15 страни, включително Украйна. Те обсъдиха предизвикателствата и заплахите в сферата на сигурността, образованието, здравеопазването и социалната защита на децата, които действат в съвременния свят и си поставиха за цел да предложат начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности.

Анастасия Петренко, основател на инициативата "Обединени жени" и носител на номинацията "Доброволец на годината" от 2014 до 2022 г., се обърна към участниците в събитието с думите:

"Всяко дете заслужава щастие и безопасност. Нашият форум е насочен към създаване на условия за обединяване на усилията за доброто по-добро бъдеще на нашите деца".

Три пленарни дискусии се проведоха по време на двудневното събитие.

Първата от тях беше на тема "Интеграция на украинските майки в различни страни по света: предизвикателства, опит и подкрепа" и засегна въпросите за интеграцията, културната адаптация и взаимодействието с правителствени и неправителствени организации по места.

Втората пленарна дискусия беше озаглавена "Децата са нашето специално съкровище". Фокусът на разговора беше поставен върху социалната адаптация и подкрепа на идентичността на украинските деца емигранти, както и гарантирането на достъп до образование, здравеопазване и осигуряване на творческо развитие.

Третата тема в рамките на форума беше "Изграждане на бъдещето: Значението на семейните ценности за децата", а основната ѝ задача беше да изтъкне влиянието на семейните ценности върху формирането на личността на детето.

Освен пленарни дискусии, представители на инициативата "Обединени жени" проведоха хуманитарна мисия, по време на която повече от 500 украински деца получиха подаръци. Събитието беше подкрепено от представители на украинския и български бизнес, държавни институции и обществени организации.

Участниците във форума единодушно подкрепиха и подписаха Декларацията на Обединените жени, призовавайки за международна сътрудничество за подобряване на живота на децата по света.

Събитието "Светът на щастливото детство" беше важна стъпка към създаването на стабилно и справедливо бъдеще за всички деца. Форумът отново изтъкна важността на международния диалог и сътрудничество за решаване на глобални проблеми.

Международната инициатива "Обединени жени" (United Women) е основана на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави. Първото събитие на United Women в България беше на 1 април и се проведе в хотел Черно море в центъра на Варна. Тогава във форума се включиха около 70 жени, подкрепящи идеите на организацията, докато във второто събитие на организацията у нас участниците са над 300. Междувременно от United Women организираха поредица форуми в различни европейски градове, сред които Констанца, Румъния (14 април), Реус, Испания (19 април), Вроцлав, Полша (20 април), Берн, Швейцария (21 април), Хертогенбош, Нидерландия (11 май), Нюрнберг, Германия (18 май), Женева, Швейцария  (18 май), Париж, Франция (26 май).

2024 © Варна е / снимки: United Women